Monday, September 30, 2019

85000 kronors prognosen

September är över och hösten har slagit till rätt ordentligt både vad gäller hastighet och kraft. Ute är det (igen) full storm och väldigt långt ifrån hur det var i lördags. Om det är kyligt ute är det desto hetare i investerandet. Jag hinner inte riktigt med att dokumentera allt. Utträdet ur Kinnevik känns bara mer och mer rätt just nu. En sak som verkligen är ett angenämt men ändå retligt bekymmer är att min aggressiva utdelningsprognos för 2019 ursprungligen var 80 tkr och höjdes sedan till 85 tkr. Just 85 tkr har visat sig väldigt besvärligt att nå, som närmst har prognosen visat 84,391 kr den 14/9. Varje gång jag tycker mig ha målet inom räckhåll händer nåt, efter 3:e gången och nu senast med Kinnevik är det lite motigt. Efter att Kinnevik såldes sjönk prognosen genast med hela 2000 kr och kraschade då på 82,391 kr.

Efter Kinnevik har det sedan införskaffats ett antal nya aktier och med dessa i portföljen har den mödosamma klättringen mot 85,000 kr i utdelning (netto) nu tagit sig till 83,233 kr! Det finns alltså fortfarande en chans att klara av 85 tkr för 2019 och jag ger mig inte så lätt.

Summering av kämpandet mot 85 tkr för 2019:


  • Närmst kom jag med 84,391 kr
  • Kinnevik medförde kraschen till 82,233 kr
  • Nya givor har lyft totalen till 83,233 kr
  • Saknar alltså 1,767 kr för att gå i mål

Belåning har sjunkit en hel del på portföljen men ligger ändå kring 10%. Inte jättesugen på att varken sänka eller öka den men utdelningsmålet gör att tankarna snurrar på. Tre fulla månadslöner återstår förhoppningsvis detta år men om de ska ge några utdelningar att tala om är tiden relativt knapp och kanske bör ändå belåningen ökas nu i oktober. 

Som ni märker är jag en tävlingsmänniska och har svårt att släppa nära målet... I detta race är dock tävlingen endast mot mig själv och jag pressar mig hyfsat lagom ändå tycker jag.

I övrigt rullar väl det mesta på rätt ok trots allt. Får säga att det är tur att alla dessa bloggare finns som skriver om sina inköp, sina räkningar, sina planer och sina prestationer. Det är väldigt inspirerande och har blivit något slags gift som piggar upp vardagen betydligt.

En väldigt bra sak med kämpandet mot framtida frihet är att mina hyfsade excelkunskaper bara blir bättre och bättre. Får väl säga att just excel är nog det enda program från Microsoft som jag verkligen gillar, har dock stannat på en lite äldre version (2003) för sedan Ribbon-smörjan infördes saknar Officepaketet all logik. Google sheets används lite det med, mest för att plotta diagram då excel producerar ett bedrövligt resultat (i alla fall då jag ger mig på just diagramritning). Kanske jag kommer att ta steget helt ut och gå över till Google sheet? 





2 comments:

  1. Det går att göra väldigt avancerade saker med excel, den saken är säker. Har aldrig använt googles verktyg, men jag är väldigt besviken på stödet för diagram i office online (det finns inget stöd helt enkelt, ett diagram visas som en bild), kanske jag går över till sheets inom en snar framtid. Det är inte dåligt med 10% belåning, vi ligger på 3% för tillfället, tanken är att gasa på lite om vi får en paniksättning likt den i december, då jag ångrar mig att jag inte köpte lite mer aggressivt.

    85000 kr är väldigt mycket pengar, helt klart något att vara nöjd över. Problemet är bara att man vill ha mer och mer :)

    ReplyDelete
  2. Nice med 85000 kr. Jag ligger strax efter med ca 81000 i år.

    Även om 80000 kr/år är mycket pengar är det ju en bra bit till att man klarar sig på det.

    Jag har inga utdelningsmål på kort sikt. Har totalt misslyckats med att förutse vad det blir. Detta p g a utdelningsförändringar, omplaceringar, förändrad belåning, lönesparande, återinvesterad utdelning gör det svårt.

    Oj Office 2003. Det var gammalt. Jag minns dock hur jobbigt det var när jag ovilligt bytte från 2003 till 2007 (lättare sedan med 2010, 2013, 2016, 2019). Kör en del stora kalkyler och 64bitars och multi-CPU-stöd finns bara i senare versioner.

    På bloggen kör jag dock Google Sheets för att det är så lätt att dela och för börskurserna.

    ReplyDelete