Pages

Sunday, March 12, 2023

Siffror gillas

 Nå, söndagkväll igen och för många innebär det naturligtvis oönskade tankar mot jobb#1 och så även för Kalkyl. Det blev en liten stund ikväll igen framför jobb#2 och lite tankearbete. Kalkyl har inte utövat söndagen som den kristna tron påbjuder, d.v.s absolut ingen vilodag. Det har arbetats hårt i dryga 6h denna söndag och gick nyss av passet för idag. Cirka totalt 16 timmars arbete på en hobby som inbringar pengar. Räknas det brutto blir timpengen runt 1000 kr. Det blev stort brödbak också som kröning på arbetsdagen och nu blir det en stunds filosoferande kring FIRE arbetet och ännu ett litet inlägg författas.

En flitig läsare och bloggkollega Leva Drömmen uttryckte i en kommentar att senaste Mot x kr/mån var något svårförståeligt. Det kan säkert uppfattas så även om något gammalt inlägg säkert förklarat mer i detalj vad det handlar om. Det bakomliggande och direkta målet som rapporteras i dessa inlägg är att försöka att komma upp i en hyfsad summa pengar som varje månad, oavsett om månaden heter januari, februari, april eller vad det nu kan vara, kasseras in av Kalkyls Pengamaskin. Summorna är som vanligt netto och målet eller ambitionen har sedan FIRE resan inleddes varit att öka denna summa. Inspiratören bakom är bl.a. bloggkollegan Krösus Sork . När Kalkyl inledde sin FIRE resan låg Sorkens mål på 25,000 kr/mån, brutto förvisso men ändå en sjuk och fantastisk summa. Sedan dess har Sorken lyckats få till 50,000 kr/mån VARJE Månad. Kalkyl utgör inget direkt hot med sina ynka 9,000 kr/mån mot Sorkens ledande position i frågan men det jobbas på. Att oavsett vilken månad som råkar råda veta att ens Pengamaskin drar in minst en viss summa per månad och minst samma summa även månaden efter o.s.v ger en härlig grundtrygghet och om nu inte räntorna skjutit iväg som en månraket hade en sådan stadig inkommande summa utgjort en fin nyinvesteringssumma.

Med 9000 kr/mån ger alltså Kalkyls Pengamaskin minst en årsutdelning, netto, om 12*9000 kr (108 tkr). Då Kalkyl ligger med stor vikt i fantastiska Sverige räcker inte 108 tkr långt för att beskriva den totala nettoårsutdelningen. 

Efter att flertalet aktier blivit uppdaterade vad gäller deras respektive förväntade årsutdelning ligger prognosen nu relativt klar även om alltså ännu några aktier kommer att höja (självklart...) sina respektive årsutdelningar varvid prognosen naturligtvis kommer att justeras upp efterhand. Vi har dock nått in i mitten på mars nu och det blir inte väldigt stora förändringar, ja i alla fall knappast åt det positiva hållet medans det självklart kan komma inställda utdelningar hastigt och lustigt precis som under år 2020...

Efter mindre extrautdelningar än förväntade aviserats från både Volvo och Tele2 samt en hel del andra riktigt irriterande händelser med Castellum i spetsen finns nu alltså en hyfsad prognos på utfallet på år 2023. De bloggar som Kalkyl blev allra mest inspirerad av när FIRE resan inleddes var de som pratade mycket siffror och pratade makro och allmän politik, antagligen den bästa förklaringen till varför inläggen på denna blogg ser ut som de gör. När saker går dåligt eller upplevs dåliga fungerar bloggen som en slags ventil där ilska, besvikenhet, uppgivenhet, glädje o.s.v släpps ut. Att skriva blogginlägg och då särskilt de med siffror är Kalkyls sätt att försöka att ge tillbaka något till framförallt alla de som väckte intresset för FIRE. Självklart kan inte alla inlägg bara handla om siffror och det går lite upp och ned med den typen av inlägg och gissningsvis mest ned i takt med att vägen mot FIRE stakats ut. Frihetskvoter, Sparkvoter, fördelningar o.s.v. kan det inte tjatas om hur mycket som helst, i alla fall inte av en och samme bloggare för då faller läsintresset.

När Kalkyl startade FIRE resan hade Avanza inte den fantastiska fliken Analys / Utdelningar m.fl. Att Avanza botansierat kraftigt ibland oss bloggare är både roligt och har gett många av de fantastiska funktionerna och översikterna, t.ex. visar nu Avanza väldigt prydligt utdelningarna fördelade över årets månader och dessutom för föregående år också o.s.v. Är det då lönt att på egen hand knåpa och slita med Excel eller Google Sheets? Ja, ett rungande ja, man lär sig otroligt mycket och får en helt annan insikt och insyn i sin Pengamaskin genom att själv jobba hårt med både siffror, tabeller och diagram.

Kalkyl kallar sina Excelark för Mästerexcelarken om någon missat denna icke-pretansiösa benämning. Bloggandet fyller flera funktioner och en är att via blogger och de inlägg som skrivits går det snabbt och enkelt att alltid kunna få upp information som inte kan nås när gammeldatorn är avstängd och Excel inte körs, därav benämningen att bloggen är en slags dagbok.

Kalkyl har syndat och portföljen har breddats med än fler innehav under årets första månader, diversifiering kallas det. Det har känts bra att göra så även om sparandet igen skjöts på framtiden. Problemet är att det ju alltid finns riktigt fina bolag att köpa, ja ibland också till hyfsade priser.... Att nytillskoten dessutom i faktiskt nästan alla fall gått ganska bra känns också kul liksom vetskapen om att ännu fler underbara utdelningar kommer att ticka in i Inslussningsrännan och bidra till Utdelningsfloden.

Nåväl, hur var det nu med lite siffror då?

Då ämnet redan tagits upp kan likaväl Mot 9000 kr/mån visas igen, fast med nästa mål som dock ännu inte antagits p.g.a av omvärlds- och den inrikiska situationen:


Internt går detta arbete under namnet: Utdelningsbombmatta

Ovanstående bild klarlägger också att för 9500 kr/mån VARJE Månad saknas som mest 344 kr och som minst 73 kr och 4 månader sabbar detta "mål".

Valutafördelningen har blivit mer diversifierad och ser nu ut som följer:


Att inte 100% nås beror på att nya innehav köpts in i valutor skilda ifrån ovanstående. Sen ska också sägas att ovanstående är något felaktig p.g.a av XACT Norden innehavet som delar ut i SEK (SE ovan) men vars innehav innefattar flera nordiska valutor.


Ovanstående tabell är inte alls dum, den visar att Kalkyls Pengamaskin tangerar att ta emot hela 300 utdelningar per år samt lite annat matnyttigt. Den visar förstås också hur inflödet inom kort kommer att bli likt en vårflod! Äntligen!!!


Jodå, ovanstående tabell är inte osann, självklart inte! Sorken, ja den Krösus Sork fick Kalkyl att häpna både en och två gånger och säkert än fler när han redovisade utdelningsmånader som dragit in över 50,000 kr och som dragit in över 100,000 kr men men nu är Kalkyl här också! Hela två (2) månader drar in över 50,000 kr netto (det var tre tidigare men p.g.a av sjunkande dollar och Castellum mest så...) ! En lyckas dessutom med den sanslösa bedriften att dra in över 100,000 kr netto för en enda månad. Om inte några bolag flyttat om lite med sina utdelningsdatum hade det blivit två månader med över 100,000 kr men... Med risk för att tjata lite så är det alltså nettosummor som listas.

Årsprognosen för 2023 säger nu glädjande nog att 30,000 kr/mån netto i medelvärde bör nås. År 2022 klarade precis av 350,000 kr för året så en liten ökning ser det ut att kunna bli för 2023 trots en del hemska besvikelser (Castellum igen förstås men även Electrolux och några fler...).

Lite sifferinspiration så här en söndagskväll!


4 comments:

  1. Kul med lite siffror, ja Sorkens excelark tittar man i lite då och då. Har du något liknande där man ser förväntad utdelning/månad? Det är lite svårt i ovan inlägg att läsa ut vad du förväntar dig på helåret 2023...
    Vi har inga månader som går över 100", på grund av att vi har mycket mer i amerikanska innehav är våra utdelningar mer spridda över året. Sen tycker jag inte det är så viktigt att få minst en viss summa per månad. Företag, speciellt europeiska, ändrar sina utdelningsmånader lite från år till år, vilket gör det svårt att bibehålla denna spridning. Det viktigaste är att man får ut en viss summa/helår tycker jag. Sen får man ju spara slantarna från de månader man får ut mer, och använda till de månader man får ut mindre. Vi tappade lite mot förra prognosen och jagar nu 30000/månad, det är ca 10000 kr/år kvar till detta, inte långt med andra ord. EN felräkning, försvagad dollar, samt slopade extrautdelningar skickade oss tillbaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Snålgrisen, hm rätt enkelt läsa ut i sista stycket, 12*30 så 360 tkr netto. Årssumman är viktigast förstås men en fin summa in varje månad gillar jag mycket och det arbetas på att höja den, dock inget direkt mål satt.

      Delete
  2. Då förstod jag rätt👍 Gillar dessa inlägg där man beskriver och redovisar siffror mer än procent som ingen ändå förstår något av. Kommer oxå börja redovisa mera nu när bygget är igång med nya utdelningsportföljen.
    Såg en tweet i morse att Fastpartner D återfår sin (sänkta) utdelning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja de är väldigt intressanta för oss siffernördar. Alltid kul att se och jämföra samt låta sig inspireras. Inte alls insatt i fastpartner mer än att deras hantering av D aktierna utdelning är kass och oroande.

      Delete