Pages

Friday, June 28, 2024

Riskbanken - diverse och en utmärkt ledare

Karin Pihl, Expressen, har skrivit en utmärkt ledare som handlar om hur matpriserna ökats på mer än vad som var rimligt. Till detta elände eldade sen det svenska superundret på med massiva och mycket snabba räntehöjningar, den värsta kom den 21/9 2022 med chockerande +100 punkter på styrräntan från en dag till en annan. Det gick sedan drygt två ynka månader innan det skattefinansierade superundret slog till igen med ytterligare +75 punkter (30/11 2022), ja från en dag till en annan. Många är månaderna som genomlididts under ständiga kostnadsökningar, ja massiva sådana dessutom... Och detta alldeles utan utökad eller extravagant konsumtion av något endaste slag, det var alltså inget 911:a inköp som orsakade detta och faktiskt inga speciella inköp alls och jobb#1 tog ut dess sedvanliga rätt som vanligt (I USA befaras ny omfattande uppsägningsvåg då många arbetande människor helt enkelt börjat få nog av arbetslivets ständigt ökande prestationskrav, ökad stress, ... samt relativt lägre lön för mödan och slitet). Här hemma i Sverige klappar superundret sig på bröstet och tycker de handlat utmärkt... De, superundret alltså, gick ju ändå före ECB (se tidigare inlägg men helt klart var orsaken att superundret inte vågade framstå som totalt i ledband eller i knähundsställning till ECB och FED även om vi alla vet att så är fallet)! Undrar vad t.ex. IAC säger (ja och vad Sverige överlag säger om detta tragiska), 1400 jobb bort och konkurs med cirka 1.2 mdkr i skatteskulder som nu antagligen får nollas och tillskrivas skattebetalarnas vidlyftiga "slösande", och Ericsson som nyligen bantade bort cirka 1200 tjänster (i Sverige endast alltså)... Vi går nu med stor säkerhet mot en inflation en bra bit under inflationsmålet, ja det där självpåhittade och självförhärligade målet signerat modern penningpolitik, 2.0% (don't you forget it), och en politik som inte är nöjd om alla skulle få sysselsättning. De flesta förståsigpåare tror att en bra bit under 2.0% i inflation nås i Sverige redan i sommar, men superundret det svenska ligger kvar på 3.75% i styrränta. Enligt f.d. sparekonomen på Avanza, Claes Hemberg, testar superundret oss med smågodis, ett slags klassiskt Marschmallowexperiement:


Superundret signalerade senast, 27/6 2024, att 2 men kanske t.o.m 3 räntesänkningar är ett rimligt antagande under årets kvarstående månader (2 till 3 betyder för enkel matematik en osäkerhet på sådär 50% men alltså helt i linje med superundrets vanliga tramsande och flamsande). De gick alltså ifrån 2 till 3, återstår att se vad som det blir i praktiken när de återstående årets 6 månader klarats av. Då vi inte ska börja inflationsspendera för tidigt ligger superundret kvar på 3.75%, samtidigt indikerar det att 2 troliga sänkningar nu blivit 3 sänkningar. Året har inte blivit längre så accelerationen verkar vara ok att öka alltså, vi ska först bara dräneras lite mera under semestermånaderna... Heja superundret!...

En mycket tuff och prövande tid som löpt över ganska många år nu och som inleddes där nån gång 2020 med C19 utbrottet. Det är märkligt ibland, ja även skrämmande, hur fort åren passerar. 

Medans C19 och inflationsbrasan tilltog agerade matjättarna i Sverige hyfsat uselt. Givetvis, som så ofta påtalats här, passade de på och höjde priserna än mer än vad som behövdes. Inflationen hade i stort sett en enda orsak och det var krigsutbrottet Ryssland-Ukraina och berodde på ett Europa som länge levt i fantasivärlden, energi krävs fortfarande trots alla fantasier och förnybar sådan kan ej mätta ett snabbt och ständigt växande behov:

Ett illustrativt exempel på AI-teknikens energitörst är att en Chat GPT-fråga kan förbruka tio gånger så mycket energi som en googlesökning.

För ett par veckor sedan förbrukar varje google-sökning lika mycket energi som att ha en 100-watts glödlampa tänd i en timme! 27 Apr 2010

Att göra två sökningar på Google från en dator genererar lika mycket koldioxidutsläpp som att koka en kanna te. Det visar ny forskning från Harvardprofessorn och fysikern Alex Wissner-Gross.  Google driver enorma datacentraler runt om i världen som drar stora mängder ström. 12 Jan 2009

Energi ingår som grundkomponent i precis allt och därav inleddes inflations(gat)loppet. Superundret förstod inte riktigt vad som skedde och brassade i smått osannolik hastighet på med räntehöjningar, ja efter att några ledamöter i superundrets inflationsdirektion passat på och säkrat (låst) sina egna räntor på hyfsat låga nivårer... Fortfarande har ingen kunnat förklara hur räntehöjningar stävjar inflation orsakad av energi(brist) och det beror på att sambandet inte finns. Det svenska och ett flertal andra länders folk fick se och känna sin ekonomi köras i botten beroende på tveksamt agerande ifrån centralbanker världen över. Att matjättarna i Sverige dessutom agerade än värre är mest ledsamt att konstatera. Glädjande nog har allt fler börjat förstå hur illa saker skötts och hur ett korkat och enögt agerande slagit mångas ekonomier i spillror. Tyvärr är vi inte igenom allt än och bakslag kan komma men förhoppningsvis inte. Superundret ser absolut inte sänkningar av räntan med större steg än 25 punkter åt gången så några -75 eller -100 punkter finns inte på deras prognospapper, det som funkade upp funkar alltså inte ner... Detta är dock inget att bry sig särskilt mycket om då deras prognoser mest hela tiden varit helt fel och att ingen egentligen vet vad som kommer att ske framöver är tydligt. Den egna ekonomin borde dock framöver stärkas betydligt, ja om du nu inte sitter i hyreslägenhet för har hyrorna väl höjts sänks de inte.

En utmärkt ledare av Karin Pihl att läsa:

Du har blivit fattigare - helt i onödan


10 comments:

  1. Fortfarande har ingen kunnat förklara hur räntehöjningar stävjar inflation orsakad av energi(brist) och det beror på att sambandet inte finns.

    Jag blir först! Ekonomipriset till Alfred Nobels minne till mig!

    Högre räntor sänker efterfrågan och det blir mindre brist på sånt det var brist på vilket påverkar var man är på tillgång-efterfrågan-grafen vilket sänker priserna, speciellt på resurser med extremt flexibla priser som el, olja, gas och kol! Yay! Nobelpris! Så var ska jag investera 10 miljoner kronor... Ska man skatta på det? Antagligen. Men 5 miljoner över till mig.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huvudet på spiken alltså! Skatt på Nobelpris om boendes i Sverige är nog garanterat tyvärr, vi får kolla med Maggan om undantag kan göras även för andra än politiker.

      Delete
  2. Även om allt har blivit dyrare tycker jag att matpriserna sticker ut genom att inte bara vara vansinnigt höga, utan även öka kvartal för kvartal.

    Nu när jag börjat föra hushållsbudget ser jag att de står för en ständigt ökande del av de månatliga kostnaderna, och det stora problemet är att för egen del kan jag inte pressa matkostnaderna så mycket mer än jag gjort.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med, maten är en idag stor och växande kostnad. Att föra bok är inte alltid kul när ökningarna ses. En annan kostnad som dragit iväg rejält är vatten. Enorma ökningar här liksom för elen.

      Delete
  3. Jag hoppas inte jordgubbar ingår i Riksbanken inflationskasse för då lär det bära av uppåt igen. Innan midsommar beter sig folk som tokar och är villiga att betala nästan vad som helst för en ask.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egentligen borde man skippa midsommargubbarna, 68kr för 400g betalades... Suck. Även svårt hitta std papplådor, de rymde 500g om jag minns rätt. Nu oftast äckliga plastlådor, men vi tänker ju på miljön förstås!

      Delete
  4. En biff med pommes och bea på en medelmåttig restaurang 455 spänn. Jo man tackar. Ett glas vin till det? 145 spänn till. Är man fyra i familjen med barn som inte äter från barnmenyn så landar man på 2000 spänn för en högst medioker matupplevelse(?). Allt blir dyrare och välfärden allt sämre. Jag brukar hävda att vårt land är ett ljus som brinner i båda ändarna. Jag hoppas att jag har fel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Jonas! Bra kommentarer, jag hoppas också du har fel men tyvärr tycker inte jag heller att något tyder på det... Ja landet bränner definitivt ljuset i bägge ändar, trött på eländet som pågår i vårt pajasland. Har i stort sett helt skippat sådana "upplevelser", tycker inte de är värda priset längre. Blir ytterst sällan och konstaterar oftast att jag lagar bättre mat själv och allt mindre förtjust i dessa ställen där man får äta sig mätt på donken eller hemma efteråt. Blev pommes, köttbit o bea med egenodlad sallad, gurka o squash igår, delikat!

      Delete
    2. Själve e bäste dräng :)

      Delete
    3. Det brukar oftast vara precis så!

      Delete