Sunday, September 29, 2024

Riskbanken - superundrets Kalkylska tumskruv

Efter en heldag ute i solsken, vind och frisk luft ivrigt arbetandes på att tjäna pengar genom:

  • lite allmänt fastighetsunderhåll
  • cykelreparationer 
var det skönt att skriva och reflektera lite samt studera lite siffror i Mästerexcelarken.

Som familjeförsörjare krävs en hyfsad bostad och med bostad duger (tyvärr) inte:

  • husbil
  • personbil (kombi mest benplats)
  • tält
  • liggunderlag i slumpmässig trappuppgång
  • parkbänk slumpvist utvald inför natten 
  • studentlägenhet
  • stuga i obygden
  • etta med kokplatta
  • en etta med kök
  • en tvåa med kök
  • en trea med kök

I 1940-talets Sverige hade visst alla de tre senaste alternativen ansetts fullt tillräckliga, hur nu det gick ihop med 5+ ungar och 2 vuxna i en etta har Kalkyl aldrig greppat. Inte ens en tvåa känns vettig även om det naturligtvis visst skulle gått att uthärda, med betoning på att då just uthärda och överleva (vilket antagligen var det enda som stod till buds då var och en till största delen fortfarande och rättvist. fick betala för sig själva under denna tid).

Med både jobb#1, jobb#2 samt ett volontärsjobb i form av jobb#3 är livet hektiskt. Det svenska superundret utsatte det svenska folket för en räntechock av rang, den utspelades under tiden 2022-05 till 2024-05 ganska exakt, och inflationen skulle motas ner. Ansatsen om att en hög inflation är skadlig för ekonomin förstår de flesta och hög inflation måste kraftfullt motas ner, problemet är när orsaken till inflationsstegringen missförståtts... En inflation alltså som till största delen kunde tillskrivas rejäla prisökningar på energi i olika former... Massinjektioner av pengar under C19 orsakar förstås också... Precis, inflation då penningmängden ökade. Ja och tyvärr blev det sen även krig (vilket även det påverkade energin) vilket nu tyärr har blivit än fler krig och läget ser så där ut... Givetvis drabbade de kraftigt höjda räntorna inte alla lika och de som drabbades värst var de med lite större bostäder i attraktiva lägen eftersom de naturligtvis betingar ett högre pris och därmed i många fall ett mysigt lån. Nästan alla drabbades på ett eller annat sätt ändå eftersom matpriserna steg kraftigt, nästan sanslöst mycket faktiskt och än värre skedde med elpriserna (i alla fall för SE-4 och liknande även för SE-3). En del drabbades än värre genom att de dessutom blev av med sitt arbete och därmed både sin trygghet och inkomst, denna tragedi växer nu dag för dag eftersom alltfler företag tvingas att inse att det helt enkelt inte finns mer buffertkapital eller ork att härda ut längre. Superundret kunde gjort en välgärning nu i september genom att bringa ut lite hopp med en dubbelsänkning men dess eget förtroende var viktigare för dem, ja trots att få hyser något större förtroende för superundret längre... Sorgligt, irriterande och ledsamt. En styrräntesänkning (ja även höjning även om höjningar märkligt nog slår fortare ut i hela systemet) tar ett bra stycke tid innan det letat sig ut i hela systemet... Kalkyl har levererat massiv kritik mot superundret under nästan hela perioden sedan 2022-05 mot superundret och den beror inte direkt och absolut inte endast på den egna situationen. Den egna situationen och resan mot FIRE exekveras med hängslen och livrem samt lite annat skydd (Kalkyls Draupner?) och en styrränta på uppemot 11% kunde hanteras sade Mästerexcelarken med sitt sedvanliga lugn och övertygelse, ja utan problem dessutom och ytterligare ett antal procentenheter kunde hanterats om svångremmen hade dragits åt. Det hade självklart inte varit kul och redan en styrränta på 4.0% har varit ledsam, detta eftersom den sänkte sparandet med cirka 30% och detta under uppbyggnadsfasen... Tillsammans med en korkad utformning av ISK/KF skatten som också skenat var och är det långt till skratten i plural.

Det var en mycket dramatisk och brant räntestegring ifrån det svenska superundret. Huruvida det var särskilt klokt eller inte berörs inte i detta inlägg då ett flertal sådana på denna blogg eller i övrig media kan läsas.

För Kalkyl som strävar mot FIRE status var det inte alls kul och timingen var sådär. Det har gjort ont, varit jobbigt och känts smått förjävligt ibland (katastrofåret sattes som benämning på år 2023). Det gör ont ännu, även om det börjar att lätta något:

-25% i räntekostnader (brutto) har rått sedan några månader mätt emot "värsta" utfallet som rådde där i november 2023. Det är en hel del sköna slantar som nu kan sparas. Superundrets bidrag är ännu nästan försumbart, men självklart välkomna de med, och effekterna tillskrivs istället Kalkyl + Avanza. En riktigt bra kombination och Kalkyl är mycket tacksam mot Avanza som möjliggjort framfarten. ja för möjliggörandet och den totala framfarten för den Kalkylska Pengamaskinen. Att studera den nu aktuella lägre räntekostnaden kontra den "värsta" är tillfredsställande och än mer tillfredsställande är det att tiden äntligen återigen är på låntagarnas och den ordinära, nåja, människans planhalva, mer lättnad är att vänta då konjukturen nu viker på riktigt (betonar att detta inte varken anses vara eller är roligt, bra eller trevligt i ett större perspektiv men det sätter i alla fall fart på det svenska superundret som sett till att köra sönder konjukturen).

Framöver bör dock även superundret bidraga mera till procenttalet och en dubbelsänkning i november eller december kommer att både välkomnas och sitta fint när superundret knäböjer än djupare! Den, dubbeslsänkningen alltså, är nästan garanterad att inträffa i närtid även om det naturligtvis alltid finns nån liten chans att den ändå inte blir av, det finns alltid nåt som kan stjälpa allt tyvärr. Kanske ska superundret fortsätta sitt tramsande med "stramhet, kärvhet och annat tråkigt" trots att alla nu kan se hur det faktiskt ser ut och att vi redan befinner oss i stramhet... vilken till stor del orsakats av superundret självt... Som parentes kan nämnas att 240925 när superundret levererade -25 punkters "lindring" fick superundret självt påfyllnad av sina egna kassakistor med hela 25 mdr ifrån skattebetalarnas flitigt inbetalda och aldrig sinande "kassa"... Samma dag alltså... Och denna påfyllnad med skattemedel p.g.a superundrets felaktiga manövrering i stort... men fel hjälper skattebetalarna till att kompensera för, med eller utan sina medgivanden. En helt klart förunderlig värld och ett förunderligt land vi lever i.


 

7 comments:

  1. Ja det är inte lätt när förutsättningarna ändras hela tiden, både när det gäller räntor, avgifter och annat. Jag har fått skruva upp marginalerna för vår FIRE ett rejält snäpp enbart för att ta höjd för alla dumheter som våra politiker hittar på. Senast nu förslaget om att ta bort den förenklade momsdeklarationen som man införde för oss mikroproducenter av solel. Som det är idag kan man göra avdrag för 60 öre för varje såld kWh, just för att du som mikroproducent ska slippa starta ett eget företag och registrera dig för moms. Detta förenklade upplägg togs fram efter en utredning och de där 60 öre ansågs täcka upp för att du som producent ska få ersätting för både moms och den energiskatt du annars skulle betala för att skicka ut el på nätet. Nu helt plötsligt vill man ta bort detta utan vare sig motivation eller något alternativt system, vilket jag anser är helt vrickat. Ungefär som att man uppmuntrar folk att ta jobb långt borta genom att höja pendlarersättningen, och sen efter några år ta bort den helt och hållet. Sånt gillar jag verkligen inte, tummen ner för Tidö. Spelregler ska vara förutsägbara och långsiktiga. Det har varit väldigt mycket negativt gällande sådant som har drabbat svenska folket. FÖrst tog man över en natt bort elbilspremien vilket gjorde att ett antal personer med beställda bilar helt plötsligt inte kunde få detta bidrag som de hade räknat med när de beställde bilen. Och nu tar man bort denna förenkling av momsdeklaration för såld el. Hur f-n ska man ha det egentligen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej det är riktigt jobbigt, irriterande och ledsamt med ständiga och dessutom ofta väldigt övergripande förändringar. Det sätter effektivt planering ur spel... FIRE budgeten behöver helt klart ta väldigt stor extra höjd för "något"...
      Ibland har kämpandet mote FIRE känns mer eller mindre meningslöst då de folkvalda odågorna mest sabbar möjligheten att nå FIRE.
      Läste igår att förtroendet för Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) är orubbat trots även den senaste allvarliga lotteriskandalen... Det är för mig och säkert både för dig och många andra en total gåta, hur kan det ens vara möjligt att förtroendet är orubbat? Nåt är fel här, antingen är mätningen (arna) felaktiga eller är väldigt många fler än man trott totalt rubbade.

      Förstår att du ger tummen ner för TIDÖ vad gäller elavdraget för solel samt indraget elbilsbidrag. Felet är inte TIDÖs tycker jag utan felet begicks när dessa subventioner infördes, de var båda hyfsat onödiga och felaktiga. Att subventionera solelsproduktion är direkt förkastligt eftersom stamnätet och konsumentnätet (ut till kund) belastas kraftigt pga all solel, vem ska betala att förstärka samt bygga om till ett mer grid-likt nät? Rimligen den som ska både skicka ut och ta emot el, alternativt bekostar staten detta och lämpar inte avgifterna på de som ingen solel/vindel producerar... Med så mycket installerad sol+vind el börjar problemen bli allt mer på tapeten. Varför ska elbilar subventioneras? Igen sprang politikerna för snabbt och om elbil verkligen är framtid lär visa sig. Varför föreslår nått stolpskott att införa 25 tkr/år i bilskatt på fossildrivna bilar? Hur kan man anse att äldre bilar och jag snackar då om max 20-25 åriga bilar skall straffbeskattas? Min bil som inte är purung har väldigt låga utsläpp och körs max 1000 mil/år. Straffskatt på den? Nej det vinner inte miljön på.

      Men håller med om att stabilitet, förutsägbarhet samt kloka val helt verkar ha utgått i pajaslandet Sverige.

      Delete
  2. Självklart är det inte bra när man ändrar spelreglerna efter hand men problemet härrör till största delen till snedvridna subventioner. Därmed inte sagt att alla typer av subventioner skulle vara felaktiga.

    Jag har absolut inget emot lokal småskalig elproduktion om den även konsumeras lokalt. Precis som Kalkyl skriver så uppstår de stora problemen när man släpper ut den här produktionen på stamnät och regionala nät. Men även när det gäller lokala nät är det förenat med kostnader, förutom själva utbyggnaden elnätet i sig men även för balansering av effekt och frekvens. Kostnaden för detta som den aktuella produktionen tillför måste den också stå för då allt annat ger en snedvriden subvention.
    För att ta ett exempel så har vindkraft- och solenergiproduktionen åkt snålskjuts på den frekvensbalansering som sker i stora generatorer med stor svängmassa som bara finns i anslutning till större vattenkraftverk och kärnreaktorer.
    Mvh CB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovanstående är ett svar på Snålgrisens inlägg.
      Mvh CB

      Delete
    2. Bra tillägg CB, mer detaljer än jag gav och alla helt korrekta! Visst är det väl märkligt att när vindkraft skall betala för sin egen anslutning är det visst inte lika intressant längre, rena utpressningen... Bäst vore antagligen för både mijö och djur samt oss människor att vindkraftssatsningen lades ner. Den är mer skadlig än nyttig och överygad om att många fler negativa effekter visar sig längre fram, tex i haven... Stackars havslevande varelser med allt mer buller...

      Delete
    3. Absolut. Och när det gäller miljöaspekten för vindkraft tycker jag att det saknas mycket information. Ta exemplet med hur många fåglar och insekter som får sätta livet till i vindsnurrorna, varför får vi inga tillförlitliga uppgifter om det? Däremot har man alltid mycket siffror att presentera när det gäller hur mycket energi som kan produceras under ett år. Men observera då att de aldrig pratar om kontinuerlig producerad effekt, vilket egentligen är det viktigaste, eftersom den givetvis är intermittent. Balanseringen låter man någon annan ta hand om.
      Mvh CB

      Delete
    4. Håller med, verkar fel offra fåglar och insekter samt marina varelser för att skapa vindel. De flesta närboende till verken ogillar dem starkt... Buller, blinkande ljus, skuggor och isklumpar som kastas av... Mikroplaster skickas ut i naturen och återvinning av rotorblad är minst sagt problematisk och närmast obefintlig.
      Inte många som förstått svängmasseproblemet och därmed nätstabilitet vad gäller både spänning och frekvens...

      Delete