Wednesday, November 4, 2020

200,000 kr i ackumulerad utdelning200,000 kr i ackumulerade utdelningar!!! Hurra, hurra, hurra!!! Denna dag har jag längtat väldigt länge efter, den är ett direkt bevis på att det hårda och kämpiga arbetet verkligen lönar sig på sikt. Portföljen alltså tagit in hela 201,145 kr i ackumulerade utdelningar. Det är en fantastiskt känsla och den är som sagt väldigt efterlängtad denna dag. Enligt prognosen som slogs sönder av covid-19 skulle detta 200,000 kronors mål nåtts redan i april... En sak som tyvärr ständigt verkar vara närvarande i FIRE resan är inställda förväntningar, utdragna vänteperioder och massor med tålamod trots massiva besvikelser på vägen. Det är som jag sagt många gånger tidigare inte alls enkelt att bli rik.

2020 inleddes med att ha fått ihop 130,000 kronor och förhoppningarna var stora om att spräcka 200,000 kronors gränsen redan i april. Att det skulle hända i april var i sig ett medvetet och hårt arbete som pågått under i princip hela 2019. Hela hösten 2019 längtades det framåt i tiden tills att den stora utdelningsperioden för svenska bolag äntligen skulle börja och... Att vara så nära skördetid eller så nära framme vid ett mål och sen se målsnöret dras in är en fruktansvärd känsla, i alla fall för mig var det rent ut sagt för jävligt. Man liksom tappar orientering och frågorna i huvudet exploderar bokstavligt talat. När det dessutom är både svenska regeringen och ECB som i förtäckta ordalag hotar bankerna om att saker kommer att hända om de delar ut pengar till sina aktieägare då tappade jag helt förtroendet för politikerna. Plötsligt blev allt socialistiskt och plötsligt var vissa företag mer skyldiga än andra att hjälpa till med vadå? Jo hjälpa till med bl.a. utdelningspengar som ska ses som lön till aktieägare som sätter surt förvärvade slantar på spel. Nåja, ska inte uppehålla mig mer vid politik idag men just denna bit kunde jag inte låta bli att kommentera då fler än mig säkert hade planer och riktlinjer dragna om att aktieutdelningarna bl.a. skulle användas till att sänka belåningen på portföljen. Om detta har vad jag vet i stort sett ingen politiker nämnt ett enda ord. Nej som aktieägare är man sedd som ett kapitalistsvin av rang och alla som försöker att klara sig på egen hand ser man ner på både med blickar och med politiska åtgärder i dagens Sverige, det en gång så stolta riket.

Sedan 2020-02-24 då börserna runt om i världen började rasa har utdelningsmånaderna påverkats undan för undan. Det har ibland känts väldigt tungt även om aktier kunde handlas till rea-priser. Fast vänta nu, var det verkligen rea-priser? Det är återigen samhällets syn, det var så enkelt och det är det med facit i hand. Kalkyls Pengamaskin har kämpat på i svår motvind med hemska värdenedgångar, uppgångar, utdelningsindragningar, utdelningsrykte, politiska utspel o.s.v. Det är med stolthet i fingrarna jag knappar ner detta inlägg eftersom:

Kalkyls Pengamaskin kämpar envist på och mål efter mål bockas av trots envist motstånd!

Då jag behöver motivera mig på olika sätt att kämpa vidare har jag infört pengaspannarna och det kommer framöver att bli mer uppmärksamhet kring större delmål vad gäller de ackumulerade utdelningarna:

 • guld pengaspann   = 100,000 kr
 • silver pengaspann =   50,000 kr
 • guld @-tecken       =  10,000 kr
I backspegeln kan jag se att 100,000 kr i ackumulerade utdelningar nåddes 2019-05-14 och det tog alltså ca 20 månader att samla in ytterligare 100,000 och totalt alltså nå 200,000 kr. Om det inte vore för Covid-19 skulle tidsåtgången alltså istället varit ca 11 månader så covid-19 "kostade" nio månader vad gäller utdelningarna. 

2020 kommer att bli ihågkommet som ett förlorat år på många sätt och vad värre är det kanske spiller över på 2021+?... Hoppet står väl till ett eller flera vaccin och som en viss presidentkandidat sagt upprepade gånger så är det nog precis så som han sagt, nämligen att det är snart här.

Jag känner nu en del människor som drabbats av covid-19 och det är verkligen inget kul att höra de flesta av dessa stackars drabbade. Vetenskapens värld i söndags på SVT var ett hemskt program att se och överträffade tyvärr min redan stora farhåga inför covid-19. Så sent som i förra veckan hörde jag rent ut sagt fyra stycken dumskallar uttrycka sig om att de kände sig säkra och att det inte var så farligt med covid-19... Här på bloggen kan jag av uppenbara skäl inte gå in på i vilka sammanhang och på vilka ställen jag hörde dessa korkade uttalande. Jag bara häpnande över naiviteten hos vuxna människor i detta land. Inte konstigt att dagens Sverige ser ut som det faktiskt gör nuförtiden. 


3 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Grattis till dina 200000 kr. En imponerande summa, det är synd att man aldrig får se sina utdelningar i form av en hink pengar eller en sedelbunt. De bara försvinner in i pengamaskinen och kommer att jobba vidare för att producera ännu mer slantar. Den dagen vi slutar investera och istället tar ut, då kommer det att rassla friskt.

  ReplyDelete
 3. Hallå Snålgrisen! Stort tack! Det är verkligen en rejäl summa som ackumulerats. Det är för mig ett väldigt stort steg att gå över 200,000 kr. En riktigt bra begagnad bil fås för dessa pengar. När summorna blir större känns allt mer på riktigt och långt därborta kanske drömmen blir lite mer levande, mer verklig och kanske även nåbar!

  ReplyDelete