Saturday, November 7, 2020

180,000 kr/år och 15,000 kr/mån - del 2

När drömgränsen om 180,000 kr/år nåddes enligt prognosen skrevs ett inlägg och en del grafik togs med. Sedan dess har jag gått bakåt i tiden med statistiken och i bästa mån försökt att bringa full klarhet i hur utvecklingen varit. Jag har också arbetat vidare med mina excelark, jag erkänner att de blivit ett gift, och förbättrat en hel del (bl.a. Mot x,xyz kr/månad översikten som nu bifogar hur mycket investering cirka som krävs för att nå målet givet en viss antagen DA). 

Jag har idag denna trevliga lördag för en gångs skull fått eller tagit chansen att arbeta lite på jobb#2 under eftermiddagen, normala arbetstider för jobb#2 som brukar börja runt 19:00 eller senare och hålla på tills uppgifterna anses klara skulle facket aldrig tillåtit efter att redan jag spenderat 8h plus på jobb#1, tur man inte är fackansluten på jobb#2 och fy vad underbart det är att vara sin egen chef på jobb#2!!! En känsla som gör att piskan viner mest hela tiden att jobba hårt på jobb#2! Jaja, tro nu inte jag missköter jobb#1 för det gör jag definitivt inte, tvärtom faktiskt.

Nu över till prognosen över tid sedan FIRE resan startades på riktigt, 2018-01-01. Det bör nämnas att nedanstående diagram visar en ny stapel varje gång prognosen tagit ett nytt (nära) +10,000 kronors steg.

Ovanstående diagram kan ju få vem som helst att tro att inga bakslag varit närvarande men så har ju inte varit fallet, tvärtom. En annan sak viktigt att poängtera är ju att prognosen bygger på 2019 års tänkta utdelningar och inga korrigeringar har gjorts för att minska utdelningsprognosen till följd av utdelningar som ställts in, oavsett detta har ändå en del bakslag skett p.g.a.: Akelius som löste in sina preffar, bolag som sänkt sin utdelningar pre covid-19, bolag som lämnade portföljen av annan anledning o.s.v:

I nedanstående diagram är PRE-FIRE tiden medtagen vilken räknas från 2015-01 och igen så startades FIRE resan 2018-01:

År 2020 har ytterligare knappt två månader kvar (därav visar Nov och Dec -100%) så än är ju inte hela bilden komplett men intressant att se hur det hittills presterat över året trots covid-19, tabellen visar hur utdelningarna för respektive månad förhåller sig mot samma månad under 2019:


Det blir lite spännande att se om 2020 års totala utdelningar kommer att nå upp till 2019 års summa eller inte. I skrivande stund står 2020 på knappt -18% jämfört mot 2019.

Som avslutning på detta inlägg kommer en tabell som visar utfallet (utdelning delat med prognosen) i procent för respektive månad:


Det är brutala skillnader och tyvärr mest åt det negativa hållet om man tittar på "utfall mot prognos" även om både juni och september sticker ut som positiva undantag. Tittar man däremot på "utfall mot 2019" är det fantastiska siffror vilket ju lovar gott inför framtiden!

2 comments:

 1. Ja den där prognosen man gjorde för några år sen är inte värd pappret den är skriven på. Enligt den hade vi haft 3,4 mille vid årets slut och 220000 kr i årliga utdelningar.

  Facit nu 1,5 månad kvar är en portfölj på runt 2,6 mille och 200000 kr i prognos, 165000 i realiteten pga uteblivna utdelningar från bankerna (och HiQ, Millicom)

  Det krävs antagligen ett fenomenalt corona-vaccin för att sparka liv i alla oljerelaterade aktier som Knop, Ocean Yield, Exxon samt alla högyieldande finansbolag. Det är tydligen skit samma att ingen sänker sin utdelning och vissa till och med höjer, marknaden svarar med en gäspning ändå. Nåja, jag fortsätter köpa med rabatt och håvar in utdelningarna.

  ReplyDelete
 2. Hallå Snålgrisen! Ja prognoser under 2020 och 2021 har och kan slå fel. Vad gäller A- och P-värdena prognosticerar jag dem aldrig, utdelningarna räcker tycker jag. Jag gör däremot simuleringar med olika utfall för skojs skull.

  Tankade hederlig 95-oktan idag för 13.06 kr/l. Det var väldigt många år sedan priset var så lågt. Minns en sommar, 17 eller 18, då priset lpg runt 16.65 kr/l o spåddes gå över 17 kr/l o sen var 20+ nästa anhalt...

  Som vanligt är utdelningarna de som förgyller för oss, eller hur?!

  ReplyDelete