Friday, January 22, 2021

Positivt

 Denna vecka har inneburit en del trevliga nyheter rörande investeringarna.

Swedbank med Göran Persson i spetsen meddelade att de redan den 22 februari skiftar ut 25% av 2019 års vinst vilket blir 4.35 krs. Äntligen ska bank börja leverera! Att Göran Persson blev invald till styrelseordförande i Swedbank har jag sedan dag ett sett som mycket bra för banken. Jag är övertygad om att han gör ett bra arbete för mig som aktieägare och med sina starka kopplingar som före detta ledamöt i både Ålandsbanken och en av Ålandsbankens storägare Wiklöf holding (2015-2019) gissade jag mig till att utdelning skulle göras för 2019 efter att Ålandsbanken bestämde sig för att göra så. Som före detta statsminister tillför han enormt med kunnande, kontakter och förhandlingsteknik till Swedbank och han har länge indikerat att han delat Ålandsbankens tänk kring aktieutdelningar och sina aktieägare!

Att även Börspodden nu pratar bank är ett ytterligare gott tecken. Själv ligger jag nu äntligen plus på både SEB och Swedbank och jag ser framemot kommande värdeökningar när bankerna fortsätter att generera stora summor in till kassakistan.

Nästa trevliga nyhet var att Investor lägger 2020 till handlingarna och återupptar sina utdelningshöjningar om +1krs räknat från föregående år. Då 2019 års utdelning var 13 krs innebär det att för 2021 landar vi på 14 krs (om nu inte vi återigen ska uppleva indragna utdelningar...). En fin höjning om 7.7%.

Det fanns fler roliga nyheter denna händelserika vecka och ytterligare en var att Telia knipit det störst frekvensbandet i 5G auktionen. Jag var lite sugen på att öka innehavet något men beslöt mig sedan för att ligga kvar som det är. Telia har inte varit något särskilt bra aktie hittills och även om framtiden kanske blir bättre så avvaktar jag. 



Thursday, January 14, 2021

4.5 mkr





Idag tog portföljvärdet sig över 4.5 mkr! 

Detta innebär förstås att ännu en milstolpe på den långa resan har passerats.
Det är endast 6 dagar sedan 4.4 mkr i portföljvärde nåddes. 

  • 2021-01-14 (2021-01-08)
  • OMX30 på 1973 (1949)
  • Portföljvärde 4.510 mkr (4.410)
  • Arbetsvärde 5.428 mkr (5.329)
  • Buffert 10.0 tkr (10.0) 
  • Belåning 16.9% (17.2)


Friday, January 8, 2021

Nu blommar löken - del 2

 Ett mycket kort inlägg men jag kunde inte låta bli:

-Den svenska strategin har varit en kombination av hårda regler och förbud, men det har funnits ett behov av mer träffsäker lagstiftning, säger statsminister Stefan Löfven vid en pressträff.

Jag undrar hur många i detta land som kan skriva under på att den "svenska strategin" handlat om vad Löfven säger.  Strategi? Hårda regler och förbud? Själv har jag mest upplevt alltsammans som mycket lösa rekommendationer och att det varit lite upp till var och en och vi vet ju hur det gick... Regioner som själv måste fatta ett ganska simpelt beslut om att vaccin först och främst ska användas till vårdpersonal... Det är väl en rätt rimlig chansning att om vårdpersonalen insjuknar leder det till att vårdapparaten kraschar och därmed kan ingen i slutändan få vård. Dock inte enligt FHM (de kanske har hunnit ändra sig nu?).

Att fr.o.m. den 10:e januari ha en pandemilag på plats känns definitivt äntligen som ett steg i rätt riktning, men varför tog det så lång tid att inse att den behövs och kunde behövts för länge sedan? 


4.4 mkr






Idag tog portföljvärdet sig över 4.4 mkr! 

Årets första milstolpe! Detta innebär förstås att ännu en milstolpe på den långa resan har passerats.
Det är 10 dagar sedan 4.3 mkr i portföljvärde nåddes. 

  • 2021-01-08 (2020-12-29)
  • OMX30 på 1949 (1900)
  • Portföljvärde 4.410 mkr (4.337)
  • Arbetsvärde 5.329 mkr (5.257)
  • Buffert 10.0 tkr (10.0) 
  • Belåning 17.2% (17.5)


Thursday, January 7, 2021

Årssammanställning 2020

 År 2020 blev ett mycket händelserikt år på de allra flesta sätt. Då detta inlägg handlar en  sammanställning på portföljen så kommer siffrorna direkt:

  • År 2020
  • Utdelningar: 85,311 kr (+1.5%)
  • Frihetskvot/Frihetsdagar: 0.46 / 167 
  • Sparkvot: 0.71 / 0.67 (inkl/exkl utdelningar)  
  • Portföljvärde  2020-12-31 med OMX30 på 1874:
    • A-värde; 5.208 mkr
    • P-värde: 4.288 mkr
  • Portföljutveckling (inkl insättningar och inkl utdelningar):
    • A-värde: +105.6%
    • P-värde:  +73.3%
  • Insättningar: 2.307 mkr 
  • Äkta värdeutveckling
    • i kronor: (5208-2307)-2533: +368 tkr
    • i procent: (5208-2307)/2533: +14.5%
  • Portföljsutveckling a la Avanza: 
    • i kronor: +342 tkr (egen beräkning +368 tkr)  
      • exkl insättningar/uttag och inkl utdelningar
      • skillnaden beror på KF skatt samt räntekostnader, ca 16 tkr
    • i procent: +5.72%
      • detta enligt Avanza och då borträknas insättningar samt belåning
  • Börsutveckling enligt OMX30GI: +7.44%


Det visade sig mycket svårt att skapa en helhetsbild på allt som hänt under året som gått. Det blir ganska rörigt med portfölj, barnspar och IPS samt krediter samlat hos en mäklare, i mitt fall på Avanza., men nu har jag lärt mig en hel del kring detta och det bör gå ganska enkelt kommande år. Att titta på procentuell utveckling är också lurigt men tillslut ramlade polletten ner (tror jag):

Om procentuell avkastning är +6% för perioden 2019-12-31 till 2020-12-31 så betyder det att om du satt in 1,000 kr 2019-12-31 så är värdeökningen på den tusenlappen 1000*0.06 = 60 kr och totala värdet vid periodens slut är då alltså 1,060 kr. Vad siffran däremot inte berättar är vilken procentuell utveckling du fått på ditt totala kapital och det är väl detta faktum som är svårt att greppa (i alla fall för mig). Du kan inte förvänta dig, men möjligt om statisk portfölj med inga insättningar/uttag, att ett ingående värde om säg 1.000 mkr med 6% utveckling under det gångna året lett till ett värde på 1.060 mkr och en värdeökning på +60 tkr. 

För en portfölj under uppbyggnad är denna procentuella siffra kanske inte den mest intressanta tycker jag eftersom insättningar sker löpande samt p.g.a att portföljens sammansättning förändras löpande. Att däremot jämföra den procentuella utvecklingen mot ett rimligt index kan vara av något intresse då det ger en slags indikering på hur ens portfölj faktiskt presterar i jämförelse mot det valda indexet, dock med brasklappen att portföljen troligtvis förändrats löpande under året som gått. 

Den faktiska värdeutvecklingen i kronor går däremot inte att prata runt och undra över, den är vad den blev i kronor räknat. Avanza beräknar denna värdeutveckling i kronor genom att exkludera insättningar och uttag vilket alltså innebär att utdelningar och värdeökning räknas in. 

En negativ procentuell värdeutveckling kan fås trots en positiv värdeutveckling enligt vad Avanza själva uppger så det är verkligen något att se upp med. Jag trodde att sammanställningen skulle klaras av på några få timmar men det har tagit många timmar i anspråk och många funderingar samt räkneövningar. 

Trots mycket arbete stämde inte resultaten till 100% mot Avanzas värdeutveckling i kronor och min egen beräkning men tillslut hittades orsaken: betald KF skatt samt räntekostnader på krediten. En ytterligare belastning eller ökning på förvaltningskostnaden är ISK skatten och vad jag vet i skrivande stund kan denna siffra inte hittas på Avanza (just nu).


Sunday, January 3, 2021

Nu blommar löken

 Ja inte bokstavligt talat då alltså men när Anders Tegnell uttalar sig i stil med:

- Mycket talar för en en ny våg av smittspridning

Den andra vågen som blev ytterst reell försvann från radarn som användes av både FHM, Tegnell och resten av regeringen men tydligen har de i tysthet insett sitt "misstag", dock utan att våga erkänna det med ord, och nu står vi eventuellt inför en tredje våg.

Göran Greider uttryckte sig som vanligt ytterst kraftigt och klartänkt med uttalandet:

- På måndag får Dan Eliasson sparken av regeringen. Hoppas jag.

Greider fortsatte idag kring Eliassons resa denna söndag med något som Kalkyl hade uppe i ett tidigare inlägg som dock fick redigeras på uppmaning av sin bättre hälft:

"Ta upp ditt gamla punkband"

Lite synd att Kalkyl redigerade bort just detta med punkbandet nu när någon annan vågar lyfta upp det till ytan igen.

Söndag idag så vi får väl se vad Eliassons solresa får för konsekvenser imorgon måndag...

En annan ytterst bekräftande men sällsynt sorgesam nyhetsrapportering från Sydsvenskan hade rubriken:

Genom fusk med barnlistor har ett barnomsorgsbolag lurat sig till kommunala bidrag, enligt Malmö stad. När förskoleförvaltningens utredare knackar på hos bolagets dagbarnvårdare är missförhållandena så allvarliga att utredarna nästan kräks. Kommunen har redan betalt över 15 miljoner kronor i bidrag till bolaget när härvan rullas upp, visar Sydsvenskans granskning. 

Det är ytterst beklämmande och irriterande hur mycket vansinne detta land och dess befolkning ska behöva stå ut med p.g.a. den rådande naiviteten i Sverige. Det känns snart inte varken motiverande eller ens lönt att arbeta längre när den stora skattebördan i landet slösas bort med lättsinnighet och ren dumhet som signum.


Saturday, January 2, 2021

Ålandsbankens känga till FIN-FSA

Jag fick syn på detta nu ikväll innan datorn skulle stängas ner och det var underbar läsning.

Hoppas att detta kan, som ringar på vattnet, spridas och orsaka fler liknande händelser.
Se framförallt det gulmarkerade stycket. Vilken svensk bank ska vara först ut med att ge en liknande och troligtvis helt korrekt känga till FI och ECB? Tyvärr äger Kalkyl inte Ålandsbanken och det känns just nu väldigt ledsamt när de agerar på detta underbara sätt.

Ännu en kväll, lördag sådan dessutom, i sann FIRE anda har nu klarats av och det återstår inte särkilt många minuter innan klockan blir 12, det blev ett arbetspass på jobb#2 på drygt 4.5h ikväll!

Publicerar Ålandsbankens kommunikation rakt av nedan:

ÅLANDSBANKEN ABP B

Bank of Åland Plc: Decision on dividend distribution for 2019 (GlobeNewswire)

2021-01-01 14:00

Bank of Åland Plc
Inside information
January 1, 2021, 3.00 p.m.

Bank of Åland Plc: Decision on dividend distribution for 2019

On January 1, 2021 the Board of Directors of the Bank of Åland Plc (Ålandsbanken Abp) approved the distribution of a dividend totalling EUR 1 per share (a regular dividend of EUR 0.80 and a 100th anniversary dividend of EUR 0.20) for the 2019 financial year, in compliance with the authorisation that the Board received from the Bank’s Annual General Meeting on April 2, 2020.

The record date for the dividend distribution is Tuesday, January 5, 2021. The dividend will be paid on Tuesday, January 12, 2021.

Because of the prevailing COVID-19 pandemic, on March 28, 2020 the Finnish Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) recommended that small banks abstain from approving dividend distributions before October 1, 2020. On July 29, 2020 FIN-FSA announced that it was extending its recommendation not to make binding decisions on dividend distributions before January 1, 2021. The Bank of Åland obeyed these non-binding recommendations.

On December 18 FIN-FSA issued a new non-binding recommendation that – in practice – further extends the limitation on dividends or share buy-backs until September 30, 2021. The Bank of Åland is choosing not to follow this recommendation.

The Bank of Åland’s earnings for the 2019 financial year were the highest in the Bank’s 100-year history. The Bank’s forecast for the 2020 financial year indicates a net operating profit that will be better or significantly better than its 2019 net operating profit of EUR 33.2 M.   

In terms of return on equity, the Bank of Åland is among the most profitable full-service banks in Europe. The regulatory recommendations do not distinguish between the strongest and the weakest bank in Europe.

The Bank’s Board of Directors has carefully weighed the risks that may be associated with a dividend distribution under the prevailing circumstances.

The Board notes that earnings for the 2019 financial year and the forecast for 2020 together make the Bank’s dividend payment capacity significantly larger than during previous years. The Bank’s non-performing loans are still at low levels, and profit generation is expected to continue at a high level. So far it has not been necessary to utilise the extra impairment loss provisions that the Bank made during Q1 2020 because of the pandemic.

Regulatory authorities have classified all banks in Finland, except the two largest, as “less significant institutions”. This implies that the Bank of Åland and the other banks in this category are not expected to be rescued by the government in case of any future crisis. For more than a century the Bank of Åland has acted with a long-term perspective and responsibly, which we also intend to do in the future.

The regulatory recommendations challenge the prerequisites for long-term shareholders to invest in banks. For “less significant institutions”, it is vital to have long-term shareholders and for them to be there if any future crisis should require their input.

For this reason, the Bank of Åland’s Board believes that the long-term risks to the Bank may be larger if – based on our current level of earnings and risks − we choose to follow the regulatory recommendation than if we also begin to take the Bank’s other important stakeholder groups into account. 

One of these stakeholder groups is the Bank’s approximately 5,300 shareholders in the Åland Islands, who own about 56 per cent of the Bank. In the Board’s assessment, the Åland community has a substantially greater need for these dividends than the Bank of Åland has.

The now-approved dividend distribution for the 2019 financial year − as well as a dividend distribution for the 2020 financial year in accordance with the Bank’s dividend policy − have already been subtracted from the Bank’s common equity Tier 1 capital. Implementation of a dividend distribution will thus not affect the Bank of Åland’s important key ratios for capital adequacy. A previously planned Additional Tier 1 (AT1) capital contribution during the first half of 2021 will de facto further strengthen the Bank of Åland’s already robust capital adequacy ratios.  

The Board of Directors

For further information, please contact:

Peter Wiklöf, Managing Director and Chief Executive, Bank of Åland Plc

Planen och målen 2021

 Det blev en kväll framför Excel och siffror istället för andra nöjen, tur att detta blivit ett nöje! Så sakteliga gås en massa siffror igenom och tabeller och annat fylls på och skapas. Några bloggkollegor har varit snabba som vanligt och redan hunnit med att publicera en årssammanställning och kanske får även Kalkyl till en sådan. Vad som för Kalkyl är än viktigare är att definiera både planen framåt och målen att sträva mot. Årssammanställningen visar en massa intressant den med, fast det är mest saker som jag redan vet eller intuitivt kan ana mig till, men utan planen och målen blir det lätt fel och därför prioriteras främst definitionen av planen och målen. 

Vad gäller målen för 2021 har jag funderat ett bra tag kring dessa. Först en liten tillbakablick på att när målen för 2019 skrevs så var det framförallt månadsparet som var på tapeten. Den höga sparkvoten är ibland mycket betungande men och då 2019 skrev jag att den fullföljts under två hela år, nu har ytterligare ett år gått och det har hunnit bli tre år med hårt sparande. Jag bestämt mig för att även 2020 ska innebära ytterligare ett tufft år vad gäller sparandet i stort. Den stora förändringen är att sparandet kommer att fördelas annorlunda mot tidigare år och istället för att bara innebära nyinvestering kommer en stor del att gå till att sänka belåningen på portföljen. Det är ett betydligt tråkigare göra att sänka belåningen jämfört med att nyinvestera. 

Jag slår ut kreditregleringen på fyra år, de år som enligt ursprungsplanen är mina sista fyra innan FIRE bör ha nåtts med säkerhet. I skrivande stund bör enligt prognos portföljen år 2021 inkassera netto 200 tkr/år i utdelningar (men exkl schablonskatt) men då osäkerhet kommer att råda även under detta år vad gäller utdelningar skrivs summan ner till 150 tkr/år och ca 13 tkr/mån. 

Med ett månadsspar på 28 tkr innebär detta att:

Sparinflöde:

  • >= 28 tkr/mån i nyspar  (336 tkr/år)
  • >= 13 tkr/mån inkasserade utdelningar (150 tkr/år)
Sparutflöde:
  • >= 17 tkr/mån avsätts till kreditreglering på portföljen (ca 200 tkr/år)
    • något egentligt utflöde är det förstås inte tal om men minskar nyinvesteringssumman

Simpel summering ger då att nyinvesterandet kan få lov att ligga på ca:
  • 28+13-17 = 24 tkr/mån
Att inte strypa nyinvesterandet helt för kreditreglering tror jag är rätt väg efter mycket funderande. Att bara reglera krediten blir både tråkigt och antagligen inte optimalt och beror på att "time in the market" är viktigt.

Planen för 2021:

  • Sänk portföljskrediten
  • Fortsätt att nyinvestera
  • Fortsätt att diversifiera

Målen för 2021:

  • Månadsspar minst 28 tkr/mån och 336 tkr för året
  • Kreditreglering med 17 tkr/mån och 204 tkr för året
  • Nyinvestering med 24 tkr/mån och 288 tkr för året
  • Sparkvot: 0.65
  • Utdelning för sämsta månad på minst 4,500 kr/mån (fr.o.m 2022)
  • Utdelningar 200,000 kr
  • Portföljvärde 4.500 mkr

Kommentarer kring målen

  • Månadsparet bör kunna klaras
  • Sparkvot på 0.65 bör kunna klaras även om marginalerna inte är stora
  • 4,500 kr/mån i faktiska utdelningar borde kunna klaras av
  • Utdelningar om 200 tkr ser just nu ut att kunna klaras av men beror på vilka utdelningssänkningar som kommer att göras av diverse bolag liksom naturligtvis vilka utdelningshöjningar som kommer att göras samt vilka politiska påtryckningar som kommer att presenteras
  • Portföljvärde 4.500 mkr bör kunna klaras men marknaden bestämmer så mest en rolig siffra