Thursday, December 31, 2020

Gott Nytt år

 Idag fanns inte en tanke på att skriva något alls men precis som vanligt infann sig en stunds  bloggläsande och då jag svarade på ett inlägg med mobilen som gick sådär p.g.a. mobilens allt sämre förmåga att förstå svenska (ich istället för och är väl det ord som oftast blir fel och fattar inte varför, det blir en massa knasigt och i bloggers lilla kommentarsfält så går det åt skogen om man upptäcker att man missat ett ord och försöker fixa till det, då förvrids hela meningar och ja lusten att hålla kommentarer långa minskar under ett ackompangemang av suckar och pustar).

Vädret är sådär i dag men förhoppningsvis klarnar det upp så att raketer kan beskådas vid 12 snåret. Kalkyl köper inga raketer själv sedan många år och önskar väl inget hellre än att detta otyg med raketer och smällare helt förbjuds och dessutom beläggs med kraftiga bötesbelopp så att vi får stopp på okynnessmällandet som både skadar och skrämmer de flesta människor och bränner ner fastigheter till stora skattebelopp (då det oftast handlar om offentliga byggnader typ skolor och liknande som går upp i rök). Läste på Expressen att 6/10 svenskar vill förbjuda detta så frågan är som vanligt vad som stoppar politruskerna ifrån att gå till handling och för en gångs skull få något gjort som har en god förankring hos folk i gemen. Senaste händelsen var en allvarligt skadad polis i Karlskrona som blev offer för dumheterna som pågår i vårt land. Jag lider med hen och hoppas att några kvarstående men inte erhålls.

Jag gillar och uppskattar däremot stora publika och vackra fyrverkerier och anser att det är bättre med organiserade fyrverkerier som alla kan ta del av.

Då jag gillar att skriva politik och kommentera det mesta  även om jag dragit ner på denna typ av skrivande p.g.a alldeles för få kommentarer på dessa inlägg kan jag inte låta bli att lista en skammens lista på veckans senaste händelser (inte listade i någon särskild ordning)

  1. Morgan Johansson (Justitie- och näringsminister): handling i julträngseln på Nova Köpcenter i Lund
  2. Stefan Löfven (Stadsminister): handling i julträngseln på NK Gallerian i Stockholm
  3. Magdalena Andersson (Finansminister): trängande behov av skidsemester i Sälen
  4. Dan Eliasson (Generaldirektör för SMB): trängande behov av sol på Kanarieöarna innan jul
  5. Skidorterna som inte har stängt ner
  6. FHM som lyckats pricka fel på i stort sett alla tvärsäkra uttalanden de gjort sedan vecka 8 år 2020
    • den svenska super "hjälten" Tegnells gloria har lyckligtvis rasat betänkligt och jag har inte sett några fler reklamkampanjer med T-shirts med hans nuna som tryck
  7. SkiStar (skidbolaget som driver de flesta skidbackarna i Sverige): tar knappt något ansvar alls
Vad gäller den sista punkten med SkiStar är Kalkyl otroligt glad över att jag inte äger detta bolag som trots pågående covid-19 pandemi inte visat några som helst tecken på att ta ett rejält ansvar. Varför ska många andra branscher ha kraftiga restriktioner medans SkiStar inte fått det? Var det då lönt att bankerna åkte på hot om repressalier om de skulle våga dela ut? Fjällturisterna söker sig precis som vanligt till norra Sverige och dessutom har, fler än vanligt, utländska skidturister också sökt sig dit eftersom en del andra skidländer insett faran och stängt ner sina skidsystem (bl.a. Österrike) under denna andra våg av covid-19. 

Trots enorma risker med de alltfler och allt mer aggressiva mutationerna av Covid-19 som nu sprids runt om i världen har Sverige fortfarande likt många andra länder inte stängt ner flygtrafiken. Jag förstår det bara inte hur jag än försöker förstå.
 
Vad gäller de senaste händelserna kopplade till punkterna 1-4 så har Sveriges styre tyvärr gjort bort sig totalt i mina ögon. Detta var spannen som fick bägaren att rinna över och trovärdigheten har de på egna meriter lyckats att nollställa. Det är bedrövligt tråkigt att behöva skriva detta men samtidigt skönt att skriva ner dessa funderingar. Samhällets förmåga att glömma och därmed tyst förlåta är enorm. Löfvens och Morgans handlingar är de mest mänskliga felen men som symbolvärden är de häpnadsväckande trots allt. Jag vet inte om någon av herrarna ens använde munskydd så om någon vet kommentera gärna.
Att finansministern tvunget skall åka skidor, ja, när möjligheten finns så är hon ju inte ensam om detta men klart olämpligt är det och med beaktan av vad både vården och FHM säger är det återigen en häpnadsväckande nonchalans som uppvisas. Det mest häpnadsväckande är dock Dan Eliasson som är generaldirektör för SMB. SMB är myndigheten som har det yttersta ansvaret för samhällsskydd och beredskap i Sverige men det behövde tydligen inte göras värst mycket och generaldirektören kunde hålla en tidig julsemester och resa över halva världen till Kanarieöarna.

Innan datorn stängs ner för idag, denna nyårsafton år 2020, vill jag skicka mina varmaste hälsningar och sympatier till alla hårt arbetande inom och kring den svenska sjukvården:

Tackar ödmjukast till Er alla för allt Ni gör för oss alla!!!


Till alla läsare av denna lilla blogg som är Kalkyls dagbok och ska ses i detta sken:

Gott nytt år önskas Er alla och tack för alla kommentarer!


På återseende år 2021
/Kalkyl

Tuesday, December 29, 2020

Utdelningsförändringar

 Under 2020 som blev ett ytterst annorlunda år genomgick Kalkyls Pengamaskin flera stålbad och perioder av ett mycket hårt och krävande arbete. Året är inte till ända riktigt än men det går redan nu att så smått börja sammanfatta och reflektera över det gångna året liksom att dra de stora penseldragen inför kommande år 2021. Jag går något i förväg då Cibus delar ut imorgon vilket för Kalkyl blir den allra sista utdelningen för 2020 men summan är känd och utdelningen kommer imorgon.

Då Kalkyls Pengamaskin framförallt har som plan att skapa en stadig och tillräcklig inkomst utifall att Kalkyl får för sig att göra något helt annat än han för tillfället gör så arbetas det väldigt hårt på utdelningsfronten. Glädjande kan det konstaterats att allt det enormt hårda arbetet som plöjts in i Kalkyls Pengamaskin under snart 3 år och ett oräkneligt antal timmar framför skärmen och A4-blocket (och alla de andra "förberedande åren" inte att varken glömma eller förakta) har åstadkommit en hel del. År 2018 uppvisade givetvis ett antal månader med noll kronor i utdelningar och år 2019 täppte till alla dessa hål eller nollor. Det var dock en del månader med mycket små summor och nu när 2020 lider mot sitt slut ser bilden minst sagt annorlunda ut både i procentuell ökning och i faktiska summor:




Tabellen visar utdelningssummornas procentuella ökning mot samma månad år 2019.
Mars till maj var de månader som alla vet drabbades hårdast av Covid-19 och politruskernas påverkan men trots det är det bara april som minskade mot år 2019. Årets totalsumma orkade med +1,234 kr passera den för år 2019 och jag är glad att i alla fall klarat av att inkassera i stort sett samma utdelningssumma som förra året, en modest ökning om +1.5% alltså. Om jag är nöjd? Det är väl egentligen en ganska onödig fråga att besvara och svaret finns att hitta bland tidigare inlägg.

Prognosen per 31/12 2019 sade att 105,459 kr minst skulle inkasseras under 2020. "Minst" beror ju på att det oftast hinner investeras en del under själva året också som bidrar till utdelningarna under året.
Att nå över 100,000 kr har varit ett mål sedan dag ett och den glädjen stal politruskerna från Kalkyl några få dagar innan Handelsbanken skulle dela ut och våren för FIRE strävare blev smärtsam och hemsk p.g.a cocktailen:
  • Covid-19 och sjukdom och dödsfall
  • Börskrash al la 1929
  • Politikerhot och inställda utdelningar
  • Hemarbete
  • Permittering
  • Konkurser
  • Politikers tafatthet och handlingsförlamning
  • FHM - ännu en svensk myndighet till skaran av myndigheter som inte klarar sitt uppdrag
  • Folks egoism och naivitet i stort

Grafiskt ser FIRE resans utdelningar ut så här:



Jag är däremot mycket nöjd över förändringarna som lovar gott inför kommande år. Om 2021 blir ett sådant kommande år vågar jag inte spekulera över, jag är både ärrad och luttrad efter det gångna året.

Kalkyls Pengamaskin har utvecklas i en rasande fart och helt klart kan inte en sådan fart hålla i sig men jag har exekverat enligt den ursprungliga planen som sjösattes år 2018, både vad gäller exekveringshastighet (den bestämdes inte så check på den!!!) samt vad gäller omfattning. Allt har inte gått vägen men mycket har gått väldigt bra. Minor finns överallt och alla kan gissningsvis inte undvikas. Det finns också goda möjligheter på många ställen men alla hittas inte eller kan inte heller följas upp av olika anledningar (kapitalbrist eller brist på tro på vad man tror på).




4.3 mkr







Idag tog portföljvärdet sig över 4.3 mkr! 

Detta innebär förstås att ännu en milstolpe på den långa resan har passerats.
Det är 20 dagar sedan 4.2 mkr i portföljvärde nåddes.

  • 2020-12-29 (2020-12-09)
  • OMX30 på 1900 (1927)
  • Portföljvärde 4.337 mkr (4.210)
  • Arbetsvärde 5.257 mkr (5.100)
  • Buffert 10.0 tkr (9.3) 
  • Belåning 17.5% (17.4)


Saturday, December 19, 2020

200,000 kr/år

 I glädjeyran över att merparten av år 2020 nu är slut tillsammans med faktumet som oftast stavas tidsbrist höll Kalkyl helt på att glömma bort rapporterandet av en ytterst viktig milstolpe för Kalkyls Pengamaskin:

Prognosen säger nu 200,000 kr/år i utdelning


Det går fort i hockey sägs det, vad vet egentligen Kalkyl om hockey? Inte mycket faktiskt mer än att man åker skridskor, har hockeyklubbor och puckar samt hjälmar. Det pratas några obskyra ord som "offside" och liknande men i övrigt vet Kalkyl inte ett endaste smack. När Kalkyl var barn spelades det mycket hockey på egengjorda eller av naturen frysta isar, vi hade varsin klubba och en puck eller tennisboll samt oftast en hjälm av märket Jofa. Det vi också hade var en massa glädje vilket jag sällan skådat under matcher med "riktig hockey" eller under matcher i någon annan sport, för den sakens skull, heller.

Med Kalkyls Pengamaskin har det också gått väldigt fort och nu säger alltså prognosen den flyktiga att årsutdelningarna från och med år 2021 skall överstiga 200,000 kronor efter några avslutande köp år 2020!

Det är en enorm, ja för Kalkyl då alltså, summa och om nu bara den också kunde infrias. År 2020 kommer alltid att gå till historien tack vare Covid-19 och för oss FIRE-strävare, investerare samt institutioner tack vare de inställda aktieutdelningarna. Kalkyls Pengamaskin skulle år 2020 plockat in runt 130,000 kr i utdelning men med två veckor kvar på år 2020 har knappt 85,000 kr samlats in. Gammaldags, som Kalkyl är som använder procent,  så innebär det att 65% av utdelningarna faktiskt har samlats in och ett bortfall på anmärkningsvärda 35% har fått accepteras med ilska, med frustration och med ledsamhet.      

En pengamaskin

  Lördagen den 19 december och nu är den långa jobbiga hösten avklarad. Det återstår ännu två veckor av detta annorlunda år. Jag har skrivit lite kommentarer på några andra bloggkollegors bloggar och sitter och filosoferar i stort. Efter en lång stund ute med barnen medans dagsljuset fanns och som dessutom kröntes av ett kraftigt filtrerad fotonflöde från solen var det skönt att komma hem och in i värmen igen. Den skånska "vintern" är kallare än det mesta, när temperaturen ligger mellan plus 2-6 grader och cirka 80% luftfuktighet i kombination med en hel del vind, ja då är det kallt på riktigt. Jag minns med sorg min barndoms vintrar som väldigt sällan uppvisade dessa över noll grader temperaturer i mitten på december. Det var alltid kallt, oftast snö och dagarna kunde fyllas med utomhusaktiviteter i form av skid- och pulkaåkning, skridskoåkning och ett och annat snöbolls krig alternativt snökojsbygge. Nu är det mest grått ute och jag tycker synd om barnen, både mina och alla andras, som inte får uppleva ett friskt snöfyllt landskap som inbjuder till härliga aktiviteter.

I denna filosofiska kontemplation denna lördagseftermiddag kan jag inte annat än att både glädjas och sjuda av stolthet över vad som åstadkommit med Kalkyls Pengamaskin! Det är förundransvärt att begrunda och studera alla de talrika excelflikarna i mitt mäster-excelark! 

  • Att studera utdelningsflikarna, två till antalet som bokför utdelningar på lite olika sätt, skänker en enorm tillfredsställdhet. 
  • Att konstatera att hela och fantastiska 146 st utdelningar har bidragit till kassainflödet är kul. 
  • Att 2020 års utdelningar trots alla motgångar detta år trots allt lyckades överstiga år 2019 års utdelningar är glädjande
  • Att konstatera att år 2021, alldeles oavsett vad politruskerpacket och ECB och andra mindre bemedlade kommer att ställa till med,  kommer att innebära att Kalkyls Pengamaskin på allvar tar steget in bland 'de stora portföljerna' i och med att 100,000 kr i total utdelning med lätthet kommer att kunna uppnås är minst sagt fantastiskt!
  • Att konstatera att allt jag gav mig fan på under 2020 har inträffat och dessutom med råge i alla fall, både innanför och utanför portföljens värld, har uppnåtts. 
  • Att Kalkyls Pengamaskin nu ligger med drygt 5.0 mkr i arbetande kapital på marknaden skänker en smått surrealistisk men samtidigt underbar känsla!
Kontemplationen fortskrider utan fler skrivna (Blogger ville av oklar anledning sätta stort 'S' på skrivna... Men Kalkyl lyckades med sedvanlig skärpa och ytterst resolut handlingskraft och snabbhet förhindra felet från detta automatiserade trams!) meningar och jag lyfter min bägare och utbringar en djup skål i det flytande bröd som av vissa anses vara Guds gåva till mänskligheten.

Från Wikipedia (Ni glömmer inte att då och då skänka en slant till Wikipedia?!)

Ordet öl kommer från äldre fornsvensk tid. Fornsvenskans öl betydde öl, dryckeslag, gästabud. Det är ett gemensamt germanskt ord, eventuellt besläktat med latinets alumen som betyder ’alun’.[3] I den fornnordiska mytologin kallades gudarnas dryck för bior och människornas dryck kallades för alu. Från alu kommer orden öl och ale. Medeltidstyska hade även ordet Äl, som användes för en variant som förbjöds i renhetslagarna.[källa behövs] Tyskans Bier, engelskans beer, franskans bière, med flera har omstritt ursprung, men kan komma av latinets bibere 'dricka'. I sydsverige har ordet "bir" använts för öl sedan år 1609.[4] 

(Kalkyls blogg har inget affiliate samarbete med Wikipedia men då Wikipedia per definition är både en mycket bra och behjärtansvärd sida på detta virrvarr till "nät" uppmanar jag gärna till både användande och stödjande)

Utdelningarna strömmar in - del 6

Utdelningsveckan avslutades starkt med utdelning även denna lördagsmorgon! Det har blivit en fin vana att inleda lördagar med utdelnings Cash-in ljudet i telefonen! Veckan summerar till 6 st bolag som har tagit sitt ansvar och visat respekt mot sina aktieägare och därmed levererat utdelningspengar till Kalkyls Pengamaskin! I runda slängar håvade maskinen in netto 2,500 kr!

Inkommit [kr] / saknas [kr] / saknas [%]:

 84,809 kr / +732 kr / +0.9 % 



Thursday, December 17, 2020

Utdelningarna strömmar in - del 5

 Denna vecka har hittills inneburit att 4 st bolag har levererat utdelningspengar till Kalkyls Pengamaskin och kampen för att slå 2019 års utdelningar har äntligen kunnat vinnas, +20 kr mot 2019 är statusen nu! Det återstår ännu några utdelningar så totalsumman kommer att öka så ännu ett inlägg eller två kommer i serien men då vinsten redan är här var jag tvungen att skriva:

Inkommit [kr] / saknas [kr] / saknas [%]:

 84,098 kr / +20 kr / 0 %





Sunday, December 13, 2020

Portföljfördelning

 Jag har länge funderat på att ta tag i att få fram portföljens bransch- och nettoutdelningsfördelning. Bloggkollegan Northernlightsinvestment hann före med papper, penna, kalkylator och svordomar. Jag slet istället med något modernare metoder (som dock inte funger på en öde ö förstås som en gammal mattelärare helt rätt hävdade att just papper och penna i form av en trästicka och sand gör). En sak som jag blev förvånad över är att byggbolag räknas till industri och investmentbolag räknas till finans, kanske inte helt fel men något förvånande ändå då i alla fall jag tycker att bygg är en egen bransch ganska skild ifrån industri. Investmentbolag verkar i stort sett inom de flesta branscher och att räkna dem till finans blir också lite märkligt.

I vilket fall så gjorde jag precis som jag brukar och införde mina egna definitioner också.

Med standard branschindelning a la Avanza:


Jag tog även fram nettoutdelningsfördelningen men valde att presentera i ett stapeldiagram istället för ett cirkeldiagram som blir betydligt svårare att läsa ut:


Med standard branschindelning a la Kalkyl (bygg och investment har adderats):


Nettoutdelningsfördelningen a la Kalkyl:





  

Saturday, December 12, 2020

Prognos: utdelningslön på 15,000 kr/mån

 I veckan som gått har inte ett enda köp, ja transaktion gjorts. Med transaktioner avses nästan alltid, precis som för några andra bloggare och FIRE-strävare, köp. Det är ytterst sällan jag säljer något överhuvudtaget. Trots denna brist på transaktioner den gångna veckan har Kalkyls Pengamaskin nått ett nytt delmål på den långa vägen och denna gång handlar det om att prognosen säger att de totala årsutdelningarna nu gått över 197,500 kr vilket innebär att med avdrag för:

  • -30% skatt på utdelningar på AF konto
  • Källskatt 15-35% på utdelningar från utländska bolag på ISK/KF konton
  • Schablonskatt på (1.25% * 30%) 0.375% (för 2020)
bör Kalkyls Pengamaskin kunna leverera hela 15,000 kr netto i snitt per månad!

Detta är baserat på att, se inlägg om schablonskatt, drygt 9% av nettoutdelningarna avgår i schablonskatt. Det är lite knepigt med alla begrepp då ovanstående gäller vad jag kallat, och kommer att fortsätta kalla, nettoutdelningar. Vad skall då bruttoutdelningarna som sedan blir nettoutdelningar (efter avdrag för källskatt och AF-kontoskatt) kallas efter avdrag för schablonskatten samt tillägg i form av 85% av erlagd källskatt för året-3? 

Jag tror att det är dags för ett nytt begrepp och då den summan som erhållits när schablonskatten dragits av från nettoutdelningarna i FIRE-sammanhang kommer att användas som en inkomst att leva på införs begreppet: utdelningslön

Sammanfattningsvis används följande begrepp framöver:
  • bruttoutdelning (inget jag själv fäster någon vikt vid och tittar aldrig på denna siffra)
  • nettoutdelning
    • bruttoutdelning med:
      • avdragen AF-konto skatt 30%
      • avdragen källskatt för utländska bolag 
  • utdelningslön
    • nettoutdelning * 0.911
      • avdragen ISK/KF schablonskatt
      • addering av 85% av erlagd källskatt för året-3 
Notering 1: Begreppet utdelningslön åkte på en uppdatering efter högst vettiga synpunkter som dessutom förtydligades med ett exempel från Utdelningssmålänningen.

Notering 2: Addering av erlagd källskatt för året -3 betyder att för år 2020 adderas 2017 års erlagda källskatt.  För mig personligen är detta enkelt fixat då mina excelark redan idag har full bokföring av källskatterna så det är en smal sak att bara addera på erlagd källskatt för året-3. (Detta gäller för de flesta som inte använder Nordeas plattform för de kan ju i stort sett ignorera källskattsproblematiken tills Nordea väljer att avsluta deras unika hantering vilket jag tror att de kommer att göra förr eller senare...) 
 
Enkelt skulle det kunna argumenteras för att det är ett onödigt begrepp och det må så vara men ISK/KF schablonskatt kan också ses som en "fix" utgift i stil med fastighetsskatt eller TV-avgift som måste betalas och därmed läggs till de årliga utgifterna. För mig personligen är det både enklast och känns bäst att inte belasta nettoutdelningarna med ISK/KF schablonskatten då den slår över de totala utdelningarna och inte för enskilda bolag vilket de andra skatterna gör. Jag funderade ett tag på 'löneutdelning' men det klingade inte lika bra som 'utdelningslön'.

Uppdatering: jag har ännu inte hunnit betala in värst mycket källskatt även om summorna definitivt ökar för varje månad som går. För 2021 bör jag alltså få tillbaka källskatten som erlades 2018, om jag förstått saken rätt. Jag har ännu inte sett någon transaktion med återbetalningen av källskatt. Som utdelningssmålänningen skriver räknar han med att få tillbaka minst 85% av erlagd källskatt och med all fakta jag har i ämnet är det en rimlig siffra, tyvärr, att räkna med. Att inte få 100% åter är för mig en fullständig gåta och jag har tjafsat med Avanza om detta men svaret jag fick gjorde mig inte ett smack klokare och egentligen i ärlighetens namn mer irriterad. Petrusko drog igång ett drev kring detta med källskatt och att inte få tillbaka allt varvid, om jag minns rätt, Avanza sa att de skulle se över dessa rutiner så att 100% kunde betalas tillbaka. Svaret jag fick var allt annat än klargörande i frågan och slutsatsen jag kom fram till är att tyvärr finns inga garantier om att få tillbaka 100%... För 2021 handlar det om runt tusenlappen, för 2022 ytterligare några tusenlappar och trenden är kraftigt ökande. Jag har ännu inte bestämt mig för en framtida geografisk fördelning men det står klart att om man lägger sig på en större procentuell del mot utlandet, säg 50%, blir det rejäla summor i återbetald källskatt när det börjar rulla på. Som Utdelningssmålänningens exempel om 200,000 kr i utdelningar och 50% vikt i Sverige handlar det om minst 15,000 kr i källskatt som erläggs och 85% på den summan blir en dryg tusenlapp återförd skatt i snitt per månad.  

Överlag ogillar jag allt kring källskatt. Det är ett lurigt kapitel och ett litet minfält att navigera på:

  • olika källskattesatser beroende på vilka skatteavtal som Sverige råkar ha träffat eller inte träffat med olika länder
  • otroligt lång handläggningstid
  • inga garantier att få tillbaka 100% av erlagd källskatt
  • blanketter att fylla i (Norge, Danmark m.fl.)
  • skattehemvister
  • ISIN nummer som inte alltid berättar sanningen o.s.v... 

Ett stort dåligt skämt är vad det är frågan om.

Synpunkter mottages som vanligt med både tacksamhet och stort intresse.

Som Ni märker är jag åter i skrivartagen och fingrarna dansar lekande lätt över tangenterna och formar ord och meningar i en rasande fart. Troligtvis har denna energi något att göra med att arbetsåret närmar sig sitt slut och det återstår inte särskilt många slavdagar på arbetet det härliga och fantastiska. Är det egentligen så viktigt att ett år tar slut? Nej, verkligen inte för nästa börjar ju direkt. Men, att gå över i 2021 innebär att de viktiga månaderna mars-maj för utdelningsäsongen år 2021 känns mer reella!

197,500 kronor per år i utdelning är ingen jämn summa och precis som en del andra bloggare lider Kalkyl av något slags OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) symptom och avskyr alla slags varianter på ojämna siffror på antal aktier och utdelningssummor o.s.v. Denna ojämna siffra kan få bägaren att tippa över i veckan för en sista affär som skulle kunna ta Kalkyl över den, ja för Kalkyl då alltså, enormt magiska årsutdelningsmilstolpen om 200,000 kr/år. Uppslag på köp saknas inte men ja veckan får utvisa om så sker eller inte. När jag skriver dessa rader har jag i medvetandet några andra bloggare som med lätthet, för länge sedan, passerat 200,000 kronor per år i utdelningar och ligger kring det dubbla! 

Det finns alltid nya mål att kämpa mot, nya gränser att slå och nya insikter att skaffa sig.


210,000 kr i ackumulerad utdelning


210,000 kr i ackumulerade utdelningar!!! 

Kalkyls Pengamaskin har nu under hårt arbete och mycket tufft motstånd både i form av Covid-19 samt politruskernas påverkan lyckats att slita ihop 210,000 kronor och med drygt två veckor kvar av år 2020 bör maskinen lyckas med att marginellt överstiga 2019 års totala utdelningar. Stora Enso fick ännu ett pluspoäng i min bok då de i veckan meddelade att en extrautdelning om 0.15 eurst görs kring den 17 december!
 













Utdelningarna strömmar in - del 4

Utdelningarna strömmar in och även denna lördag inleddes med Cash-in ljudet i mobilen!

Denna vecka har inneburit att hela 6 st bolag (ca 2,000 kr netto!) har levererat utdelningspengar till Kalkyls Pengamaskin och kampen för att slå 2019 års utdelningar fortsätter med oförtruten energi:

Inkommit [kr] / saknas [kr] / saknas [%]:

 82,309 kr / -1,768 kr / -2.1 %







Wednesday, December 9, 2020

4.2 mkr





Idag tog portföljvärdet sig över 4.2 mkr! 

Detta innebär förstås att ännu en milstolpe på den långa resan har passerats. Det är 5 dagar sedan 4.1 mkr i portföljvärde nåddes och beror både på att börsen gått upp sedan dess samt att ett sista, för året, inköp gjorts för några dagar sedan. A-värdet har har nu tagit ett rejält kliv över 5.0 mkr vilket i sig är riktigt trevligt.

  • 2020-12-09 (2020-12-04)
  • OMX30 på 1927 (1914)
  • Portföljvärde 4.210 mkr (4.116)
  • Arbetsvärde 5.100 mkr (4.982)
  • Buffert 9.3 tkr (9.3) 
  • Belåning 17.4% (17.4)


Saturday, December 5, 2020

Utdelningarna strömmar in - del 3

Utdelningarna strömmar in kanske uppfattas som en lite tramsig serie av några men för mig är den rolig och som jag skrivit många gånger förr är all typ av motivationsbefrämjande aktiviteter väldigt viktiga för mig. Det är utdelningarna som hela tiden både tvingar och hjälper mig framåt på resan. Utan utdelningar hade jag slängt in FIRE handduken för länge sedan. Det är en fantastiskt känsla att, helt passivt, mottaga utdelningar. En annan fantastisk känsla är att sedan starta upp excelarket i Microsoft's urgamla men välfungerande excel 2003 och bokföra dessa utdelningar. 

Denna vecka har Cash-in ljuden tyvärr endast avnjutits i singularis och det är tyvärr endast Atlas Copco som levererat utdelningspengar till Kalkyls Pengamaskin men en slant in blev det ändå och kampen för att slå 2019 års utdelningar fortsätter:

Inkommit [kr] / saknas [kr] / saknas [%]:

 80,260 kr / -3,817 / -4.5%





Friday, December 4, 2020

4.1 mkr





Idag tog portföljvärdet sig över 4.1 mkr! 

Detta innebär förstås att ännu en milstolpe på den långa resan har passerats. Det är 10 dagar sedan den smått magiska milstolpen på 4.0 mkr i portföljvärde nåddes!

  • 2020-12-04 (2020-11-24)
  • OMX30 på 1914 (1936)
  • Portföljvärde 4.116 mkr (4.012)
  • Arbetsvärde 4.982 mkr (4.840)
  • Buffert 9.3 tkr (10.0) 
  • Belåning 17.4% (17.1)

(Uppdaterat: Utdelningarna, Delstrategierna samt Strategi)

Thursday, December 3, 2020

Månadsrapport november

 Med tre dagar in i december är det nu inom räckhåll att nå fram till jul även i år. Jag tycker alltid att det är skönt när december börjar för då är lite ledighet inom räckhåll och normalt set börjar det även i söder bli lite friskare utomhusklimat vilket jag gillar. Det är också en mysig tid på många sätt. Jag minns med fasa hur jäkla jobbigt det var under studietiden när det brukade vara 3-5 tentor att klara av på sådär 7-10 dagar. Ett år hade jag tenta på lille julafton den 23:e december. Det var mycket drygt och någon julkänsla hann knappast infinna sig till den 24:e. Under många år var december en av de jävligaste månaderna även i arbetslivet eftersom det alltid "slumpade" sig som så att stora projekt skulle färdigställas innan jul vilket innebar massiva antal övertidstimmar (utan extra betalning då jag inte har övertidsersättning). Varje december månad som klaras av utan sådana hemska projekt deadlines är guld värda och jag njuter. Det visades mycket liten förståelse från släktingar och nära familjemedlemmar för att jag kanske inte hann med allt de tyckte att man borde hinna med o.s.v. Människor som inte studerat på universitet och högskola har knappast en aning om hur pass hårt och krävande det faktiskt är och vad som måste offras på vägen.

Vi lämnar nostalgiska minnen och övergår till novembers månadsrapport. Det har varit en ytterst händelserik månad och tur är att jag för bok i excel för minnet är tyvärr rätt kort. Följande hände under november månad:

  • ackumulerade utdelningar når 200,000 kr!
  • prognosticerade utdelningar når 180,000 kr/år!
  • portföljvärdet når 3.7 mkr!
  • den ekonomiska översynen blev äntligen klar!
  • portföljvärdet når 3.9 mkr! (ett skutt upp p.g.a översynen)
  • portföljvärdet når 4.0 mkr!
  • november månads utdelningar: 10,432 kr!
Följande bolag handlades in:
  • WP Carey Inc
  • Merck & Co Inc
  • Abbvie Inc
  • Tele2
  • Essity 
  • Axfood
  • Cloetta
  • Johnson & Johnson
  • AT&T
  • IBM
Att utdelningarna återigen nådde över 10,000 kr en enskild månad är helt enkelt alldeles underbart! Hela fem månader av årets 12 går nu över 10,000 kr för 2020. 

Givetvis stämmer detta kanske inte helt för 2021 då vissa bolag flyttat på sin utdelning så förändringar är förväntade men samtidigt har utdelningarna ökats på betänkligt under 2020 så totalt sett blir det fler än fem som 2021 går över 10,000 om det inte blir totalfiasko på utdelningsfronten p.g.a. politisk betongpåverkan...

Trots två större räkningar denna månad blev sparkvoten ändå bra då jag hade lyckats spara pengarna från förra månaden:


I övrigt gapar kontona rätt tomma, ja det nästan ekar om man släpper in en slant där. Otrevlig känsla med ansträngda konto även om jag börjat vänja mig vid den nya tidens normalitet. Atlas Copco visade glädjande välvilja och respekt mot sina aktieägare och delade ut en slant idag! Hoppas på lite mer inflöde i veckan men det återstår att se vad som sker dessa två återstående dagar (fre+lör).
 

Wednesday, December 2, 2020

190,000 kr/år

 Årsutdelningsprognosen har i och med de senaste veckornas händelser tagit ett nytt 10,000 kronors steg och den säger ju att 190,000 kr/år har uppnåtts! Det känns alltid väldigt kul att passera ett ytterligare 10,000 kronors steg. Ibland känns det tungt och jobbigt att investera men när då tillslut en ny milstolpe uppnås glöms det jobbiga och glädjen finns kvar. 

Nästa stora gräns är förstås 200,000 kr/år så arbetet fortsätter med detta mål i siktet!