Pages

Monday, May 9, 2022

ISK/KF eller AF

 Det har surrats en hel del på sistone om skatter, räntor och ISK/KF o.s.v. Det blev till att göra lite hederligt arbete och helt enkelt kontrollera hur eländet framöver kan komma att te sig. Givetvis är ökade kostnader och då i synnerhet i form av skatter alltid något att sky som pesten. Det blev lite räkneexercis i favorit Microsoftprogrammet Excel 2003 (ja övriga excel-inkarnationer av nyare datum är otroligt värdelösa i jämförelse med the Golden-shit a la 2003, kan antas att de riktiga programmerarna då lämnade Microsoft och förhoppningsvis då med lite cash på fickan. Nåja, Windows 10/11 teamet får också godkänt för äntligen börjar Fönstereländet att likna ett riktigt OS, tog alltså bara cirka 40 år (...), fast då med alla GUI begränsningar som driver vilket sund person som helst till vansinnets rand när något riktigt arbete skall utföras...). En tid in i exercisen var det lika bra att ta fram blyertspennan, suddgummit och ett sådant där rutigt A4 block. Cirka 30s senare var saken klar och det visade sig att någon excelövning verkligen inte tillförde något och som vanligt är den matematiska skärpan i form av algebra överlägsen. 

Nåväl, det visade sig att de flesta termerna tog ut varandra och då ork icke finnes (IT enligt NLIs gamla lärare i matematik eller VSV enligt Kalkyls motsvarighet) så är ISK att föredra så länge som portföljens DA överstiger statslåneräntan:

ISK vinner så länge som  DA > Statslåneräntan

Med vinner betyder alltså att ISK kostar mindre i skatt så länge som DA för portföljen överstiger statslåneräntan under nuvarande skattesatser med 30% skatt på AF och 30% skatt på schablonbeloppet.

Så att fortsätta sitt spar på ISK/KF är alltså bra skattemässigt, detta under förutsättning att en DA tages ut vilket är den metod Kalkyl eftersträvar och lever efter. 

Med denna lilla redogörelse återstår nu lite mer hederligt arbete i form av att åter uppdatera Mästerexcelarken då ett nytt innehav införlivades i Kalkyls FIRE resa. Innehavet ger knappast någon fin utdelning att tala om men och andra sidan växer det och ökar värdet. Att bolaget dessutom i kommande tider definitivt enligt Kalkyl har en positiv trend uppväger denna gång den låga DA:n. 


4 comments:

  1. Det är sällan man ser exempel som både innehåller vinster och förluster plus en del innehav under väldigt lång tid som kan skattas till lägre än 30%. På AF kan man även ha valutakonton för att undvika växelavgifter vid utländska innehav t.ex USD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tackar för lite input. Jo helt klart finns fortfarande en del fördelar med AF och jag har ett jag med. Dock ligger största delen i ISK/KF och efter nuvarande räkneexercis kommer de att ligga kvar då det i de flesta fall ändå kommer vara mest fördelaktigt.

      Delete
  2. Jag har också försökt köra igenom scenarier för när det blir bra att byta till en vanlig aktiedepå men det finns så många osäkerhetsfaktorer.

    Om man byter till en depå så blir man latent skyldig att betala eventuell realisationsskatt på uppgångar vilket kan göra det dyrt att sedan byta tillbaka till ISK.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja det brukar vara bra att kontrollera saker utifrån sitt egna perspektiv. Att hålla på och byta fram och tillbaka blir sannolikt väldigt dyrt så det är nog bäst att undvika.

      Det som förvånade mig i övningen vilket inte helt klart framgår av texten inser jag nu och kommentaren här får komplettera, slutsatsen gäller oavsett storlek på kapitalet! Jag räknade igenom ISK/KF en del vid FIRE start men räknade inte pådetta viset och därför var just slutsatsen som gäller oavsett kapitalstorlek viktig att få fram, det var en något förvånande nyhet för mig.

      Delete