Wednesday, September 25, 2019

Löningsdag

Det har varit febril pengaaktivitet under ca 1 vecka nu. Lönen kom in och med det är knappt halva uthållighetssträckan avklarad, den som slutar vid löningsdag den 25/10! Det är skönt att hälften är avklarad och blickar direkt mot målet alltså, 4 veckor kvar... Anledningen till detta minirace är ju att sommarens olika spara-pengar-få-gjort-saker nu förföll till betalning och totalt blev idag räkningar för i runda slängar 20 tkr betalda, detta är ju absolut inte särskilt kul när räkningar klumpat ihop sig så här. Den största var på 10 tkr och till detta kom VA, EL, Värme, Sopor samt bil- och olycksfallsförsäkring. Men nu är det avklarat och om 4 veckor lär räkningarna bli betydligt färre och billigare.

I övrigt så gjorde försäljningen av Kinnevik att ca 130 tkr landade på ISK:n. Av dessa har nu 80 stannat kvar och sänkt krediten. Totalt ligger nu krediten på 213 tkr. Det har förts in i ca 73 tkr till KF varav ca 65 tkr kom från ISK, lite surt naturligtvis med tanke på att överföring från ISK till KF räknas som en insättning till ISK och alltså blir skattegrundande. Jag har länge blickat mot utländska aktier och kände nu efter försäljningen av ett Kinnevik som svikit ordentligt genom sina olika ageranden under 2019 att tiden hade kommit för att omsätta tankar till handling.

Det blev en hel del köp i olika aktier och strategin framöver kommer troligtvis att vara att successivt bygga positioner i ett antal kvalitetsbolag där utdelningssänkningar eller utdelningsinställningar inte förekommer så lättvindigt så som det verkar göra på Stockholmsbörsens bolag. Jag har ju under 2019 drabbats hela 3 gånger vilket är minst 2 gånger för många tycker jag och Kinnevik fick ta smällen och åka ut.

Förhoppningsvis är denna spridning av innehaven av godo. Alla bolagen är kvartalsutdelare vilket i alla fall har en fördel och det är att inflödet på utdelningspengar börjar spridas ut mer över året.

EQT stack ju som en raket så det var ju med facit i hand fel att inte deltaga i teckningen trots allt (grattis till er som fick era 150 st!) men äger ju Investor och tar ju del av kursökningen ändå och fick kapital att istället sätta på en helt annan typ av bolag vilket känns suveränt faktiskt! Ett par av bolagen levererade dessutom ganska trevliga nyheter redan idag!

Har också hunnit med att ta itu min för höga räntesats på bostadslånet och den är nu redan 0.2% lägre än för 1 vecka sedan. Jag kommer att kämpa vidare med detta och siktar på att ta ner den ytterligare 02%, vi får se om den planen går i lås eller inte.2 comments:

  1. Jo vissa räkningar brukar ju hopa sig. Det är väl dags för restskatten också, om du inte redan betalt den (eller slipper). Kinnevik dumpade jag tack och lov redan innan de började gå knackigt och struligt med bl.a. Millicom-affären, och nu senast att de slutar med ordinarie utdelningar. Det känns som om de började spåra ut totalt när Stenbeck slutade i styrelsen.

    EQT gick ju bra, väntade dock inte ut de sista 5% utan sålde på +25%. Men vad hjälper det när portföljen backade 25" på grund av Trump. Det brukar bli så vid löning. Man tänker hehe med lönen överförd har jag nästan 2,7 mille och så backar börsen med ungefär exakt samma summa, så står man där och stampar. Retfullt, men så är det. Vi har haft en god börsutvecklig och där ligger jag över prognos.

    ReplyDelete
  2. Hallå Snålgrisen! Ja, var för mycket annat som hände och var för långsam med Kinnevik. Känns verkligen som om deras stjärna rasar... Grattis till EQT! Trodde inte den skulle dra iväg så, nog klokt att du sålde av. Rätt konstigt egentligen hur en aktie kan rusa iväg så bara pga av en börsintroduktion, inget fundamentalt förändras ju... 2.7 snart, det låter liksom rejält på nåt sätt eller hur?! Man bara längtar framåt hela tiden!

    ReplyDelete