Sunday, November 15, 2020

Schablonskatt - del 2

 Jobb#2 som egentligen befann sig i semesterstatus återgick till arbetsstatus, kanske lika bra det då det är nyttigt att arbeta.

I vilket fall så fick föregående inlägg, del 1, mig att reagera och sätta igång och räkna. Tyvärr blev bilden klart dystrare och det var inte alls särskilt uppiggande resultat som jag fick fram. Ber om ursäkt redan nu då kanske fler än jag hajar till betydligt.

Ibland krävs verklighetskontroll (reality check) och oftast visar det sig att vissa lösa antaganden varit just lösa och så var fallet med ISK/KF schablonintäkten som leder till vad jag kallar schablonskatt. Lite krångliga begrepp och verkar inte helt lätt att hitta exakt rätt benämningar.

I vilket fall så står det nu alldeles glasklart att situationen är dystrare än jag kunde ana. Jag har som jag tidigare skrivit inte bestämt mig för någon gräns då exit KAN ske. Gränsen är minst sagt flytande och ibland leker jag med tanken om jag redan är framme och ibland knackar verkligheten mig hårt i skallen och säger att jag har långt kvar. Jag kan knappast och kommer knappast att gå från ett välbetalt (men krävande) jobb#1 till att stappla omkring och nynna FIRE på randen till, en för mig situation likställd med, ekonomisk misär med sådär 15 tkr/mån (180 tkr/år netto). Visst det skulle faktiskt gå, jag är ganska övertygad om det och om jag inte vore det så kan jag bara kontrollera de löpande utgifterna (igen) och faktiskt fastslå att så är fallet. Anledningen till att 15 tkr skulle räcka är att jag har en fru som också drar in pengar så ja, det skulle faktiskt fungera redan nu. Det skulle inte vara fett men det skulle kunna fungera ok.

I vilket fall så fick förra inlägget mig att fundera och räkna än mer. Bilden som framkommit är rent ut sagt tråkig. Jag har räknat med nuvarande effektiva ISK/KF skatt om 0.375% och med en direktavkastning om 4.0% vilket ger:



I tabellform erhölls:


Jag har i mina mest positiva stunder intalat mig att 15.0 tkr/mån räcker och fakta säger att det gör det också. I mina mer rimliga funderingar har jag sagt att under 25.0 tkr/mån inträder jag inte i FIRE Nirvanan. Jag inträder gärna i FIRE vid 30 tkr/mån. Alldeles oavsett vilken summa man väljer att sträva efter så kommer givetvis helt andra aspekter in såsom om man ens vill gå i FIRE, jag vet inte om jag vill men att kunna göra det är för mig en eftersträvansvärd känsla. Dessa funderingar leder fram till ett FIRE intervall om:


När ISK/KF skatten är med i bilden så klarar jag inte ens den första summan i intervallet... Det är enkelt insett hur pass stora skillnaderna i kapital blir när även ISK/KF skatten inkluderas. Glädjekalkyler är just glädjekalkyler...

Det finns en inbyggd pessimism i alla ovanstående siffror och det är att inte källskatten som erlagts återförs i beräkningarna så verkligheten blir något mer positiv beroende på hur pass stor viktning mot utländska innehav som portföljen har. 

Tabellen med intervallet för mig säger ju att beroende på önskemål om nettoutdelning varje månad så är resan mot FIRE betydligt längre än man kanske intalat sig att den är, det är ju så lätt!...

Det finns massor med mer funderingar och eventuellt blir det en del 3 i denna lilla serie. Det finns ju massor med synpunkter och aspekter att ta upp som t.ex.:

  • stadslåneräntan om x år framåt i tiden (idag 0.0%) som påverkar schablonintäktsskattesatsen
    genom pålägget +0.25%
  • vilket minimum läggs schablonintäktsprocentsatsen på framöver? (idag 1.25%)
  • vilken skattesats kommer att tillämpas på schablonintäktsbeloppet (idag 30%)
  • inflationen (enligt KPIF/KPI 0.4%/0.3% i september månad)
  • stadslåneräntan om x år och dess påverkan på portföljbelåningsräntesats
  • när är FIRE nettointäkterna tillräckliga?
  • hur mycket får det kosta i form av tid att öka med netto x kr/mån
  • inom vilket intervall bör DA ligga för kloka investeringar som levererar över tid? 
Förutom ovanstående så kompliceras bilden betydligt av problematiken med vilken DA på hela portföljen som man är trygg med, är den 3% eller är den 5%? Jag har räknat med 4% i DA och det är i stort sett vad min portfölj just nu levererar, det är alltså brutto DA som likställs med ca 3.67% netto DA.

En del aktier jag köper in ligger med DA under 3% medans en del ligger en bit över både 6% och 7%. Snittet för portföljen ligger dock kring 4% och trenden är sjunkande vilket ju oroar än mer då jag genomfört nuvarande räkneövningar.

Jag har funderat kring det totala portföljvärdet många gånger och ett tag verkade 5 mkr vara tillräckligt, sen blev det närmre 6 mkr och nu, ja jag vet inte riktigt. Om jag skulle sikta på 25 papp netto i månaden vilket väl skulle vara rätt ok så blir portföljvärdet en hisnande siffra på dryga 8 mkr... Jag anser mig inte ha nått FIRE om sidojobb krävs och jag har heller absolut ingen lust att byta ett välbetalt jobb mot något slags volontärsjobb med ringa eller låg lön.

Det som lättar upp stämningen något är den återbetalda källskatten som jag inte räknat in samt att utdelningarna förhoppningsvis växer med åren (ja om rätt aktier väljs för annars står de stilla eller så sjunker de...). En annan aspekt som jag inte hunnit med att ta itu med är givetvis en framtida tjänstepension, det är dock rätt många år tills jag är där (någonstans inom intervallet 5-10 år). En än mer positiv möjlighet är ju att gå efter 4% regeln och helt enkelt konsumera upp portföljen undan för undan. Detta alternativ känns dock i skrivande stund vanskligt och det skulle för mig vara väldigt svårt att ta ut pengar ur portföljen för att klara månadsräkningarna. Jag har kallt räknat med att nettoutdelningarna är det jag ska leva på och möjligt är det alldeles för pessimistiskt räknat. Allt beror ju på hur man vill leva. Att ha gått i FIRE och inte kunna unna sig saker och att inte kunna, när lusten finns, resa lite känns lite halvsunkigt. Det är också lätt att vara för positiv då det finns massor med oväntade utgifter som plötsligt kan slå till: 
  • behov av ny bil
  • ny fastighetsskatt (återgång till den gamla?...)
  • behov av renovering av något (badrum, kök, fönster, ...)
  • annat
Kavastu har nämnt något i stil med att ekonomiskt oberoende är man när man har 10.0 mkr i tillgångar och givetvis räknas varken bostad, bilar eller liknande in... Med 10.0 mkr skulle tabellen cirka se ut så här med ett fortsatt antagande om DA=4% och effektiva ISK/KF skatten om 0.375%:


Chefen på Jobb#2 stänger strömmen nu och det är tid för vila. (23:36)




 

7 comments:

  1. Ja, du tog verkligen schablonskattens påverkan på kapitalbehovet till nästa nivå här... :)

    Jag vill minnas att jag hade 4,3% i DA innan Corona. Om jag vill ha 15.000 kr att kunna ta ut behöver jag dock ca 17.000 kr i utdelningar brutto som jag skrev i mitt eget inlägg. Då blir kapital behovet 4,7 MSEK varav 4,1 MSEK eget kapital och 0,6 MSEK lånat. Detta är helt klart runt 0,5 MSEK mer än jag räknat med innan och stämmer bra med dina beräkningar.

    Dit kommer jag tyvärr helt klart inte nå till 2025 utan att byta till billigare boende där överlikviden investeras i aktier. Men detta ligger ju i planen.

    Jag siktar ju på 2025 då även min tjänstepension kan tas ut. Du som kanske ska gå tidigare kan ju plocka ut X tusen kr/mån extra ur portföljen fram till tjänstepension som också då är X tusen kr/mån. Kanske från ett separat konto (du vet ju hur många månader det blir när det är dags).

    ReplyDelete
  2. Hej US, ja det gjorde jag verkligen tack vare dig och Den Tysta Investeraren som kommenterade mitt inlägg. Det fick igång massor med funderingar och när möjlighet gavs var jag tvungen att avsluta semestern från jobb#2 och kavla upp armarna.

    En bedrövlig bild som tyvärr målades upp tycker jag och även om det kanske inte var en total överraskning så blev det en viss överraskningseffekt trots allt. Stort tack för din initiering kring detta.

    Låter bra att våra beräkningar stämmer överrens även i fallet om det exra kapitalet. Jag kunde inte publicera mina rätt stora tabeller då det skulle bli oöverskådligt i mobilen att läsa. Oavsett så var det väldigt bra även om jobbigt att inse att det beroende på slutmål åtgår ytterligare cirka 1 miljon bara för att betala till välfärdssamhället det underbara där bidragen betalas ut hur som helst och utan nämnvärda kontroller. Detta gäller ju om skatten på ISK/KF inte förändras nämnvärt.....................

    Det är väldigt svåra frågor dessa och jag har undvikit eller kanske mer korrekt varit fullt sysselsatt med att bygga portföljen. Det var dock på tiden att den korrekta kalkylen kom på plats, jag gillar inte fantasisiffror vilket jag tror gäller många av oss FIRE strävare inklusive dig som nog ligger före mig vad gäller praktiska planeringen. Jag har dessutom barn med i bilden och en fru så min bild är på vissa sätt mer komplex än din och exit är svårare tycker jag att genomföra för mig. Det gäller ju inte bara mig själv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det känns väl bra att vi får betala skatt då FIRE-personer ju ofta anklagas för att inte bidra till samhället...

      Det har helt klart varit rätt att fokusera på att bygga portfölj, men ju närmare man kommer FIRE desto viktigare blir korrekt uttagsstrategi.

      Japp, min FIRE blir mycket lättare än er. Jag ska säga upp mig, köpa hus, sälja lägenhet, köpa bil, hyra släp och flytta. Klart!

      Delete
    2. Jaja, menade inte att förringa i någon mening och det är ett mycket stort jobb med bostadsbyte och ortsbyte. Jag fasar inför ett bostadsbyte. Har inte hämtat mig än sen sist och det är flera år sedan... Med barn med i bilden är det dock snäppet eller snäppen värre: skola, kamrater osv. Dessutom kanske de inte alls har lust att flytta på sig...

      Delete
    3. Bostadsbyte är jobbigt, men i mitt fall blir det att flytta hem efter 25-30 år i Sthlm vilket blir lite lättare tror jag. Funderar en del över finansieringen då det kan bli dubbla boenden några månader men det skjuter jag på framtiden ett tag till.

      Barn är en sak men en ska som jag som singel tänkt på är de i parförhållande där den ena tänkt gå i FIRE, men där den andra kanske varken kan ekonomiskt eller ens vill. Till detta eventuell åldersskillnad. Detta låter som en komplicerande faktor.

      Delete
  3. Det här är alleles för enkelt. Skulle en viss siffra nås kan den backa dagen efter - så nivån borde vara stabil, i ett normalt läge. Sen är 4%-regeln ganska bra, men inte perfekt och bör hanteras varsamt. (Läs gärna https://www.msn.com/en-us/money/retirement/time-to-rethink-your-retirement-the-4-rule-just-changed/ar-BB1aEHOe eller https://www.forbes.com/sites/nextavenue/2020/11/13/how-much-should-you-withdraw-from-retirement-savings-annually)

    Lutar åt att det viktiga egentligen är att kunna hålla igen ökade utgifter!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag håller helt med om att ökade utgifter är och kommer att vara ett problem. Tack för länkarna, ska läsas!

      Delete