Pages

Sunday, December 12, 2021

Pengamaskinen - fas 2?

I början av 2017 hade funderingarna om framtidens utseende pågått ett tag, i alla fall vad gäller de ekonomiska. Det hade bara handlat om lösa funderingar och det enda mantrat som ekade i huvudet var att pengar i alla fall inte kan fortsätta att stå på ett sunkigt eller mera korrekt bedrövligt räntekonto med ränta <1.0% eller vad som då gick att få. Det var för låg räntesats och med 30% skatt (!!!...) på ränteintäkter blev den effektiva räntan ner mot 0.5-0.6% vilket i princip är detsamma som noll. Vid denna tid fanns inte längre värst mycket kapital kvar då bostadssituationen förändrats något år tidigare. Så av en slump, så som det numera går att minnas, hittade jag plötsligt bloggen Miljonär innan 30. Killen hade som mål att innan 30 år fyllda ha sparat ihop minst 1 miljon och innan 40 år fyllda var målet att ha gått i pension (FIRE). På denna tid var den gode miljonären i uppbyggnadsfasen och strävsamheten var på topp med nudlar på hotellrummet för att casha ut resetraktamentet till fullo, hemtagning av frukt från jobbet och en del andra minst sagt extrema tilltag. Tilltagen var dock lyckade och han gick i FIRE enligt plan och lever vad det verkar som väldigt gott fortfarande i FIRE. För Kalkyl var det en del igenkänningstecken i hans strävsamhet men inte i allt. Nudlar och liknande tilltag fick Kalkyl nog av under studietiden och har knappt ätits sen dess. Dessa för en del frekventa aktieinköp för där inköpssumman anpassades efter att precis fullt ut utnyttja minicourtaget hos Avanza för 1 kr har aldrig nyttjats. Tillsammans med Miljonär innan 30 dök tidigt en del andra inspiratörer upp där de med mest cash och/eller utdelning då var:

  • Krösus Sork
  • Utdelningsseglaren
  • Dividend Bomber

Det lästes inlägg men framförallt studerades de grafer som fanns över utdelningarnas årsvisa tillväxt, portföljernas tillväxt och ibland lite på innehavslistorna. 

Några andra som betytt en hel del under resan hittills är:
  • Snålgrisen
  • Utdelningssmålänningen
  • Dividend Glenn
  • Money For Nothing
  • Slimis
Det som är ganska intressant är att alla dessa sju stycken har haft olika strategier, väldigt annorlunda faktiskt. 

Kalkyl har skapat sin egen strategi och den benämns Utdelningsinvestering med lagom risk.
Den går också utmärkt att benämna med 'Värdeinvestering med lagom utdelning'.
Vilken benämning som stämmer mycket bra in på strategin som exekveras!

Under 2017, vilket nämnts tidigare, bedrevs en hel del studier genom bloggläsande samt ekonomirelaterade böcker och undersökningar.

Då 2021 är i rask takt på väg mot sitt slut bör fas 2 egentligen inledas i Kalkyls strävan mot FIRE.. Faserna är:

  • Fas 1: uppbyggnad av pengamaskinen
  • Fas 2: uppstädning samt framtidsplanering
  • Fas 3: underhåll, njut och lev i FIRE
Fas 3 kan strykas från faserna om man så vill då fas 1+2 är de som tillsammans möjliggör övergången till fas 3 som därmed kanske är självklar men fas 3 för pengamaskinens del kan ändå anses relevant att ha i minnet då även den bästa maskinen kräver underhåll.

Kalkyls Pengamaskin befinner sig alltså fortfarande ännu i fas 1 som varit en mycket krävande, spännande och aggressiv resa. Den har lyckligtvis sett ut att ha gått ganska bra. Övergången till fas 2 borde vara enkel och egentligen borde den gjorts redan i oktober men så... Och nu så... Det finns en del positioner som är mycket intressanta och när ett spår fåtts upp är det för en som Kalkyl mycket svårt att släppa det. Då jobb#1 blir allt jobbigare att hantera rent allmänt vilket beror på flera olika orsaker och alla egentligen 100% frikopplade från Kalkyl självt borde fas 2 omedelbart påbörjas då den står emellan fas 1 och fas 3. Det har sedan oktober funderats och funderats lite mera på om det är vettigt eller inte att öka den och den positionen. Eller är det bättre att ta itu med uppstädningen som är den jobbiga delen av fas 2 och som innebär att ta ner skulden till 0 på portföljen. Frågorna som diskuteras i huvudet är:
  • är det värt att förlänga fas 1 för att öka dessa positioner?
  • är det inte bättre att sätta fart med skuldsaneringen?
  • vore det inte skönt att skuldsanera kraftigt och sen så fort som möjligt gå in i fas 3 (FIRE)?
  • snabbt och effektivt huvudräknande har gjorts många kvällar på olika scenarien och 1 ynka år med 100% fokus mot skuldsanering kommer att ge ett mycket kraftigt resultat så varför vänta?
  • bolagen blir dyrare över tid då börsens värdering ökar, vänta inte med påfyllnad...
    -time in the market
  • hur länge till är det värt att låtsas gilla jobb#1? Jobbet i sig är egentligen perfekt men det är allt annat kring som suger och det verkar tyvärr vara i tidens anda och vara i stort sett samma precis överallt oavsett arbetsplats eller arbetsområde
  • att svälla upp portföljen än mera (jo den är rätt fet nu får sägas ärligt) lockar ändå. I början sattes aldrig några mål då Kalkyl inte fungerar så, det fanns alltså inga mål om att nå ett portföljvärde på så eller så många kronor eller att nå en viss årlig utdelning osv. Visst fanns det drömmar om att nå kanske säg 250,000 kr/år i utdelning (brutto). De kändes dock så avlägsna att de just benämndes som drömmar och inte som realistiska mål vid inledningen.
  • att gå i FIRE nu skulle kunna göras med behållen skuldsättning, den är inte alls hemsk men en bit över 10% är den på.
  • att gå i FIRE nu genom att sälja av en del av portföljen och ta ner skulden till 0.
  • men varför? Måste portföljen verkligen vara med 0% belåning i FIRE? Om man under uppbyggnaden varit trygg med skuld varför då inte i FIRE? På sikt är den ändå självsanerande.
  Ja frågorna och funderingarna är många och det lär ta tid att bena ut dessa. De positioner som önskas öka (1-2 st) eller initieras (flera) kanske är synd att missa?...

Som avslutning på detta igen inlägg som skrivs rakt upp och ner och sen publiceras (utan vare sig stavningskontroll eller innehållsgranskning eller omformulering) ska sägas att listan över de bloggar Kalkyl läser givetvis i mer eller mindre grad är att betrakta som inspiratörer allesammans så ingen behöver känna sig glömd om de inte finns med på någon av listorna!

Det finns dock några mer nytillkomna som förtjänar ett särskilt omnämnande av olika anledningar:
  • Zero Strategy
  • Northern Lights Investment
  • Myntaren
  • Kronan till Miljonen (snart lika kass bloggslayout som Miljonär innan 30...)
  • Gustavs Aktieblogg 
  • Utlandsutdelaren
  • Sidlinjen
  • Dividend Story
För Kalkyl betyder inspiration väldigt mycket, det är väldigt glädjande över alla som otvunget och oblygt delar sina siffror och framförallt på utdelningarna då de ligger varmast om hjärtat så att säga:
Vi har några veckor kvar och därmed några utdelningar kvar i december så lite sköna kronor återstår att samla in. 


6 comments:

  1. Fas 1 är som du skriver mycket krävande, annars skulle alla göra det men så många är vi inte.

    Många svåra frågor du ställer dig själv. Hur och när man ska förbereda sig för Fas 3 FIRE är ingen liten fråga.

    Jag tror man ska vara försiktig med skuldsättning i FIRE då man inte längre har en lön att reglera den med. En viss skuldsättning tror jag ändå kan vara OK (bolån eller aktielån då).

    Det är jobbigt med fasbyte men att vara i en fas vänjer man sig vid. Jag var inte säker på att jag gjorde rätt när uppbyggnadsfasen inleddes och jag kommer inte vara säker på att jag gör rätt när FIRE-fasen inleds. I mitt fall kan det bli så att jag får hjälp av Arbetsgivaren att bestämma när min FIRE ska ske som du vet...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå US!

      Tackar för lite synpunkter. Ja, det är verkligen svåra och stora frågor att försöka reda ut. Vad gäller skuldsättningen håller jag med i att man bör vara lite mer försiktig väl i FIRE pga av ingen fast lön. Så länge marginal finns att klara en rejäl sättning bör det dock inte egentligen vara några bekymmer mer än ens eget tyckande kring frågan och därav finns ett krav om 0% skuld på portföljen väl i FIRE, men som sagt är det klokt och ens nödvändigt?

      Jag var 100% säker när FIRE fas 1 inleddes eller hur var det nu... Klart jag inte var med handen på hjärtat och inte på huvudet.

      Det goda med din situation om den nu blir så är att du tvingas in i nästa fas och det kanske är just det som behövs för att ta steget in i den?!...

      Delete
    2. Jag kan ibland känna att det vore en fördel att bli "tvingad" in i nästa fas. Förutsatt att förutsättningarna finns där och anledningarna är de rätta. Som Småland skrev i ett svar till en kommentar kan anledningen om man väntar för länge vara ohälsa...

      Delete
    3. Jag är nog rätt benägen att hålla med dig o US. Jag är i alla på väg in i fas 2 och funderingarna kring övergången har malt på ett tag redan, inlägget var något slags försök att skriva ner lite och kunna återvända till.

      Delete
  2. Jag känner helt klart igen mig när det kommer till tvivlen. Skall jag öka eller spela säkert? Skall fortsätta jobba vidare och bygga vidare på portföljen eller skall jag börja leva av pengarna? Många frågor och få svar från min sida.

    När det gäller utdelningar så ligger jag långt under många andra med mindre portföljer men så har inte jag satsat helhjärtat på utdelningar tidigare. Nu är dock ambitionen att få upp den delen lite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå ZS! Det går liksom inte att komma ifrån att ny lön från jobb#1 varje månad är en stor lättnad och säkerhet, ska inte heller glömma pensionsavsättningen.

      Ja du har marscherat på bra med utdelningarna. När man väl har tillräckligt finns ingen anledning att få mer och då kan man ju som du ha en stor del fonder tycker jag.

      Delete