Så där ja, ännu en vecka har nu klarats av. Den har varit strålande på alla sätt och vis, vädret inte minst. Fantastiskt härligt väder och flera dagar med klarblå himmel och strålande och dessutom ett redan värmande solsken! Vädermässigt sätt verkar vi ligga ungefär en månad före kalendern men tydligen är kallare väder på intåg efter helgen.
Den Stora Skördetiden närmar sig med stormsteg och det återstår nu bara en hel vecka plus cirka en halv vecka om XACT Nordic High Dividend Low Volatility räknas in, och ja varför inte förresten, som delar ut den 17/3!
- Inleds med XACT Nordic High Dividend Low Volatility den 17/3 i vecka 12
- Avslutas med Equinor den 28/5 i vecka 22
Tidigare har Kalkyl räknat varaktigheten för Den Stora Skördetiden till cirka 6 veckor men i takt med en allt större portfölj innehållandes allt fler bolag förlängs varaktigheten och 6 veckor är nog lite väl förkortad varaktighet. Det finns även en viss årtidsvariation och för år 2025 är nog 11 veckor att räkna ungefär som varaktighet.
Det blir 11 fantastiska veckor att avnjuta och det är mer än Den Stora Skördetiden som då sker:
- Den Stora Skördetiden, vecka 12-22
- Inbetald källskatt återbetalas av Avanza, brukar numera ske i slutet på mars, låt oss säga att den återbetalas i vecka 13
- Jobb#1 bör ha lämnat besked om löneförhöjning, flera fack räknar med >4%. Exakt när meddelandet erhålls och vad företaget i fråga tänker leverera är oftast hyfsat okänt men nån löneförhöjning bör bli och bör få nåt meddelande innan juni!
Det kan eventuellt blir fler trevligheter men supundret det svenska lär troligtvis inte bidra med nåt kul, har superundret någonsin gjort det förresten, och alltså ligga still på styrräntan... Arbetslösheten och företagskonkurserna samt en mycket låg förväntad BNP ökning och en stor allmän deppighet talar däremot för ännu en snar styrräntesänkning... Kanske inflationsutfallen i januari och februari mest är kopplat till den uppdaterade KPI korgen? Det återstår att se.
Den Kalkylska Pengamaskinen orkestreras av de tillhörande Mästerexcelarken och dess talrika flikar och mängder med tabeller och, hm ja, än fler tabeller. Papper och penna används också och sköter om tankar, funderingar samt analyser. Mästerexcelarken säger under kraftig VBA support att ännu ett nettoutdelningsdrömmål klaras av absolut senast innan midsommarsillen avnjuts. Det kan också klaras av precis när vi går in i juni och är lite valutaberoende. Det handlar om ackumulerade nettoutdelningar.
Det är en enorm lättnad, glädje och tillfredsställelse att ha exekverat undan ännu en lång period sedan den förra Stora Skördetiden och ja nu händer det liksom igen! Både ISK och KF kontot stärktes upp under dagen och båda marscherar nu igen på R1 räntan (1.99%) där de bör befinna sig! Pengar att spara betyder detta alltså och med R2 på 3.14% kostar det ändå lite extra tråkräntepengar varje dag R2 råder istället för önskade R1, ja eller 1.15% mer i räntekostnad.
Avanza hade en artikel i veckan om vad kvinnor köper och säljer. En SBB avknoppning i form av Neobo står högst på kvinnornas säljlista. Kalkyl sålde också av det skräpet för ett tag sedan, skönt! Ja det är faktiskt skönt att städa ut dåliga investeringar, minnena bör bestå och aldrig förglömmas dock. Några fonder med dålig prestation har också sålts av.
Utdelningar är skoj, men de verkar komma senare än vanligt. Mina börjar inte på riktigt förrän i april. Många brukade komma i mars.
ReplyDeleteAnnars har min portfölj haft den tredje sämsta veckan, i kronor, någonsin. Bara två veckor i början av Covid var sämre. Procentuellt så har många veckor varit sämre, men inte speciellt ofta. Vartannat år eller så.
SCB dokumenterar förresten den så kallade "korgeffekten", hur inflationen påverkas av att de uppdaterar den. I år, i januari, så höjde den KPI med 0,06% och KPIF med 0,13%.
Största faktorn var paketresor. Vet inte om de ökat tyngden och priset ökat, eller om de minskat tyngden och priset sjunkit.
Den största korgeffektssiffran (KPI) de senaste 10 åren är -0,24% för 2024, så utan uppdateringar av korgen så hade inflationen förra året sett 0,24% större ut. Snittet för de senaste 10 åren är -0,1. Jag tror det är rätt naturligt att det är svagt negativt då folk väljer bort sånt som gått upp i pris.
Siffrorna kommer från ett dokument man kan hitta om man söker på "korgeffekt" på scbs sida. Finns mycket mer i det dokumentet.
Hallå Daniel!
DeleteUtdelningar är verkligen skoj! Det är lite förflyttningar i tid helt klart, för min egen del blir därmed april än större i summa räknat på bekostnad av en något mindre summa i mars. Bankerna brukar avsluta fint i mars men i år inleder de i april istället. Det spelar inte så stort roll mer än mer estetiskt så att säga.
Måndagen var brutal... Den var inte oväntad men likväl är det inte kul med nergångar som är så stora. Blev dock en 50% upphämtning dagen efter vilken var mer oväntad men dock välkommen.
Korgeffekten är antagligen inte värst stor men vad vet vi vanliga dödliga? Vi får se. Tackar för intressant information om bl.a. dokumentet!
Håller med om att det är härligt att städa, just nu sopar jag sakta men säkert bort USD-innehav (globalfonder etc), framöver blir det mer svenska och europeiska innehav i portföljerna.
ReplyDeleteJag ligger i princip kvar i USA med det jag har då jag är nöjd med exponeringen.
DeleteSedan min arbetsgivare slutade skicka sitt månatliga bidrag saknar jag helt klart cashflowen. Vill köpa aktier men har inga medel för detta. Inte alls lika roligt att omplacera som att fylla på eller köpa nytt! Så det blir ofta inga affärer alls. Även om min portfölj ger betydligt mindre i utdelning än din så blir det under ca 2 månader åtminstone en del pengar in att köpa för. Det ser jag fram emot.
ReplyDeleteJag förstår det, just ett säkert månadsinflöde är något jag skulle ha väldigt svårt att inte få in och detta trots att Pengamaskinen jobbar på bra. När den tiden kommer hoppas jag ändå att Pengamaskinen har än lite högre månadssummor varje månad.
Delete