Wednesday, October 9, 2024

Frihetskvot R12 3/4 2024 - del 2

 En mycket hektiskt vecka pågår och ser redan framemot söndagen. En kommentar på del 1 av detta inlägg fick en kommentar från bloggkollegan Northernlightsinvestment och svaret som gavs till denna kommentar tog upp en svaghet i bokföringen av de löpande kostnaderna... En svaghet som varit i medvetandet under en lång tid men orken att åtgärda denna har varit för liten och sen har den glömts bort ett flertal gånger. Svagheten, eller mer korrekt, felaktigheten handlar om att skatten för kapitalförsäkringen tillhörande den Kalkylska Pengamaskinen inte tagits upp i de löpande kostnaderna... I takt med att den Kalkylska Pengamaskinen kämpat vidare mot FIRE och därmed växt i storlek har felet blivit allt större. ISK skatten missas inte lika lätt då den regleras vid den årliga och allt mer tråkiga och betungande uppgiften (själva uppgiften är egentligen inte krävande alls längre men mentalt har den blivit allt värre att klara av med åren) som kallas skattedeklaration och då summorna numera är stora blir de bokförda och "plumpar" april månads F-kvot eftersom utgiften för denna månad bokstavligt talat skjuter mot månen. 

Kapitalförsäkringsskatten betalas kvartalsvis hos Avanza (berätta gärna hur detta sker hos andra aktörer). På ett sätt bättre då skattesumman delas upp på fyra (månad 1,4,7,10 som tyvärr överensstämmer med två stycken notoriskt "svåra" utdelningsmånader. alltså månaderna 1 och 7) tillfällen istället för ett enda men sammantaget inte alls roligare egentligen.

Nu är felet korrigerat i Mästerexcelarken och det enda som återstår är att komma ihåg och lägga in summan i de månaderna när Avanza drar skatten. Med denna korrigering sjönk F-kvoterna och likaså sjönk förstås bruttomarginalen (som ju bara är ett annat sätt att uttrycka samma sak).

Frihetskvoten mäts i R12 och R24 och den korrekta tempen efter korrigeringen på F-kvot med R12 är följande:


Tempen uttryckt korrekt som bruttomarginal med R12 är:


F-kvoten föll efter korrigeringen med drygt 8% medans bruttomarginalen sjönk med drygt 4%. Givetvis ett tråkigt konstaterande men skönt och bra att äntligen rättat till denna gamla felaktighet. En bruttomarginal på knappt 26%, eller om NRänta använts på knappt 38%, överstiger kraftigt de flesta företags bruttomarginaler så läget är synnerligen gott även efter korrigering!

4 comments:

  1. Bra jobbat! Så när är marginalen hög nog?
    /Arbetsplanen på mobilen

    ReplyDelete
    Replies
    1. (Mobilen ja, snart omöjligt att kunna kommentera på den användarfientliga saken)
      Hallå AP! Bra fråga och det ärliga svaret måste vara att den är fullt tillräcklig med BM på 26% krasst räknat på månadsutflöde, när ränteavdragen räknats bort är BM 38% och mycket mer kan väl knappt behövas?! Lite funderingar som inte hinns med särskilt mycket o hjärnan behöver och mår bra av jobb#1. FIRE får vänta ett tag till.

      Delete
  2. Vad tycker KALKYL om att sossar och vänstern protesterar mot den nya Elmetod som Regeringen infört till den 29 Oktober. Sossemats

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Sossemats!
      Om detta tycker Kalkyl att (S) och vänstern gör nåt bra. Är oroad inför denna förändring. Den ser inte ut att gagna Sverige och troligtvis kommer den inte heller att så göra. Hela elsituationen i Sverige är dessvärre ett haveri där de flesta partier bidragit till att göra riktigt stora fel. På senare tid är det framförallt dock (S) och dess allierade som stängt ner 6/12 reaktorer i Sverige och detta är inget annat än en ren jävla katastrof för Sverige. Det bästa vore att spaden redan var i marken för nya reaktorer och nestorn vid byggandet när de 12 byggdes, 80+ år gammal, har uttalat sig att det borde gå att bygga nya om befintliga ritningar används på under 10 år. Antagligen har han, Harry Frank, alldeles rätt, han arbetade på Asea Atom som blev ABB Atom och som sedermera köptes av Westinghouse. Så låt TIDÖ sätta igång utan att blockeras av (S) och dess allierade aliens.

      Delete