Pages

Thursday, April 25, 2024

Riskbanken - på stark 3:e plats...

 Ja det är inte 3:e plats på popularitetslistan inte. Analyshuset Oxford Economics har gett sig på att ranka världens större riksbanker efter deras hökighet! I riksbanksvärlden florerar både hökar och duvor precis som det nuförtiden florerar både normala positiva samt onormala negativa räntor. Ju hökigare desto stramare riksbank eller desto högre ränta.

Svenska Riskbanken eller det svenska superundret, båda öknamnen myntade av Kalkyl, blev alltså rankad 3:a bland världens större riksbanker, i hökighet alltså och inte varken i popularitet eller förträfflighet. Att penningpolitiken som bedrivits de senaste två åren är stram med förutsättningarna som fanns då för 24 månader sedan och som finns nu är det nog få som ifrågasätter.

Hökighetslistans topp-tre ser ut så här:

  1. ECB
  2. Tjeckiska Riksbanken
  3. superundret
Först på 16:e plats kvalade FED in trots 5.25-5.50% i styrränta, ja först på 16:e plats alltså, men det beror ju på att USA fortfarande går överraskande starkt och bra även om sprickorna så sakta börjar visa sig även där. Ska FED köra sönder USA eller ska de lyckas att sänka i tid? Det återstår att se. Superundret har redan lyckats köra sönder rätt mycket i vårat lilla land och problemet med en hög styrränta pyr där under ytan, förvisso har den svenska ekonomin totalt sett ändå klarat sig bättre än vad som förväntades (alla dessa "analyser" som mest har fel alltså... Normalt sätt inses att analyserna görs fel och/eller att förståelse för vad som analyseras saknas men denna insikt har superundret inte nått fram till än, analysinsikt saknas alltså...) men bra har det inte gått. DIs Makroråd var också på Martin Flodén, avgående ledamot i superundrets inflationsdirektion och ännu en av dess märkligt många chefer och vice sådana, en del vilket var glädjande att ta del av. Vad gäller superundrets penningpolitik och vad som skett hittills är det inget att vara särskilt glad över, många är de som är förtvivlade, förkrossade, utblottade och i desperat tillstånd, företag liksom privatpersoner. Kalkyl lider med alla drabbade för någon lätt period har det inte varit på något vis alls och även om en egna ekonomin också drabbats hårt finns en Pengamaskin som motar Olle i grind vilket inte alla har. För de som gnuggar händerna och hurrar för sig själva över det lidande som superundret skapat har Kalkyl litet till övers för. Vad superundrets penningpolitik i stort ställt till med kommer att under en lång tid framöver drabba alla på ett eller annat vis och mer eller mindre.

Claus Hemberg, före detta sparekonom på Avanza, hade en skrivelse under dagen i Expressen där han trodde på 75-100 punkters sänkning den 8:e maj, detta beroende på att läget är mycket dåligt i Sverige samt att inflationen på månadsbasis redan sjunkit under den magiska 2.0% gränsen och befaras sjunka än längre. Sjunker den för mycket är det Ingves och negativa räntevarningen igen men så långt går det nog ändå inte, men ingen vet och allra minst vet superundret själva och då tänks det särskilt mycket på alla de fel de flesta av superundrets "analyser" hittills presterat... Det har liksom varit mer fel än rätt under en väldigt lång tid nu... Det är inte utan att vem som helst kan och borde börja ifrågasätta hur analyserna görs och vilket syftet och meningen egentligen är när de hela tiden ligger fel, dessutom oftast kraftigt fel. Hemberg menar att hushållen haft en förfärlig period under de senaste 24 månaderna, vilket Kalkyl instämmer till 100% i om det inte redan framgått, och det behövs en rejäl sänkning av styrräntan och den behövs nu. 

De flesta storbanker spår 25 punkters sänkning den 8:e maj och vissa därefter ännu en om 25 punkter i juni. 

Det är med stor förnöjsamhet som dagarna mot den 8:e maj räknas ner och förhoppningsvis räknas superundret också ner minst 25 punkter. "Räknas ned" är bara ett sätt att uttrycka det då superundrets förtroende redan är kört i botten och det kan inte komma mycket längre ner...


2 comments:

  1. Hej, jag tänker att Superundret inte sänker den 8 maj utan väntar tills juni månad! Skyller på dålig valutakurs, fortfarande hög grundinflation bla bla bla.

    Helt ärligt, skulle någon bli förvånad om en sänkning uteblir? Jag tror inte det. Rätta in er i ledet nu! Vi väntar på vad ECB och FED ska göra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå, det är fortfarande min tes också tyvärr. Tyvärr eftersom allt pekar på att de borde sänka. Kronkursen har ju rört sig upp o ner oavsett vad de hittills gjort med räntan... Om en dryg vecka vet vi, ser framemot denna dag och hoppas på sänkning för Sveriges skull.

      Delete