Strategi

Kalkyl's nuvarande strategi

Skriver nuvarande eftersom en strategi alltid bör vara dynamisk och kunna förändras vid behov.

Strategi from 2020-12-03

Utdelningsinvestering med lagom risk!

eller 

Värdeinvestering med lagom utdelning!

Tillägget med lagom risk eller lagom utdelning känns vettigt att lägga till då en del verkar tro att jag är en värdeinvesterare och en del verkar tro att jag är en utdelningsinvesterare. Jag ser mig själv som en mix av dessa strategier och då fokus framöver är att leva på utdelningarna så tycker jag att tillägget är bra. Typiska värdeinvesterare struntar i utdelningarna och kan absolut nöja sig med en DA på 0%, det gör inte jag. Jag har väldigt svårt för bolag  vars DA understiger 2.5%. Ett sådant bolag är Microsoft och ett annat är t.ex. Tesla. Visst värdeökningen i dessa bolag har varit och är väldigt bra. I Tesla är den galen. Att äga sådana bolag ryms inte inom min strategi av den enkla anledningen att för att kunna leva på dessa bolag krävs aktivitet - du måste besluta dig för om, när och hur mycket du skall sälja. Om du inte agerar sälj så har du bara ett fiktivt värde som vilken dag som helst kanske går kraftigt ner. Jag avstår den stora värdeökningen på bolag med DA<2.0% och mottager med stor förnöjsamhet mina utdelningar i stället! 

Att sitta med fiktiva höga och ökande värden år efter år utan att mottaga fysisk avkastning i form av utdelning gillar jag inte alls. Risken ökar för varje år som går enligt mig.

Rena utdelningsinvesterare är enligt mig de som helst bara köper bolag med DA+5% och ju högre DA desto bättre. På bolag med väldigt höga DA blir värdeökningen ofta därefter och går ofta mot noll. Undantag finns i för stunden kraftigt undervärderade bolag vars DA just då ligger bra högt, den sjunker när bolagets värdering hinner i kapp.

Så, Kalkyl ser sig som en Utdelningsinvesterare med lagom risk! 

Strategi from 2018-01-01

Utdelningsinvestering! Jag önskar att jag fötts med kristallkulan men det har jag naturligtvis inte och därmed är in- och uthopp från börsen för mig dömt att för eller senare gå precis rakt åt helvete. Jag inledde mina aktieäventyr 1999 och då som full-blown trader i mitt tycke. Det var snabba ryck och visst gick det fantastiskt bra under långt tid men så plötsligt slog musfällan igen med full kraft och den satt åt bra. Även arbitragetrading är för mig förenat med stora risker och hittills har jag struntat i att ens försöka eftersom det troligtvis går fel.

Jag är en:

  • utdelningsinvesterare
  • långsiktig investerare
  • försiktig investerare

Jag köper aktier som:

  • ligger på Large Cap uteslutande
  • sysslar med saker jag förstår och tror på
  • attraktiv eller i alla fall behövlig produkt(er)
  • vettig utdelning >= 3.0% (investmentbolag undantas lite härifrån)
  • har bra historik
  • bra kassaflöde
  • köp och behåll samt kassera in utdelningar år efter år

Sitter sen gammalt på Ericsson (DA=1.15%) pga daytrading och Trelleborg (stabil och går bra men låg DA=3.03%) på grund av andra orsaker. Trelleborg är ett bolag jag gillar och det levererar massor med riktigt bra produkter, DA passerar nålsögat knappt sen kraftig nergång från ATH på ca 214 kr/aktie. Egentligen är den inte kvalificerad för min portfölj men hoppas den ska "kvalificera" sig då jag som sagt gillar bolaget. Ericsson verkar jag vara unik bland alla bloggare att äga, gamla meriter även här är förklaringen men... Värdelöst att för 3:e året i rad ta emot ynkna (nej bättre ord: sketna) 1.00 kr/aktie i utdelning, en ren och skär skandal är det.

Jag är väldigt långsiktig, på gränsen till dumdristig kanske. Har valt att, trots initialt stor irritation, behålla NCC (-50% utd. 2019 mot 2018) och Skanska (-27% utd. 2019 mot 2018) då någon måste göra de jobb de gör och båda bolagen drar in stororder efter stororder. Det är på ett sätt sunt att NCC vågar sänka utdelningen 2019 med 50% mot 2018 och en sak du kanske (antagligen) inte velat eller vågat göra själv om du satt på dina fonder som du skördar utdelning från genom att sälja av 4% eller nåt varje år?!


No comments:

Post a Comment