Thursday, October 3, 2024

Riskbanken - mycket möjligt...

 Med facit i hand vet numera de flesta varför inflation satte iväg brant uppåt:

  • massiva penninginjektioner under C19
  • energipriserna skenade p.g.a utbud och efterfrågan samt krig
Dessa två faktorer ledde till en allmänn inflation av rejäla mått.

Det svenska superundret stampade plötsligt ner bromspedalen hårt och styrräntan, detta trubbiga och ofullkomliga "inflationsvapen", chockhöjdes. Räntecykeln uppåt varade ca 24 månader. Det var extremt kraftiga och frekventa justeringar uppåt med +100, +75 och flera +50 punkters styrräntejusteringar. Inte värst förutsägbart inte och de synnerligen kraftiga höjningarna var tvärtemot vad superundret självt predikat under ungefär ett års tid med Ingves vid mikrofonen... Begreppet "stabil penningpolitik" och "förutsägbar penningpolitik" fick en ganska annorlunda praktisk innebörd... Antagligen bågnade den kraftiga ekdörren där på Brunkebergstorg 11 då även den nog undrade vart stabiliteten och förutsägbarheten tagit vägen, ja den garanten som den tjocka ekdörren hittills själv symboliserat.

Nu 241003 är inflationen annorlunda och enligt de flesta förståsigpåare inget problem längre och inte heller framöver med stor sannolikhet. KPIF vilken är superundrets, eller i alla fall påstås vara (!?), målvariabel låg nu på 1.2% för augusti. Inflationsförväntingarna för år 2025 ligger nu på 1.7%. Klart under 2.0% alltså vilket sägs vara målvärdet.
 
Trots att KPIF är på 1.2% för augusti sänktes endast styrräntan med 25 punkter.  Detta trots att ett flertal branscher i stort sett körts sönder redan, t.ex. byggbranschen. Många är varslen som redan skallat och många är tyvärr de kommande. Sverige befinner sig sen länge i lågkonjuktur, den förutspås nu att vara fram t.o.m och en bra bit in i 2026...

Superundret agerade med full kraft och med blind tillit till sina "modeller". Modeller som mest visat sig felaktiga och som gestaltat sig i både felaktiga prognoser och utfall. Gång på gång. 

Den enskilt största faktorn till att inflation faktiskt fallit tillbaka är:
  • kraftigt sjunkande energipris
Den andra faktorn är den som superundret ordinerat som medicin: kraftigt höjd styrränta vilket kraftigt ökat problemen och räntekostnaderna för många, privatpersoner, föreningar (bostads etc) och företag.

Med KPIF exkluderas superundrets påverkan, räntekostnaderna exkluderas då F:et betyder "fast ränta". 

Kalkyls tes, som förvisso inte kommer att kunna bevisas, är att superundrets aggressiva räntehöjningscykel borde undvikits och inflationen hade fallit tillbaka till ungefär den nivå där den nu är p.g.a. fallande energipriser. Superundret orsakade en betydligt värre konjukturnedgång i Sverige än vad som behövdes. Att sedan superundrets penningpolitik är mycket beroende av sol, vind, vatten och övrig Europa-politik ter sig väldigt märkligt, skrämmande och närmast galet. Energi är idag Europas största enskilda problem, näst i storlek kommer kraftig immigration... Egentligen kommer förstås miljöproblemen på plats 1 men det vill ingen varken se, kännas vid eller ens försöka att på riktigt att göra nåt åt och Tyskland tätt följt av Sverige har visat vägen för ökad miljöförstöring när fullt fungerande kärnkraftverk lagts ned och kopplats bort ifrån elnäten. Tyskarna tittar med lysten blick mot de sex återstående svenska kärnkraftsreaktorerna nu och snart ska svenskarna sätta på ännu en "dumstrut" på huvudena och börja exportera än mer el till Tyskland som försöker att "rida på gröna vågen" med sponsring ifrån Sverige och de "dumma svenskarna" alltså.

Suck...
 
 


No comments:

Post a Comment