Pages

Friday, April 11, 2025

Det går ner men det går upp - del 2

 Så där ja, ännu en givande och mestadels härlig jobb#1 vecka har klarats av! Barnen gjorde sista skoldagen innan påsklovet, själv jobbar Kalkyl under påsklovet som vanligt, ja alltså både med jobb#1 och jobb#2.

Bloggkollegan Tole frågade i förra inlägget, läs del 1 här, om schablonskatten var medräknad i tabellen. Nej den är inte med där men Kalkyl hade i Mästerexcelarken en annan tabell där den var med. Det ena ledde till det andra och som vanligt fanns ork för jobb#2 på fredagskvällen och det fanns också förbättringsmöjligheter i Mästerexcelarken och dessa har nu alltså satts på plats. I FIRE resans inledning myntade Kalkyl begreppet Utdelningslön vilket egentligen, beroende på hur man vill se på saken, är det mest relevanta mätetalet som visar faktiska kronor i handen att leva för.

En exekutiv sammanfattning:

  • bruttoutdelning 
    • den utdelning Avanza/Nordnet betalar och redovisar
  • nettoutdelning
    • den utdelning du får i handen efter avdragen källskatt samt AktieFond kontots 30% skatt (av Kalkyl kallad AF)
    • nettoutdelning = bruttoutdelning - utdelningsskatter 
  • utdelningslön
    • nettoutdelning - schablonintäktskatt
En hel del bloggare pratar mest och helst om bruttoutdelning, det är enklast så men likväl ger det inte en helt korrekt bild av vad du får i handen att leva för. Det beror på hur man vill se det men ska man titta och jämföra kronor i handen är utdelningslön en mer relevant siffra. Bruttoutdelning är förstås roligare att prata om då summan är högre än både nettoutdelning och framförallt utdelningslön. Kalkyl är en försiktig general och pratar helst utdelningslön men oftast nettoutdelning då den är något enklare att beräkna samt är opåverkad av en fylledansande statslåneränta styrd av det svenska superundrets (Riskbankens) tokerier och dumheter.

Problemet med utdelningslön är att den är knepigare att beräkna och med skattefritt ISK belopp på 150 tkr år 2025 och 300 tkr därefter blir den framöver än något litet svårare att beräkna.  

Fråga: gäller skattefritt belopp både ISK och KF? Ränteavdraget på 30% gäller ju efter en slapp formulering, alternativt grov formuleringsmiss, endast på ISK kontot och KF undantogs hastigt och lustigt ifrån ränteavdraget...

Kalkyl har sedan många år intresserat sig en hel del för just utdelningslön och beräknar en faktor för att nå till utdelningslön från nettoutdelning (alternativt även från bruttoutdelning).

Det kan dribblas omkring en massa med diverse metoder och angreppssätt, slutar ungefär på samma punkt tillslut. Bloggkollegan väckte en idé om DA för utdelningslön, det visade sig att Mästerexcelarken redan hade den på plats. Den blev dock något förfinad och uppdaterad och numera finns alla DA siffrorna baserade på senaste saldonoteringen och när ett annat ark uppdaterades (som uppdateras allt mer sällan efter att Google Sheets slutade ta in ca 20% av aktiernas kurser). Att ha en mera sällanvis uppdatering i ett ark (alla ingående tillgångars kurser noteras där enskilt) medans arket som uppdateras ofta (ibland dagligen) endast tar saldovärdena på kontona visar endast att efter kraftig nedgång ökar DA siffrorna (eftersom portföljvärdet sjunker medans utdelningssummorna är samma). Nåja nog med teknikaliteter och så här ser DA siffrorna ut per 2025-04-10:


Den allra mest relevanta DA siffran är alltså den översta då den visar att den Kalkylska Pengamaskinen betalar ut en jobb#2 årsnettolön med 4.034% av det totala Pengamaskinsvärdet (A-värdet)! En effektiv schablonintäktskatt på 1.086% har använts (betalas år 2025 och avser inkomståret 2024). Alltså, avdragna från bruttoutdelningen är:
  • eventuella AF skatter (30%)
  • eventuella utländska källskatter (0-35%)
  • den försmädliga schablonintäktsskatten (30%) baserad på
    statslåneräntan som sätts per 30/11 år-1

Enkelt uttryckt, år 2025 fås:

  • en årsutdelningslön (i handen) på 403 kr per 10,000 kr i Pengamaskinsvärde när alla de (för)höga och (för)många, ja och (för)perversa, skatterna är betalda!
  • vilket är (4.034/5.392) 74.8% av bruttoutdelningen inkl återbetald källskatt
  • vilket är (4.034/5.139) 78.5% av bruttoutdelningen exkl återbetald källskatt
  • det föreligger en stor skillnad mellan nettoutdelning och bruttoutdelning om Pengamaskinen har utländska innehav som belastas med källskatt och eller alternativt om Pengamaskinen ligger på AF konto (Aktie och Fondsparkonto där utdelningar och vinst beskattas med härliga, jaja missa inte sarkasmen, 30%)
  • det föreligger en rejäl och en än större skillnad mellan utdelningslön och bruttoutdelning
  • det går också att enkelt motsäga de som påstår att FIRE folk inte bidrar och betalar skatt då deras Pengamaskin ensam betalar runt 25% skatt (faktiskt siffra påverkas av portföljsammansättning och 25% gäller för den Kalkylska Pengamaskinen för år 2025)... Sen betalas ju vad Kalkyl vet moms på precis allt o.s.v. 

Som parentes men fingrarna kunde inte låta bli:
  • I Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) anses förstås 25% skatt förfärligt och förkastligt låg... Att betänka när lilla röstsedeln ska lämnas in där i september 2026... Ja om man nu anser sig tillräckligt ansvarsfull, mogen och vuxen för att rösta förstås... Antagligen mycket enklare att trycka ner foliehatten hårt och strunta i det mesta och njuta vidare av rödtjutet, grillbufféerna och mellokavalkaden. Aldrig uttrycka sina åsikter, aldrig våga ta en diskussion om seriösa saker, aldrig våga tänka själv o.s.v. Heja Sverige - gul och blå!
 

3 comments:

  1. Det är bra att ha koll på siffror.
    Tex för rena utdelningsinvesterare som säger sig strunta i sista raden, dvs ev värdetillväxt i bolaget, så är det med dagens schablonskatt mer lönsamt att ha aktier som har mer än 2,96% utdelning på vanligt aktiekonto än ISK/KF. Då betalar du mindre i skatt. Detta gäller t.ex större delen av svenska aktiestocken. Då slipper man dessutom att som hittills i år riskera betala skatt för aktier som sjunker i värde, och det blir än viktigare att använda rätt konto för rätt aktie för att maximera behållningen av utdelningarna.

    Om man däremot bryr sig om sista raden behöver man även tänka på ev tillväxt. Men för rena utdelningsinvesterare är detta värt att tänka på.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ” som har mer än 2,96% utdelning ” Ska givetvis vara MINDRE än 2,96. Jag sa ju att man skulle ha koll på siffrorna.

      Delete
    2. Gjorde lite beräkningar för några år sedan just kring AF konstra ISK. Det finns ju definitivt fall och situationer där det gamla AF är bättre än ISK. ISK har dock alltid fördelen att man inte behöver redovisa affärerna alls, förvisso enklare idag men ändå.

      Haha, ja att ha koll på siffrorna är en livsfilosofi och absolut bör man ha det!

      Delete