Pages

Tuesday, July 23, 2024

Förmågan EU - sidavbitare och korkar

Den Europeiska Unionen som började där för många många år sedan som nåt som verkade bra och helt enkelt ett måste att vara med i, i synnerhet för ett exportland som Sverige, har i nutid mest irriterat och skapat förundringar. I och för sig skapade EU ganska tidigt en hel del förundringar och ifrågasättanden om vad i hela friden de sysslade med när de:

  • ställde krav på hur en gurka skulle se ut för att få kallas gurka
  • bestämde storleken på jordgubbar för att de skulle få säljas, de glömde däremot helt bort att lagstifta om att en jordgubbe ska smaka just jordgubbe
För oss vanliga dödliga och förhoppningsvis även skattebetalare i något EU land verkar det som ett totalt vansinne att flyttkarusellen ännu pågår, ja den mellan Bryssel och Strasbourg som är en sträcka på cirka 400 km. Några dagars arbete på den ena orten följt av flytt och sedan några dagars arbete på den andra orten och ja så flyter åren på... Miljöaspekten har totalt nonchalerats och eller lämpligt glömts bort, den återkommande och repeterbara flytten är tydligen väldigt viktig... Och det är inte bara de viktiga EU arbetarna som flyttar mellan orterna, nej det är även en hel del tilhörigheter och massor med viktiga papper och pärmar och annat... Bara så vi inte glömmer, vi skriver år 2024!
   
Nå, vi återgår till rubriken som innehåller ordet sidavbitare och en sådan sidavbitare har nu använts för att ta ner irritationen något mot det senaste vansinnestilltaget signerat EU:
  • plastkorkar som inte enkelt går att ta av ifrån diverse förpackningar
Något mer irriterande än detta påfund får i alla fall skrivande leta efter. Vilken totalt vansinnigt tilltag. Korkjäveln är mest bara i vägen precis hela tiden. 
  • Fil spills ut
  • obehagligt att dricka ur köpevattenflaska (inte Kalkyl som köper in sådana dock men ibland hamnar de i hemmet ändå och återanvänds ibland innan pantning)
  • o.s.v
Har väldigt svårt att förstå att detta vansinnestilltag sparar något för miljön, tror hyfsat få korkar slängdes i naturen om inte hela flaskan slängdes före lagen. 

För ett antal år sedan skrev Kalkyl ett klagomål till TetraPak angående den 100% onödiga plastkorken på deras förpackningar. Ja förpackningen som uppfinnaren slet med länge innan han hittade lösningen på hur en förpackning som ska innehålla vätska kan göras av ETT enda stycke papper. Minns inte om det även blev ett inlägg kring detta. TetraPaks dåliga och, enligt nutida sätt att bemöta kritik, korkade svar var att plastkorkarna efterfrågades av kunderna och de gjordes av sockerrör i Brasilien... 10...9...8................0. CO2 avtrycket... Men då så, då vet vi alltså...

Sidavbitaren kan användas med framgång efter att man drar av korkjäveln och snyggar till kanterna med sidavbitaren på den kvarsittande delen runt flaskmynningen och på den nu separerade korkdelen. Utmärkt, blir nästan lika bra som de gamla korkarna som var avtagbara redan ifrån början...:
  • Tack Förmågan EU, vilket fantastiskt miljöförbättrande förslag!
Ja EU har nu av Kalkyl döpts till "Förmågan EU".

17 comments:

  1. Man förstår att det måste finnas en del dökött i EU när de uppfinner sådana här regleringar. Jag tyckte det var helt obegripligt när de först dök upp. Vem öppnar sitt filpaket till frukost för att sedan slänga korken i naturen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verkligen ZS, det är så otroligt irriterande med dessa förbannade korkar. Löjligt tänk allttsammans. Sluta förflytta ert sittfläsk mellan orterna så visas miljöomtanke på riktigt istället för att ställa till det för gemene man.

      Delete
  2. Haha, ja dessa korkade korkar.
    Sedan vill jag även påminna om resandet hemifrån till EU-parlamentet. Jag råkade ut för detta en gång för mer än 15 år sedan när jag i dåvarande jobb (för Volvo Cars) skulle resa ner till Gent via Bryssel från Landvetter. Tidigt varje måndagsmorgon gick det två plan med politiker och tjänstemän dit ner och sedan ska de resa hem senare under veckan. Och det bara pågår utan att de vill prata det minsta om deras egna klimatpåverkan för då är det ju för den goda sakens skull. Som vanligt ett stort hyckleri.
    Mvh CB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra och intressant kommentar CB! Det är för jäkligt alltsammans och ja, vi lever i ett ständigt och totalt hyckleri med det mesta.

      Delete
  3. Plastkorkarna var ett feltänk redan från början, nu är feltänket fullbordat får man hoppas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helt otroligt galet, så trött på dem och värst är idiotin på tetrapak förpackningarna som har en inbyggd pip vid öppning, tyvärr funksr den allt sämre då papperskvaliten gått ner och ibland går pipen sönder vid öppning vilket i stort sett aldrig hände tidigare. I miljöns tecken, synd miljön inte förbättras nämnvärt...

      Delete
  4. Det första jag gör är att rycka loss korkarna. Ibland hittar man någon flaska som inte har haklappskork...då blir man glad. Fånigt !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har börjat göra likadant NLI. Jag håller hårt i de gamla flaskorna som ännu finns kvar. Helt obegripligt att man alltid ska få mer jobb med allt.

      Delete
    2. Enkelt. Ta en sax klipp av strängen. Sätt tillbaka korken. Det går även att vrida korken ett halvt varv för att undvika spill.
      Man lär sig av misstagen.

      Delete
  5. Word, det blir dessutom bara mer plastskräp eftersom jag kör på samma sätt och trimmar av med sidavbitaren, obegripligt och verkligen ingen förbättring. Kolsyrade drycker blir dessutom avslagna eftersom det är svårt att stänga flaskan när man öppnat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Härligt att fler börjat operera idiotin med sidavbitare, att man ens ska behöva... Vi borde samla in alla avklippta rester och skicka till EU parlamentet samt en liten video hur deras lag klippts itu! Har tyck mig märka av minskningen av kolsyra också, då är det alltså bekräftat att de nya korkarna läcker vilket de gamla inte gjorde.

      Delete
  6. I Asien och Sydamerika har de groteska problem med plast som slängs i floder och naturen. EU ville göra något åt saken och kom därför på den vansinniga idén att häfta fast alla engångskorkar, förbjuda alla engångsplastartiklar (sugrör, bestick, tallrikar osv) samt drivit tung lobby för att förbjuda plastpåsar, och kunde därmed klappa sig för bröstet.

    Men lika lite som världens CO2 problem löses av att EU har världens högsta drivmedels och CO2 skatt, lika lite löses problemen med plast i asiatiska floder av att plastkapsyler inom EU måste sitta fast i flaskan.

    Men det är väl såhär det blir när miljöfundamentalister styr agendan. Och de är tyvärr extremt starka inom EU på grund av att Greta-generationen är VÄLDIGT högljudd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra kommentarer här, självklart är det och tyvärr enorma bekymmer med plast i naturen och plastöar och plastberg förekommer tyvärr. Finns skrämmande nog cirka 5 plastöar som bara växer och växer och driver omkring i våra hav... Själv är jag sen barnsben en förkämpe för naturen och värnar den högst. Att däremot för en sekund tro att en kork som inte är avtagbar skulle göra miljön någon större tjänst är precis som du skriver möjligt när miljöfundamentalister får styra. Jag befarar att väldigt många nutida tilltag har en negativ påverkan på miljön istället för en positiv sådan vilket är det den och vi verkligen behöver. Det är allt mer dystert och ledsamt att se hur miljöförbättringar mest verkar ställa till än mer bekymmer på sikt.

      Plastpåseskatten var korkad och dessa icke avtagbara korkar är korkade. Plastkorkar på TetraPakförpackningar (vid datorn nu så mellanslag behövdes inte som i någon ovan kommentar jag skrev) är totalt vansinne och 100% miljövidrigt och TetraPak borde skämmas att införa sådant trams, som vanligt är det märkligt att miljömupparna inte säger något om denna och liknande saker... Men en del nutida förmågor uttrycker väl saken ungefär lika tramsigt som vanligt: Meeeen guuud så praktiskt med plastkorken, skulle dö om jag behövde öppna fliken...

      Delete
    2. Jag tycker plastpåseskayten gjorde sitt jobb. Man ville minska mängden engångsplastpåsar. Det har man ju utan tvekan gjort. Sen kan man vara av åsikten att "men plastpåsen användes ju till soppåse sen" sant men den plastpåsen gjordes för att klara 25kg. Det är en väldigt överdimensionerade soppåse för de allra flesta. Tycker inte heller om dom nya korkarna, men jag gillade inte dom gamla heller. Kan man inte gå tillbaka till dom som vi hade förr? Som man bara vek ut?
      /A

      Delete
  7. Jag förstår inte över huvud taget problemet. Vem slänger plastflaskan åt ett håll och korken åt ett annat? Det låter som dumhet deluxe. I Asien där jag rest mycket är plastflaskor hårdvaluta, ofta när man var ute och promenerade i Kina eller Vietnam gick det nån figur efter som mer än gärna ville ha den tomma plastflaskan som man snabbt drack upp i 35-gradig värme. Skulle jag hinna kasta den i en papperskorg tog det 5 minuter så kom det nån figur och fiskade upp den. Såg detta överallt, på gatan, på flygplatser etc.

    Hatar dessa idiotiska korkar och rycker instinktivt av korken när förpackningen öppnas. Tyvärr är denna typ av korkar svårare att skruva på och av än tidigare vilket gör att man ibland inte försluter 100%.

    Om man hade kört hela EU genom Lyxfällan en gång, då hade det antagligen blivit något bra. Nu är det ett köttberg utan dess like, en behemoth av administration och dumheter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glädjande nog är vi alltså många som 100%-igt instämmer i idiotin kring dessa nya korkar, alltid något! Tvekade för en gångs skulle lite innan jag tryckte på publicering av detta inlägg men av kommentarerna att dömma var det klockrent att publicera, kul! Dumhet Deluxe var inget dumt begrepp Snålgrisen! Tycker nästan vi snart har samma sak här hemma som i Asien då många går omkring och samlar flaskor.

      Ja man blir förbannad på riktigt, senast i morse var det en unge som skulle ha fil och påfyllning och ja jag blir så irriterad. Istället för TetraPaks orginal-utvikningsbara pip som var enkel att hålla ren o fräsch har vi fåt nåt outgrundligt helvete till dumhet-deluxe kork som snabbt orsakar en kork+omkringliggande yta att bli ett grisigt, äckligt och kladdigt helvete...

      Håller även med i att de nya korkarna är svårare att skruva på ordentligt (därav antagligen läckage av kolsyra). Dricker aldrig läsk men andra i närheten gör ibland och idag öppnades en fanta och hela korkjäveln är obehaglig att ens skruva på/av i jämförelse med de äldre korkarna (känslan vid skruvning är mycket sämre alltså)...

      Suck och bläh för förmågan EU alltså.

      Delete
  8. Lösning: köp inte plastflaskor med läsk. Tycker inte att den fastsatta korken är en förbättring, men samtidigt inget stort problem. Utifrån ett demokratiskt perspektiv finns dock ett riktigt aber: utan debatt eller förhandsinformation införs nu ett i huvudsak impopulärt beslut. Det går inte ens att opponera sig emot. Eller jo, du får tycka vad du vill, så länge det du tycker inte påverkar policyn. Vilka politiska grupper har drivit fram beslutet? Oklart. Men här är direktivet: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019L0904 Det är förövrigt samma som ilegaliserade plastsugrör.

    ReplyDelete