Wednesday, June 19, 2024

Den svarta svanen

 Vill ni se nåt spännande, irriterande, hemskt, stötande och ändå fängslande? Ja i så fall kolla på den danska serien som släpptes för cirka 2 veckor sedan, Den svarta svanen, på svt play. Den kommer garanterat att skaka om er ordentligt. När serien släpptes, alla avsnitt på en gång, exploderade det i Danmark och den danska regeringen kallade inom kort till krismöte. Det bör påtalas att situationen som beskrivs i serien antas vara än värre i Sverige, antagligen mycket värre, men ändå har ingenting hörts i Sverige kring detta.

Serien handlar om en cirka 35 år gammal invandrad bosnisk kvinna som, ja hon talar perfekt danska så som invandrare i Danmark oftast gör till skillnad mot den oftast urusla och sorgliga "svenskan" många invandrare i Sverige talar. Hon,  Amira Smajic, gick igenom den danska folkeskolan med toppbetyg och blev så småningom jurist med expertis i skattefrågor.

Redan sådär 15 minuter in i del 1 undrade Kalkyl varför hon gjorde detta, varför ville hon plötsligt spela in denna dokumentär med danska TV2 där hon med enkel logik i stort sett skriver sin egen dödsruna, ja det är bland sådana personer med denna kapacitet hon har sina klienter. Det är riktigt tungt kriminella personer från diverse grupperingar som blir fångade på film och via röstinspelningar  där upplägg som är långt ifrån lagenliga avhandlas. I 15 år har hon sysslat med denna verksamhet och själv tjänat massor med pengar, på toppen flera hundra tusen dkk i månaden, nu säljer hon delvis ut en del personer i sitt nätverk och framförallt avslöjas en hel del om hur uppläggen ser ut. Upplägg vars gemensamma nämnare är att få ut pengar ifrån skattesystemet dit vi alla knegare och hederliga kufar fortsätter att betala in pengar trots att allt mer mest hela tiden tyder på att vi gör de största felen som fortsätter inbetalningarna till ett system som i det mesta egentligen inte fungerat på många år. I Danmark, i Sverige och säkert i väldigt många fler länder. Det lär med stor sannolikhet finnas många liknande och kanske än värre Svarta svanar att ta itu med. Inspelningarna tog en ände med förskräckelse då Amira avslöjades hålla sidomöten som TV2 inte kände till, ett slags dubbelspel antas, och när detta avslöjades av TV2 av slump stämde hon TV2 och ville stoppa publiceringen. Det avslogs och TV2 publicerade serien och Amira gick under jorden enligt någon artikel Kalkyl snurrade in på under gårdagens kväll. Det mesta luktar lika skumt som i stort sett hela innehållet i serien. Som sagt, fascinerande, roande, irriterande och mycket annat...

Tänker själv att tänk om man själv lagt alla dygnets vakna timmar på att inte jobba för någon och istället bara jobba för sig själv och dessutom med full kapacitet att lura systemet... Massor med tid för att planera och hitta kryphålen och det är precis vad dessa "entreprenörer" gör. En i programmet jobbade sista dagen som 22 åring enligt hans egna uppgift.

Systemet som backas upp av skattebetalarnas ständiga uppoffringar genom att gå till jobbet varje vardag och slita och sen plikttroget betala (för hög) skatt (Stekaren och champagnedrickaren i del 2 hade på en affär tjänat runt 10 miljoner dkk och betalat 0% skatt) är totalt sönderskjutet under uppbackning av särdeles många idioter och imbeciller som jobbar inom dessa myndigheter och inom/med dessa system. Där är liksom ingen hemma och frågan är berättigad att ställa:

  • var där ens någonsin någon hemma på riktigt? 
Det är liksom inte strikt sätt fel egentligen, ja förutom moraliskt, på de som dränerar systemen, de kanske är de smartare när allt kommer omkring. Vi andra skattebetalare verkar ju allt mer blåsta ju längre tiden kryper framåt, tyvärr.

En annan fråga att ställa, lika berättigad är:

  • varför är de som driver in och försöker driva in mer skatt så mycket mer effektiva än de som betalar ut (bidrag och moms o.s.v)?

Varning för hög puls men se Den svarta svanen på svt play. Kommentera gärna här även om det går lite tid efter inlägget innan du sett serien. Kalkyl har klarat av del 1-3 så några delar återstår. 

När serien släpptes:
På söndagen den 16/6-24 släpptes de fem avsnitten i dokumentärserien ”Den svarta svanen” på SVT Play. Serien hade premiär på danska TV2 den 28/5-24 och har slagit ner som en bomb på andra sidan Öresund.

Skrivet på Expressen:

”Den svarta svanen” skakar Danmark: ”Värre i Sverige”

Ledare av Patrik Kronqvist: Svenska brottsligheten är värre än i tv-serien


Monday, June 17, 2024

Avanza - Analys och lite allmänt

 Kalkyl valde Avanza som partner när FIRE resan inleddes där långt tillbaka i tiden. Även innan FIRE resans start fanns ett Avanza och ett Nordnet konto, båda tyvärr totalt inaktiva. Det var dumt med facit i hand. 

Avanza har sedan FIRE resans start i det mesta väsentliga varit riktigt bra och framgången som rönts kan och skrivs delvis till Avanza. Avanza har alltså varit en mycket bra partner i strävan mot den åtråvärda statusen FIRE där Kalkyl nu nått FI. RE kan tas vilken dags som helst men då jobb#1 fortfarande och till största delen både lockar, roar och stimulerar den Kalkylska hjärnan fortsättes jobb#1 och därmed kämpas det vidare på den sen barndomens inpräntade väg: kämpa och gör alltid rätt för dig och ligg ingen till last

Meningen i sig kräver antagligen tyvärr snart AI-understödd översättning för att kunna förstås av ett större antal individer i Sverige men vi lämnar den tragiken för nu.

Avanza har krånglat fram och tillbaka med plattformen, det har varit klydd på hemsidan och klydd i appen. Med klydd menas saker som inte fungerat delvis, alls och saker som förändrats till det sämre. Tyvärr har Avanza liksom nästan alla andra bolag i dag cirka noll hänsyn till att kunder/användare oftast önskar att plattformen är STABIL, d.v.s. den ändras helst inte alls. En gammal beprövad devis, mest tillskriven mekanik, är att så länge något fungerar RÖR DET INTE. Avanza har missat eller aktivt valt att ignorera denna devis. 

Det har varit alldeles för mycket klydd under åren och som kund ör det varken roligt, önskvärt eller angenämnt. Efer ett antal stora uppdateringar, både hemsidan och appen, har saker lugnat ned sig och tyvärr med kvarstående idiotimplementation;




Den lilla löjliga '>' tar dig till värdepapprets sida och alltså dit där kursgraf med mera visas, den info du ofta söker. Trycker du på nåt annat kring värdepappret öppnas onödiga 'Köp' och 'Sälj' knappar, ja desssa finns förstås också där dit ">" tar dig om du nu lyckas pricka den lilla ikonen med ditt finger... Avanza har inte åtgärdat detta och det är väldigt synd då expansionen som öppnar dessa små 'köp' och 'sälj' knappar är i stort sett helt omöjlig att förstå nyttan av. Kanske de tar tag i saken snart då extra "Köp"/"Sälj" knappar är helt meningslösa...

Vi övergår nu till inläggets tanke, nämligen att prisa Avanza för alla de bra funktonerna och för ett i stort sett fantastiskt gränssnitt. Visst en del dumheter finns kvar men totalen är grym! Ja Kalkyl är förstås aktieägare i Avanza (tyvärr kan Avanza aktien hos Avanza inte ingå i gamla benänningen som hette superlånet vilket även detta är en smärre skandal och irritation minst sagt, borde vara enkelt att den avdelning som väljer ut värdepapper kan sköta sin uppgift utan att ha en bias mot Avanza aktien, sen bestämmer väl Avanza själv över vilka värdepapper som ska ingå på vilka kriterier så denna märklighet förstås ej). För inte så länge sedan införde Avanza en ny flik öfr värdepapprena som heter "Analys". Här finns en del Börsdata information enkelt tillgngligt och för de allra flesa duger den gott, Kalkyl skrev ett inlägg kring "Analys" införandet men blev aldrig av okänd anledning publicerat. Kolla upp denna nya flik, den är riktigt bra och visar en hel del, hittas unde fliken Analys. Utdelningsandel, historiskt P/E tal, Fair value och en hel del till:




Saturday, June 15, 2024

I detta nu - del 2

Då del 1 började bli ett lite för långt inlägg så delades det i två delar och fortsättningen följer alltså här. För att återfå någon slags tråd, röd, grön, blå eller gul (anspelning på boken "Omgiven av idioter"), så har ännu en jobb#1 vecka genomlidigts, nej förlåt avnjutits eller nåt!:

Diskussioner och samkväm med vettiga och de bästa kollegorna slår det mesta, alltid! Tillsammans har vi löst det mesta om inte allt vi ställts inför under alla dessa år och det är väldigt mycket, det produceras och det levereras i en närmast outsinlig takt trots tyvärr ständiga och kraftiga motvindar och orimligheter samt ibland rena galenskaperna orskat av någon annan ort (enkel översättning lämnas till var och en att göra fr vad ort kan betyda). I ett förenklat färgperspektiv finns vi, Kalkyl och de nära kollegorna, alla i ungefär 100%:ig samstämmighet med färgerna som definieras av boken "Omgiven av idioter".  Boken pratar om fyra grundfärger och personligheter kopplade dit: röd, blå, grön och gul. De flesta personer är inte bara en färg och i praktiken är nog ingen mindre än minst två färger. Anledningen till att Kalkyl med de nära kollegorna fungerar väldigt väl är antagligen att färgsammansättningen per individ är hyfsat lika. Sett ur några andra perspektiv är förutsättningarna mindre bra men ändå fungerar det väldigt väl, endast några få större urladdningar har krävts för att återföra kursen dit där den hör hemma. Saker blir nämligen gjorda och dessutom med högsta kvalitet. Inte alltid med störst vänlighet eller ödmjukhet inblandad eller ens med störst erkännande inbandad men då och då kommer istället de där kommentarerna som lyfter allt. Det direkta, det faktiska, det analytiska och det oavkortade erkännandet över att: det var ju du som möjliggjorde detta, det var du som skapade grunden och insåg möjligheten. Du startade detta. 

Ja tack för det, det gjorde Kalkyl ju, gång på gång. Inom vissa områden och andra gjorde inom andra områden och sammantaget blev det så bra att det är svårt att förstå resan och hur allt skapades av några få.

Sådana kommentarer känns bra, ja utomordentligt bra, och betyder väldigt mycket då det är sällan de fås! I en konkurransutsatt arbetsmiljö som dagens arbetsgivare skapat, där alla helst endast skall agera någon slags allmän "resurs" och där tyvärr målsättningen från både individ och chef alltför ofta är  sträva mot någon ny och oklar administrationsroll, ja då är det än viktigare att personer i lagen hittar (nej vill inte skriva team o.s.v, vi har väl fortfarande svenska som språk eller hur?!) varandra och börjar lita på varandra i ur och skur, diskutera, bolla ideér och jobba tillsammans. Det är då saker händer, ja på riktigt alltså och långt ifrån de där styrda lagaktiviteterna och arbetsaffärerna (workshops, hm märkligt på svenska inte sant men?!) som sällan ger nåt. Jobba, jobba mera, var ärlig och erkänn fel, hoppas på lite bra återkoppling om den förtjänats och jobba mera och förkovra dig än mera. Utvärdera, lyssna på erfarenhet och lär och gör bättre. Oavsett hur bra du är eller tror du är finns det alltid någon som är än bättre än just dig så utnyttja vist och när tillfälle ges. Tillslut är målgången i alla fall tangerbar, ja om du nu vet ungefär var den kanske är eller borde vara. 

Jobb#1 alltså! Ja ännu ett långt år har passerats och klarats av sedan förra gången semestern stod inför dörren. Några få veckor återstår innan Kalkylen på betet är en realitet och troligtvis så för väldigt många läsare också. 

Lördagen den härliga inleddes med rejäl frukost som vanligt och sen några timmars hårt och intensivt trädgårdsarbete, ett bra sätt att rensa huvudet. Varken energin eller viljan var slut men regnet satte effektivt stopp för fortsatt arbete och när insamlandet av klipp under hällande ösregn var avklarat blev det istället en cykeltur i sommarregnet! Eftermiddagen som nu övergått i tidig kväll ägnas åt jobb#2 och Pengamaskinen, det räknas, det funderas och arbetet framöver planeras så gott det nu låter sig planeras, ja därav skriverier då det är ett bra sätt att i alla fall skapa någon slags historik över vad som görs. Dagboksskrivande har aldrig legat för Kalkyl, tyvärr då insikten om att skrivandet nog ändå är rätt bra eller t.o.m väldigt bra, men bloggen gör sitt bästa för att ersätta i alla fall en del av en traditionell dagbok. En dagbok innehåller antagligen och rimligen ännu mera personliga detaljer och funderingar än vad Kalkyls bloggande gör och kan göra, även om som så antagligen förståtts så innehåller bloggen en hel del personliga reflektioner och ibland av mera perifer karaktär till Pengamaskinens egentliga syfte och existens.Pengamaskinen *suck*!!! Tick, tick, tick och oj vad pengarna rullar in! Fantastiskt räcker inte riktigt till för att beskriva det skapade pengainflödet. Den totala månadsinslussningen jobb#1+jobb#2 är med försiktiga termer att benämna som underbar!

Nästan alltid finns ett syfte med eller en orsak bakom ett blogginlägg och ofta är orsaken att några utdelningar skramlat in i Inslussningsrännan tillhörande den Kalkylska Pengamaskinen och bökföring önskas göras. När bokföringen av dessa "jobb#2 inkomster" gjorts är steget att skriva några rader oftast inte särskilt långt. Författare, ja en idé Kalkyl närt sedan barnsben, antagligen lockar mest Hemingway-stilen och en öde strand tillhörande ett lyxigt hotell a la 1920 samt några starka och välkomponerade drinkar. Ja det anspelas på det glada 20-talet förstås!

Nå, sen kvällsmiddag denna lördag så nu tas kockmössan på för en stund.

    

Friday, June 14, 2024

I detta nu

 I detta nu har dansen nedåt åter börjat. Börsen har backat och antagligen kommer den att backa än mer. Det var roligt så länge uppåtstudsen varade. Givetivs och föga förvånande har för mycket prisats in i snabbt sänkta räntor. Inflationen har eldats uppåt under lång tid sedan C19 och den motas inte helt enkelt och hur snabbt som helst, tyvärr. 

De flesta tror och Kalkyl vill tro att sänkta räntor leder till stigande börs men frågan är... Världen är i gungning liksom miljön. Det enda vi kan veta och vara säkra på är att precis ingen vet. 

Kalkyl släppte på bromsen idag och ett inköp gjordes efter nergång på knappt 6%. På sikt bli det bra, ja eller inte. Mästerexcelarken fick uppdateras och likt en gädda i vassen luras det på ytterligare köp om vindarna vill. Ingen panik, ingen större lust men gäller att inte bli helt förlamad. 

Ännu en hektiskt vecka på jobb#1 klarades av, skönt. Semester och därmed ligger i stort sett kanske 2-3 månadslöner inom hyggligt bekvämt avstånd vad gäller arbetsinsatsen som ju blir noll under själva semestern. Frun instämmer i, ja till 100%, att året som exekverats sedan förra sommarsemestern varit för jävligt, för henne speciellt och det är starkt jobbat att hon uthärdat ännu ett år. "Livet är inte enkelt" är en devis Kalkyl brukar upprepa, nej det är det, livet, verkligen inte. Barnen växer och dagarna och tillslut åren flyger, vad händer och vad hände? Skrämmande och med ökad ålder känns saken än värre, sedan de 35 åren fylldes har allt rusat och dessutom under positiv derivata (acceleration alltså och i detta fall får sägas att rusningen skett under negativ glädje). 

  • Som vanligt hade de äldre rätt: tiden går fortare och fortare 

Går inte alls att förklara detta faktum men få invänder nog mot det. Ja i alla fall de som nått över säg 40 års ålder... Barnen har växt något så otroligt och snart tittar de väl än mer ner på pappan... Fattar verkligen inte hur snabbt dessa år gick. Pengamaskinen den fantastiska har snart stävat på i 7 år, i en kurs som varit ganska rak och fortfarande är hyfsat rak. Slutdestinationen är dock totalt okänd... 

Återgår till drömmarna om försvunnen ungdom med Modern Talking (och i detta nu "Angie's heart") 

Ps: Kalkyl lyssnar på allt utom förhatliga gangstarap och liknande skit (vem vill lyssna på sådant?). Humöret bestämmer och nästan allt ifrån klassisk musik till 2024 års musik ingår. Jadå, även Death metal, Viking Metal och Trance ingår. Just nu i mer elektro-musik mode än i metall-mode.  


Tuesday, June 11, 2024

Pyspunka - del 2

Läs Pyspunka - del 1 här. 

EU valet blev avklarat och de flesta bryr sig inte nämnvärt om detta val, gäller Kalkyl också, då det finns mycket annat som för de flesta känns betydligt mer angeläget. 

Vänstersidan har rönt stor framgång, i lilla trötta Sverige gick både MP och VPK tyvärr kraftigt framåt... Ganska märkligt faktiskt med tanke på de miljörelaterade förslag som faktiskt förts och förs fram och med VPKs dröm om att i princip beslagta precis allt ifrån de som jobbar ihop något för egen maskin blev knappast framtiden ljusare. S stod ungefär stilla.

För skolungdomen som i det mesta väsentligt är mer påverkade av de senaste 30 årens havererade politik inom ett flertal områden blev röstutfallet ganska annorlunda och där blåste vindarna åt höger:

  1. SD 24.5%
  2. M 24.0%
  3. S 18.5%
  4. MP 9.4%
Tycker att detta säger en hel del och dessa resultat borde tas på fullaste allvar då de unga sägs vara framtiden som det så vackert skrivs. 

Bland de yngsta, 18-21 år gamla, i det riktiga EU valet blev det ungefär så här:
  1. M 21.0%
  2. S 20.0%
  3. MP <siffra saknas>
  4. SD <siffra saknas>
Sökte efter lite mer statistik men hittade ingen, vore väldigt inressant att se utfallen i många fler åldersgrupper.

Tyvärr säger de preliminära siffror att EU valdeltagandet i Sverige var under 50% av de röstberättigade. Känd fakta säger att vänstersidan oftast har högre valdeltagande än högersidan. Det är viktigt att rösta även om det är förståeligt att det kan kännas meningslöst. 

Pengamaskinen jobbar på och ägaren har mest varit upptagen med Mästerexcelarken och diverse beräkningar. Idag gjordes de första köpen sedan en lång tid tillbaka. Det var både ovant och kändes lite konstigt vilket berättar att köpberoendet har brutits efter en cirka 6.5 års lång och konstant köptrend. Det var lite kul som helhet att handla när det väl var avklarat men det ska alltså inte återgå till att vara en vana att handla mycket igen, kommer endast ske lite försiktiga påfyllningar om planen hålls eftersom R1 nivåerna ska behållas och kontantkassan ska fortsatt byggas på.

Saturday, June 8, 2024

Pyspunka

 Ja Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) riskerar enligt Exressen pyspunka...:


Det finns inte mycket mer att säga än att den pyspunkan redan borde varit befäst, ja för nu och för all framtid om inget drastiskt i partiprogrammet det lilla sker! Tyvärr och av diverse anledningar, som det inte ska gås in på här i detalj just ikväll, vilka tillsammans lett till att Kalkyl måste släpa sig till röstlokalen imorgon... Tiden är satt till 09:00 så att kö undvikes. Tanken var att röstningen skulle klarats av i veckan men dag efter dag passerades i det hektiska livet utan att så blev gjort och nu återstår inget annat än att gå till röstlokalen imorgon... Det är hyfsat viktigt att lägga lilla rösten på rätt parti, ja eller i alla fall rätt inriktning, imorgon så missa inte tillfället. 

Så du, glöm inte att rösta imorgon. Din röst kan påverka även om det inte verkar särskilt troligt!

Om du nu struntar röstningen så vandrar Europa stadigt vidare och allt snabbare mot mera av, och ja där sverige tyvärr redan leder vandringen:



Tuesday, June 4, 2024

Ny myndighet

 En ny myndighet inrättades i januari 2024. Den lysstrar till namnet Utbetalningsmyndigheten och börjar nu komma igång med sitt arbete. Huruvida uppstartstiden på säg cirka 5 månader ska anses kort, lagom, eller för lång är en öppen fråga. 

Gädjande är att bland det stora antalet myndigheter, flera hyfsat okända för gemene man, känns denna myndighet väldigt angelägen och giventivs borde den införts redan för 20 år sedan eller nåt men bättre sent än aldrig.

Ambitionen är tyvärr extremt låg och redan här faller väl det mesta samman som så ofta nuförtiden. Kalkyl har under många år tvingats deltaga i den ena förbättringsdagen efter den andra på olika arbeten, oftast har i stort sett inte mycket i praktiken förbättrats tack till de dagarna... Men många lappar blev skrivna... Den nya myndighetens ambition är att inom några år (oj, stressa inte ihjäl er nu myndighetspersoner) förhindra felaktiga utbetalningar på runt 800 mkr... Inte bra? 800 mkr är väl ändå en hel del pengar? Jo, visst är det men med tanke på att felaktiga utbetalningar från det skattedopade och -finansierade välfärdsystemet felaktigt betalar ut ungefär 15 mdr varje år känns ambitionen på ren svenska klen och futtig. En helt ny myndighet, som dessutom säkert har en välbetald GD eller liknande i toppen samt många medarbetare med utrustning och lokaler o.s.v som kostar pengar. Att sedan då efter flera år först ha som ambition att förhindra felaktiga utbetalning på 0.8 mdr av totalt dagens (och säkert därmed ökande) 15 mdr, d.v.s 5.3% felaktiga utbetalningar förhindras, känns tyvärr både talande och nedslående över hur det står till med ambitionsnivån under skatteparaplyet... Här vore förstås en vision liknande något att fastlå genast:

  • om några år görs inga felaktiga utbetalningar alls
en vision är en omöjlig målsättning och en rimlig ambition borde kunnat sett ut t.ex. så här:

  • år 1 1 mdr mindre i felaktiga utbetalningar
  • sänkning med minst 2 miljarder i felaktiga utbetalning per år
En än mer pragmatisk och för skattebetalarna mer önskvärd ambition är att strypa alla utbetalningar med 50% redan nu i juni när myndigheten säger sig vara igång, det skulle redan år 1 ge 7.5 mdr mindre i felaktiga utbetalningar. Myndigheten jobbar nu på i full fart och samkör, rimlighetsbedömmer o.s.v precis alla utbetalningsmottagare och lämpligen är första kontrollen att dessa bor i Sverige och faktiskt vistas i just, överraskning, Sverige! Ett annat pragmatiskt förslag är att stänga ner digitala ansökningar och utbetalningar, alla utbetalningar skall handhas manuellt och mottagarna ska fysiskt behöva bege sig till ett fysiskt kontor för att utbetalning skall göras. O.s.v. Allt och även detta är fullt möjligt och oavsett mängden jobb så blir jobbet ytterst välbetalt när hela 15 mdr finns i tjäna in! Kanske skulle myndighetens lönesättning också vara ackordlön med an mager grundlön, allt för att stimulera pappersvändarna att sätta fart och göra sitt yttersta... Det hade varit en nyttig övning.

0.8 mdr. Bah. Medans fusket tar elefantsteg och saboterar precis snart allting i Sverige rör sig myndigheterna fortfarande ungefär lika snabbt som fastfrusna sniglar... 

Kalkyl anmäler intresse som chef för Utbetalningsmyndigheten, löneanspråket är 25 tkr/mån i fast lön och ska vi säga 200 ppm av vad inbesparingen blir årsvis (200,000 kr/mdr)? Jaså så jobbar inte myndigheter alltså? Nej, ok, ge bud då!  Kalkyl har redan minst ett toppnamn att ta in för lite datorkörningar, den personen samkörde lite andra register och fick snabbt fram mer än vad finansinspektionen lyckats med på flera år...

     

Sunday, June 2, 2024

Så här en söndag

Så här en söndag, ja kvällen alltså när alla andra 29+ plikter är avklarade, blev det så äntligen lite tid över för den Kalkylska Pengamaskinen och tillhörande Mästerexcelark. Det har lagts till några kolumner, bl.a för räntesatsen som betalats och betalas för bolånet och för det svenska superundrets reporänta (Kalkyl envisas med reporäntenamnet istället för nyare och "mjukare" samt tramsigare/flamsigare styrränta helt i tidens anda, allt ska ju vara så käckt, roligt och härligt men det är nog få som ser sådana egenskaper i just reporäntan och dess justeringar). Bl.a har uträkning lagts in i de löpande statusraderna om cirka räntekostnaderna (belåning justeras löpande pga framförallt utdelningar liksom tiden för avläsning så cirka värden blir det) för de olika kontona som drabbats och drabbas av sådant tråkigt. Ett mera roligt tillägg är den månadsvisa besparingen mot när allt var, kändes och upplevdes som jävligast/mörkast. Det tilläggs gärna att studering av superundrets framfart ser fruktansvärd ut, +50, +100, +75 punkter o.s.v.... Ett desperationslikt sprattlande och famlande och där en "hoppas på det bästa" mentalitet styrde och någon större förståelse har ingen centralbank hittills kunnat presentera, ja faktiskt i stort sett oavsett vad som skett historiskt... Modell efter modell har visat fel och prognosererna har förstås följt med lite krydda... Tilläggen i Mästerexcelarken rapporterar nu glädjande att den månadsvisa besparingen i bruttoränta är på cirka 3,245 kr eller knappt 39 tkr/år! 39 tkr/år motsvarar cirka en miljon i arbete med DA på 3.9%! Visst en extra miljon i arbete bör ge mer än bara DA så.. Kul ändå att leka med siffrorna och tankarna, precis som vanligt. 

Carola sjöng, ja för längesedan, "Fångad av en stormvind". Ibland känner Kalkyl sig "Fångad av nuet och omständigheterna", dessa är ytterst svåra att påverka om ens möjligt. Ja bara en sådan sak som att helgen är slut och måndagen närmar sig likt en orkan som inte går att stoppa... En fantastisk helg i allt väsentligt har avnjutits och avslutning framför Mästerexcelarken toppar upp. Det är genomgående fantastiska siffor, rad efter rad, kolumn efter kolumn och blad efter blad. På riktigt har nu alltså också räntekostnaderna börjat sjunka och för en försiktig general som Kalkyl är det både önskvärt och angenämnt att konstatera och för den Kalkylska Pengamaskinen lyser belåningen numera i grönt igen (det gör den förresten om <10% belåning OCH om räntan är Avanzas lägsta, nu 1.99%):