Saturday, November 9, 2024

Riskbanken - ifrågasättande

 Under den 24 månader långa och, för väldigt många, plågsamma räntehöjningsfasen, 220504-240507, var det många, ja förutom Kalkyl och denna blogg, som uttryckte mycket och frekvent kritik mot det svenska superundret. Kritiken har förstås fortsatt även sen räntesänkningsperioden inleddeds där efter 240508 då äntligen den första sänkningen på "snabba" hela 25 punkter gjordes. Missa inte ironin i "snabba" för ingen tycker nog att 25 punkters förändring är värst snabb även om superundret själva uttryckte på mötet 240925 att de nu agerar snabbt (efter att ha klarat av 3*25 punkters sänkning på 4 månader). 

  • Det finns ingen hjältegloria att sätta på superundret som helhet eller på dess chef Thedéen, det var en synnerligen simpel uppgift att strypa inflationen genom användandet av +400 punkters räntehöjning. I stort sett borde vem som med något ekonomiskt sinne klarat detta
  • om lite mer tålamod hade uppvisats hade inflationen till största delen troligtvis sjunkit av sig självt då den skapades av massiva penninginjektioner och energibrist samt en krigsstart

Nåja, vi lämnar "snabb" åt enskild och individuell bedömning. 

SBABs chefsekonom Robert Boije hade en debattartikel i ett DI nummer i dagarna (minns inte datumet). Boije har sällat sig till skaran som inte är imponerade av superundret. Enligt Boije agerar superundret:

  • för långsamt och hela tiden i efterhand
  • prognoserna är dåliga och saknar sammanhängade och komplett insyn och förståelse för vad som skett och sker med inflationen (läs: orsak och verkan)
  • ensidigt (och felaktigt) fokus på inflationsmålet allena (här uppmanas eget tänkande vad som menas mer övergripande)
  • agerat för aggressivt under höjningsfasen
  • agerat för passivt under sänkningsfasen (ja i vilken vi bör anta vi befinner oss i nu)
Ja Robert Boije, Kalkyl är ingen chefsekonom, varken vid SBAB eller någon annanstans, men vi är alldeles överrens! 100% överrens!

Boije samt många andra hoppas att superundret drar till med (läs: "tvingas till") ännu en "historiskt största sänkningen på 10 år med 50 punkter" redan om en dryg månad, d.v.s -50 punkter 241219. Superundrets tramsande har inte imponerat under höjningsfasen och imponerar tyvärr inte heller under pågående sänkningsfas. Sänkningshastigheten är för långsam och den förstör onödigt mycket, konkursar för många företag och riskerar än värre bekymmer på sikt. Var är aggresiviteten och paniken superundret uppvisade under höjningsfasen, ja även den totala ignoransen av superundrets förutsägbarhet och trovärdighet (vilka båda sänktes till 0 av superundret självt) som numera betonas särskilt mycket? Kanske inte alls långt borta faktiskt, paniken är under tilltagande då det mesta går fel och dåligt och i synnerhet när inflationsmålet sen länge underträffats, ja eller överträffats, beroende på hur man vill benämna spektaklet.

"Förståsigpåarna" kan sluta fundera på varför inte konsumtionen tar fart, folk i Sverige är inte dumma i huvudet och önskar se reella positiva plånbokseffekter av:
  •  räntesänkningarna
  • TIDÖ partiernas jobbskatteavdrag
  • uppjusterad brytgräns
Folk vill ha fakta och inte spendera på löften, vi har tröttnat på fantasier, löften och på er i stort. Förstår eliten? Eller är det för svårt att förstå?

Thursday, November 7, 2024

Riskbanken - dubbelsänkning

 Med tanke på en hittills ansenlig (anseelig var orginalordet men var tydligen inte längre svenska utan danska?!...) mängd inlägg om det svenska superundret går det ju inte att undvika att även skriva detta. För första gången på länge är ett av dessa inlägg, ja nämligen just detta, något positivt inställt till ett av superundrets dagliga bedrifter:
  • kommunikationen av 2*(-25) punkter
    • som den snabbe översätter till: styrräntan sänktes med 50 punkter
  • äntligen!!!
Ja inflationsdirektionen tillhörande det svenska superundret insåg igår onsdag att en annan kommunikation nog inte skulle tas emot särskilt väl. Hade superundret självt fått bestämma hade de antagligen sänkt med endast 25 punkter men även superundret lever delvis på vad andra tycker och tänker och gör, därav -50 punkter. Denna dubbelsänkning som företagits och nu tituleras med diverse superlativ likt 'största räntesänkningen på 30 år' är mest ännu ett löjligt spel för gallerierna och tabloiderna:
  • den är ok men inte mer än så
  • den borde gjorts vid förra sänkningen 240925 men antagligen redan 240820 så den är väl sen och precis som förväntat och som vanligt när superundret är inblandat.
Enligt Kalkyl borde superundret drämt till med -75 punkter och alltså gjort en trippelsänkning istället för denna nu gjorda dubbelsänkning. Varför? Jo, det pratas och pratas om varför inte hushållens konsumtion drar igång. Superundret uttrycker förvåning, ekonomer uttrycker ofta förvåning så varför inte?

Ganska enkelt att förstå om intresse visas:
  • under 30 månader har styrräntan varit under konstant justering
  • under de första 24 (!!!...) höjdes den med enorma höjningar, +100 eller en kvadrupelhöjning (! och maken till sänkning kommer vi nog aldrig att få njuta av?) slog rekordet denna gång men även en trippel- (+75 och även maka till denna får nog efterlysas länge eller för alltid) och tre dubbelhöjningar (+50) gjordes. Bara dessa (inte omnämnda i superlativformer i media vad Kalkyl erfarit...) innebar totalt en höjning av styrräntan med 100+75+3*50=325 punkter. Sen slirade superundret in med några "futtiga" men frekventa 25:or också... Summerandes till skrämmande +400 punkter på ca 24 månader!!!???... Kallades dessa monstruösa höjningar för "snabba" förresten?
  • under de senaste 6 månaderna har styrräntan äntligen börjat sjunka, med 3*25 (=-75) och nu idag med ytterligare -50. Totalt -125 punkter.
  • -125 står sig rätt slätt mot +400 punkter. Det är liksom ett nytt läge sen länge och tyvärr inte till det bättre.
  • hushåll och företag har blivit ekonomiskt attackerade från flera håll och besparingarna sinar eller har börjat att sina för många och många är trötta, uppgivna och förbannade och det med all rätt.
  • osäker värld 
  • ett superunder som ter sig relativt opålitligt, med facit i hand, håller i styrräntan
  • sammanfattat: +25+50+100+75+50+50+25+25 = +400 punkter... ja på 24 ynka månader... Stabilit och trovärdigt du svenska superunder? Nej, verkligen inte...
    • seriöst: tror superundret och övriga elit att folket är dumma i huvudet? Antagligen...
    • makten önskar inget annat än att vi just är dumma i huvudet men det är vi inte, men vi är alldeles för snälla eller hur?!
  • sänkning hittills: -25-25-25-50(idag och gäller fr.o.m. 241113) = -125 punkter (oj, hurra för superundret...)
  • situation rådande: +400-125 = +275 punkter (oj, ..., eller +27,500 kr/mkr/år i bruttoränta... ja eller +2,292 kr/mkr/mån i bruttoränta...)
Förvånande? Nej inte ett dugg. Förvånade är att makten och eliten tror vi vanliga är så korkade... Eller är det förvånande? Ärligt?

Kalkyl uppmanar alla att fortsatt hålla hårt i pengarna och tvinga fram än mer aktivitet från superundret.  Vad spelar liksom denna sänkning, på säg bolån på 3.0 mkr med ränta som sänks med 50 punkter, för roll vilket blir 1,250 kr lägre bruttoränta per månad i relation till en månadsökning som erhölls brutalt snabbt på, säg till 4.59% i ränta från 1.50%, 7,725 kr? Välkommen sänkning men inte mycket mer än så när mat ökat runt 30% och elpriset ökat med 100%? Hallå Sveriges styre, dags att vakna till verkligheten för vanligt folk? Det är knappast läge att redan ropa 'faran över' och börja konsumera igen, det kan inflationsdirektionen och övrig elit själva få syssla med om de vill och med sina fantasilöner. 

Över till Mästerexcelarken och dagens bokföring av inkomna utdelningar!

Ps: Superundrets storebror FED sänkte med 25 punkter idag.

Wednesday, November 6, 2024

Riskbanken - Avanza, styrränta och värdepapperskredit - del 2

 Att sammanställa saker på olika sätt ger för det mesta väldigt bra insikter. Att lägga till den högra delen i tabellen nedan var inget undantag:


Det blev hyfsat enkelt att bedömma hur Avanza agerat gentemot sin kundbas som sitter med värdepapperskrediter. Tyvärr visar tabellen att Avanza inte agerat särskilt trevligt, tabelltillägget gjordes just då känslan sade att Avanza nog inte agerat särskilt väl. Tyvärr var känslan alldeles korrekt.

  • när styrräntan höjdes från 3.75% till 4.00% höjde Avanza räntenivå 1 (R1) från 1.49% till 1.99%. 
  • att R1 höjningen blev 50 punkter mot styrräntehöjningen kanske kan anses vara ok då Avanza höll emot räntehöjningar och fördröjde dem.
  • att notera är alltså att styrränta på 4.00% krävdes för att nå R1 på 1.99%

Sedan sista höjningen ifrån superundret har detsamma nu sänkt tre (3) gånger och varje gång med 25 punkter, total sänkning med alltså 75 punkter sedan toppvärdet och i skrivande stund ligger styrräntan nu på 3.25%. Kontroll i tabellen ger att:
  • redan vid styrränta på 3.75% borde nog ändå R1 sänkts till 1.49% från 1.99%
Superundret har gått från hökaktig stående ställning till knäfallande ställning och segnar nu så sakta ner och intar snart krypläge (vilket ska bli väldigt njutbart att skåda, kanske redan på torsdag):

  • vid en styrränta på 3.00% låg R1 på 0.99% under höjningscykeln
  • troligtvis nås styrränta på 2.75% inom kort och då borde R1 vara 0.99%
  • det är en bra bit kvar till nästa kliv som Avanza gjorde, den skedde vid en styrränta på 1.75% då hela det fina erbjudandet om "gratis värdepapperskredit upp till 10% av värdet" gick om intet och försvann plötsligt och olustigt. Fällan slog igen, precis som den alltid gör förr eller senare.
Kalkyl anser att Avanza nu har en del att bevisa och att de faktiskt agerar ännu långsammare än superundret det svenska! Ja hur nu det är möjligt? 
  • med nuvarande styrränta på 3.25% borde R1 ligga på 1.49%
  • R1 ligger på 1.99% istället för 1.49% 
  • R2 ligger på 3.69% istället för 3.39%
  • R3 ligger på 4.59% istället för 4.39%
  • Avanza har prioriterat R2 och R3 och låtit R1 ta hela smällen. Väldigt konstig prioritering samt irriterande. Orättvist också och ännu en gång har Avanza börjat vandra i storbankernas fotspår, ja de som snabbt som ögat höjer utlåningsräntorna men struntar i att justera inlåningsräntorna... Dåligt Avanza. 
  • sänker superundret med minst 25 punkter nås styrränta på max 3.00% och då bör R1 sänkas drastiskt till 0.99% eftersom Avanza hållt kvar 50 punkter högre räntesats på R1 än den de låg på under höjningsfasen...

Så Avanza, kom igen nu och rätta till långsamheten och orättvisan ni påför och sätt på fredag även ner R1 nivån, ja sätt ner R1 nivån ordentligt och dit där den borde ligga enligt hur den låg under höjningsfasen. Det gäller att hålla sig väl med sina kunder och hoten blir allt fler och tuffare: Nordnet, Nordea, Montrose, DeGiro, Swedbank, Handelsbanken, SEB m.fl.

Ja för att inte tala om politikernas långa, smutsiga, oärliga och avundsjuka fingrar som kanske får en att bara sälja av allt och köpa guldtackor i stället, då slipper man även den årliga ISK/KF straffskatten. 

R1=0.99% på fredag den 8/11 alltså Avanza!

 
 



Monday, November 4, 2024

Riskbanken - Avanza, styrränta och värdepapperskredit

 (inlägget publiceras ca 3 veckor efter författandet, skrevs 241009)

 Under det svenska superundrets vansinnesframfart där dess inflationsdirektion struntade helt i sin trovärdighet, ja den som nu anses särskilt viktig och så pass viktig att superundret inte kunde tillåta sig att göra den välbehövliga dubbelsänkningen i september, och istället jobbade stenhårt med att kraftigt, brutalt och häpnadsväckande snabbt höja styrräntan har väldigt många privatpersoner, företag och instituationer fått laga efter sin egna förmåga (vilket endast verkar gälla utvalda grupper då en del grupper mest verkar få alla möjliga stöd och häpnadsväckande hjälp. Det har varit en omskakande tid för många och tyvärr, vilket denna blogg berört i många inlägg, var det inte bara styrräntan som rusade och de ekonomiska konsekvenserna har varit och är fortsatt rejäla. Det ekonomiska läget är mycket ansträngt och kärvt vilket troligtvis glädjer just superundret som just nu gillar stramt, kärvt och att det ska göra ont (Lena PH var mycket roligare med sitt ont, ja betydligt snyggare och mer därtill också).

Avanza fick år 2018 Kalkyls förtroende om att agera partner för den då inledda Kalkylska resan mot FIRE. FIRE resan som snart sju år senare fortfarande pågår med full kraft och fart.

Avanza är djupt involverad i den Kalkylska ekonomin och har även fått ta över bolånet. Avanza fördröjde en del av superundrets framfart och tilltag några gånger under de 24 månaderna av attack ifrån superundret men likväl, och förväntat förstås, slog de igenom tillslut. På olika ställen (olika krediter för olika saker) har Avanza mer eller mindre fört igenom superundrets penningpolitik i form av ökande räntesatser, ja precis som alla andra banker har gjort i mer eller mindre utsträckning. Gissningsvis ligger Avanza allra bäst till vad gäller "kundomtanke" eller kundvård kort och gott!

Superundret är numera, sen ett tag, äntligen i knäställning och väntas snart inta krypläge i den ekonomiska gyttjan som det själv till stor del lyckats att ha ställt till och skapat. Superundret självt har dock fått sina egna skattkistor påfyllda av oss flitiga bin till svenska skattebetalare.

Hur har Avanza agerat under superundrets framfart?

En bild säger ofta mycket så ger bilden och ser framemot lite kommentarer:

Rx är Avanzas ränta på värdepappetskrediten, R1 är högsta rabattnivå eller lägsta ränta. R3 är lägsta rabattnivå med högst ränta, det finns ännu högre räntor om man går utanför kraven på dessa Rx nivåer. 

Inser ni vad Kalkyl insåg efter gjord sammanställning (som förvisso kanske saknar några räntesatser men i stort sett är hyfsat komplett och fullt tillräcklig, ni som har räntesatser på ?-platserna får gärna förmedla dessa)?


Sunday, November 3, 2024

Riskbanken - största sänkningen på 10 år?

 Det återstår endast några få dagar till nästa räntebesked från det svenska superundret. På onsdagen sammanträder inflationsdirektionen och på torsdag lämnas beskedet ut.

De senaste dagarna, eller kanske veckorna, har sedimentet svängt ordentligt och ifrån att endast några få storbanker trodde på -50 punkter tror i stort sett alla storbanker på -50 punkter nu.

I Expressen slogs följande rubrik upp, läs här:

Känns trevligt, trots att bakomliggande orsaker mest är förfärliga och beklagansvärda, att de flesta nu tror på -50 punkter. Om så blir fallet återstår förstås att se och superundrets chef kanske återigen slirar omkring med sina stramt, kärvt, öppnat för eller osäkert eller nåt där "sakta" plötsligt vid senaste mötet påstods vara "snabbt"...

Som läget ser ut, och länge sett ut, hade det varit klädsamt med minst -50 punkter. Som Kalkyl skrev i förra inlägget , Riskbanken - stendöv eller lomhörd?, hade nog -75 punker varit än bättre för att äntligen på riktigt börja ingjuta lite framtidshopp i den långa utdragna plågan många, privatpersoner och företag, hittills genomlidit. Så kommer förstås antagligen inte att ske och om det blir -50 får det nog anses ha maximerat superundrets förmåga till agerande i denna riktning. Sitter man där som singel och ensamhushåll i sin hyresetta eller som inneboende och doppar tepåsen i minst tre temuggar (innan kassering) och njuter av en sjuk, skadlig och mycket provocerande räntehöjningstakt (en liten hyllning till en saknad Chansar Mest bloggare som fick nog och lämnande pajaslandet Sverige och numera tyvärr inte skriver alls om varken portföljen, investeringar, vindrickandet, rökandet eller knäckebrödsmiljonärerna) är nog sänkningens storlek både oviktig och ovälkommen då skadeglädjen antagligen är stor men för många lär den vara både symbolisk, viktig och för Sverige som helhet och som land även högst nödvändig.

Den "största räntesänkningen på tio år" bör sättas i relation till de fruktansvärt stora och aggressiva räntehöjningarna i plural där kulmen nåddes av +100 punkter som gjordes 220920 och var den största räntehöjningen på cirka 30 år, en som dessutom föregåtts av en liten "nätt" uppvärmning på +50 punkter:


Där erhölls alltså en dubbelt så stor räntehöjning som denna eventuella sänkning om 50 punkter, +100 punkter mot -50 punkter. Endast två (2!) månader efter +100 punkter slog superundret till med ytterligare +75 punkter som sen följdes av först en +50 punkters och därefter av ännu en +50 punkters innan superundret lugnade ned sig något och fortsatte med +25 punkters (enligt superundret självt "snabba" om "snabbt" betyder snabbt oavsett riktning...) höjningar (ja sådana 25 punkters förändringar som nu superundret vid förra mötet menade var snabba när det gäller sänkning!...):


Under katastrofåret 2022 höjdes styrräntan med 250 punkter eller knappt +21 punkter/månad uslaget på 12 månader... Slås höjningen istället endast ut på de effektiva höjningsmånaderna under år 2022, från maj till december alltså, blir höjningstakten förfärande och drygt +31 punkter/månad...

  • år 2022 månad 1-12:
    +250 punkter per 12 månader
    eller cirka +21 punkter/månad 

  • år 2022 månad 5-12:
    +250 punkter per 8 månader
    eller cirka +31 punkter/månad

  • 2022-2024 månad 5-5:
    +400 punkter per 24 månader
    eller cirka +17 punkter/månad                           
  • +100 punkter betyder +10,000 kr/år brutto i räntekostnad per lånad miljon
 Stabilt och förutsägbart fick en alldeles ny mening och innebörd signerad superundret... Det svenska superundret sänkte sin egen trovärdighet om att leverera en stabil och förutsägbar penningpolitik till källarnivå (minusnivå) och förhoppningsvis kommer ingen någonsin igen att tro värst mycket på superundrets tramsiga prognoser och tvärsäkra påståenden. Det kan väl nu anses vara bevisat hur mycket fel superundret haft, eller?

Det var inte trevligt eller lätt att hänga med i superundrets vansinnespolitik och det är väldigt skönt att pendeln nu verkar ha svängt, än svårare att hänga med i och att sympatisera med den då superundrets politik redan innan det brakade iväg där runt mitten av år 2022 också tidvis varit mer eller mindre vansinnig med förra superundretchefen Stefan Ingves i spetsen ivrigt sänkandes styrräntan som tillslut bröt ny mark med negativ styrränta. Nåt bra med
 nollräntan eller den negativa räntan är inte lätt att hitta även om den säkert ändå gjorde nåt bra just där och då, men troligtvis skapades förutsättningar för betydligt mer dåligt än bra på längre sikt, blev priset ytterst högt och framförallt högt för yngre generationer... 

Snart torsdag och det lär blir en synnerligen spännande kommande vecka med både USA val och agerande ifrån superundrets inflationsdirektion! Medans hela världen stormar kämpar den Kalkylska Pengamaskinen och dess ägare på som vanligt, det jobbas hårt på jobb#1 och det jobbas hårt på jobb#2. Veckans slit på jobb#2 har faktiskt fört med sig ännu en fantastiskt funktion i Mästerexcelarken som visar ett flertal utvecklingar/utfall på ett flertal olika nyckeltal och de är inte bara kosmetiskt trams utan ger värdefulla insikter om hur jobb#2 exekveras och hur den Kalkylska Pengamaskinen levererar!