Pages

Sunday, April 9, 2023

Äntligen...

Nån gång sedan i augusti 2022 (!...) har Ringhals 4 varit ur drift. Detta har självklart spätt på de ökande elpriserna befolkningen i Sverige fått uppleva. Från att ha varit ett land med energiproduktion av yppersta världsklass (ni vet: stabil, billig, säker och tillräcklig) dominerad av stabil och förutsägbar kärnkrafts- och vattenbaserad energiframställning (när Kalkyl var liten och lärde sig att både multiplicera och använda de och dem räknade man dessa till ungefär att svara för vardera dryga 45% av den totala energiproduktionen i Sverige). På dinosauriernas tid förstod svenska politiker vikten av en stabil elproduktion, vilken tillsammans med Sveriges neutralitet som framförallt visade sig användbar under och efter det Andra Världskriget, som lade grunden för all den fantastiska välfärd Sverige ännu idag åtnjuter i stor skala. Vi är många som vet hur det sedan gick när den nya tidens politiker och andra PK-förmågor fick ta över vid kvastarna... Ringhals 4 råkade under uppstarten ut för ett synnerligen märkligt haveri, ja ett haveri som verkligen inte år 2023 eller ens 1970 borde kunna få lov att ske:

värmestavarna fick ström trots att inget omgivande vatten fanns kring dem...  

Det som hände var enligt kända uppgifter knappast förvånande, värmestavarna smälte och gissningsvis gick nån propp eller så... Det var enligt uppgift ett orutinerat eller icke kvalificerat skiftlag som lyckades med denna bedrift, detta skedde i en iver om att skynda på uppstarten istället för att låta kommande och mer kvalificerade skiftlag sköta denna procedur av uppstarten... Detta skedde dessutom när andra diverse problem fanns kring Oskarshamn Reaktor 4 och inför en stundande höst...

Det som är ytterst märkligt är att, ja om alla normala andra frågeställningar sätts åt sidan, att det uppenbarligen inte fanns något kontroll- eller övervakningssystem som förhindrade en felaktig strömpåkoppling till värmestavar trots att vattennivån kring dem var noll... Kalkyl har tidigare uttryckt saken eller haveriet som att a&b=1 inte fanns på plats... 

Återstarten av Ringhals 4 har skjutits fram ett flertal gånger och det har tagit väldigt lång tid att byta ut de sönderbrända värmestavarna. Gissningsvis trodde ingen av de en gång så kompetenta konstruktörerna att något skiftlag skulle kunna bränna sönder värmestavarna, ej heller trodde man att en fullskalig modell behövde byggas för att i detalj undersöka hur ett utbyte skulle göras. Det tog sin tid, runt 8 månader eller något under de månader då energiproduktionstillskottet behövdes som bäst, ja läs gärna då alla solpaneler i stort sett producerade 0 MWh samt under en period då vindenergiproduktionen som vanligt var ytterst fluktuerande.

I alla fall verkar R4 äntligen vara i full drift, i alla fall enligt både SVT och Aftonbladet:



Kontrolleras Vattenfalls sidor blir det något mindre klart:


Men det är nog bara IT avdelningen som "laggar" eftersom:


Med tanke på det enkla logiska villkoret a&b=1 så är förstås frågan både fri och berättigad:

är R4 i full drift eller är R4 fortfarande under uppstart?

Frågan är förstås om det inte vore allra bäst att ha skjutit återstarten till augusti då "vintern" ändå i stort sett är över nu och svenskarna redan fått betala dyrt för den havererade återstarten samt erhållit "elstöd" från Försäkringskassan precis som om det vore frågan om något slags "elbidrag" som erhållits utan att ansökan skett. Magdalena Andersson, alias Maggan, (S), verkade ha en stark åsikt om att hon tyckte det mesta kring elstödet var fel och att hon ville skänka bort sitt stöd. Oklart är dock om så skedde, alltså om hon skänkte bort det och i så fall till vad och till vart. Så här kunde läsas vilket bl.a. går att läsa på bullentin.se:


Som lite kuriosa kan nämnas den tidigare miljöministern Annika Strandhäll som hade mycket dålig koll på energiproduktionen i sin helhet, läs här 2021-12-01:


Farmanbar, den förre energiministern hann också dra till sig en del kommentarer och funderingar, läs här:


Eller varför inte följande, Farmanbar på valturné: Portades från bageri:


Sveriges nuvarande energiminister råkade ut för bekymmer redan efter några veckor, Kalkyl tycker dock att Ebba Busch inte fått en särskilt lätt start och att Vattenfalls styrelse uppenbart var i behov av lite utbyten (som SD fick igenom) glädjer och gör det i alla fall inte värre för Ebba:


Vattenfall har inneburit mycket bekymmer för Ebba i sin nya roll och det är knappast hennes fel, utan tvärtom med en styrelse i Vattenfall som inte riktigt själva verkar var i synk med varandra och med varandras ideer blir det svårt... Läs lite här:



Vad gäller KD och Ebba i rollen som energiminister oroar det dock att tongångarna nu börjat svänga till fördel för vindkraft och här sätts än mer tilltro och/eller hopp till SD+M som är mer intresserade av stabil och förutsägbar energiproduktion. SDs Oscar Sjöstedt vill helst, på sikt, se att alla vindkraftverk försvinner. Att lägga vindkraftparkerna till havs skapar gissningsvis än fler bekymmer för varelser på denna jord som helst bara ska finnas till lags och till buds för Människans ständigt ökande och förändrade behov men tiden lär väl visa om det var klokt eller inte, hoppas bara att bedömningen eller facit då skriver 'klokt' och inte 'oklokt' för då är det för sent att göra något åt det. Att gemene svensk knappast vill se hela Sverige upphuggit av vindkraftverk och vindkraftsparker är nog en hyfsat lätt gissning. 

Det är ok så länge det inte är just din utsikt eller din nattsömn som påverkas... Ja eller din solplats där inga dansande skuggor önskas minut efter minut, timme efter timme, dag efter dag. Eller när "ditt" naturområde för alltid förstörs...



2 comments:

  1. Ja, som ingenjör har jag svårt att förstå vad det är som är så himla krångligt med just kärnkraftverk. Detta är trots allt teknik som har utvecklats sedan Sovjet-tiden. Tyvärr har väl 80-talets politik gjort att akademikernas intresse för kärnteknik minskat och det som fanns, det fanns. Rutiner för underhåll borde dock finnas och hållas uppdaterade kan man tycka, det ska inte kunna inträffa liknande missöden som med styrstavarna, det känns som om någon letade efter dokumentation om rutinen, och fann en tom mapp med en noteit från 1982 där det stod "gör senare". Ett kärnkraftverk är trots allt en ganska standardiserad konstruktion. Givetvis behövs ett avancerad styrsystem, och konstruktionen i sig behöver hålla mycket hög klass. men i övrigt borde det inte ta 20 år att bygga ett nytt kärnkraftverk. Finnarna har väl rensat ut alla frågetecken med sitt nya verk, så det borde finnas en "kokbok" redo för att snabblansera denna nya typ av kärnkraftverk världen över, en värld som skriker efter mer energi.

    ReplyDelete
  2. Nej det är verkligen svårt att förstå det och än svårare att förstå att ett sådant misstag ens kan gå att göra... Sverige tillsammans med dåvarande Sovjet och USA var de enda länderna som då det begav sig kunde bygga kärnkraftsverk. Det är väldigt mycket Sverige varit duktiga och ledande inom, synd att så mycket har schabblats. Sverige kunde varit ledande inom många andra områden också men det var enklare att bara sälja ut patent och eller uppstartsverksamheterna. Det är uppenbarligen nya tider och nya anses tydligen bättre...

    ReplyDelete