Tuesday, May 4, 2021

Några numeriska värden

 Att ha koll är för mig väldigt viktigt, jag tror speciellt att det är viktigt att ha det under uppbyggnadsfasen. När den är över kanske det går att släppa kontrollen lite mera men för mig kommer den nog att fortsätta att vara viktig vilket också beror på att jag tycker att det är intressant.

Portföljens effektiva DA har sjunkit en del över tid och ikväll satte jag mig för att kontrollera hur det egentligen ser ut. För mig som nästan alltid pratar nettoutdelningar (om inte annat explicit anges) så blir just den effektiva DA:n extra låg då den baseras på nettoutdelningar. Omräknat mot bruttoutdelningarna blir den självklart högre och delvis lite mer korrekt. Varför? Jo, då de flesta innehav som belastas av annan skatt än bara schablonskatt är utländska innehav som ligger i en KF så återfås ju källskatten som bekant senast tre år senare. Att däremot oftast som jag gör. räkna på nettoutdelningarna, ger en mer rättvis bild av hur det faktiskt förhåller sig just nu och innevarande år. När uppbyggnadsfasen är över och då tredje året inletts därefter så är den bild som då fås lite pessimistisk eftersom källskatteflödet då börjat stabilisera sig.

I vilket fall tittade jag över en liten tabell jag har i mästerexcelarket och insåg mitt fel. Nedan bild visar att det blir en viss skillnad för just min portfölj som den ser ut nu och en mer rättvis effektiv DA är då 3.5% (baserad på bruttoutdelningar):


Det kanske ser något kryptiskt ut så förtydligar: DA=3.28%  baserat på nettoutdelningar vilket motsvaras av DA=3.45% baserat på bruttoutdelningar och det är den DA:n portföljen idag uppvisar. Högra kolumnen är ett antaget eller kanske önskvärt DA=3.80% baserat på nettoutdelningar och vad det då motsvarar baserat på bruttoutdelningar, d.v.s. DA=4.0%.

Ett annat sätt att se på det är att i dagsläget har jag: nettoutd = 0.95*bruttoutd.
Att önska eller sträva efter ett DA=4.0% (bruttoutdelningar) kan enkelt förklaras genom att:


Det blir snabbt pengar av en liten procentuell skillnad, ovan visar att per miljon fås cirka 5 tkr mer i utdelning per miljon.

Jag tittade också lite på hur utdelningarna fördelas över årets månader:


Idag gjordes tillslut köpet jag funderade kring i förra veckan och med det så skall Kalkyls Pengamaskin åter gå in i en mer vilsam period där arbetet mest kommer att bestå av att bokföra inkommande utdelningar. Både maj och nu även juni ser ganska trevliga ut och redan denna måndag levererade inslussningsrännan en skön slant. Jag hade sett framemot att nå ytterligare en 10 tkr stolpe men föll precis strax före mållinjen då en alltid lika trist AF skatt på tråkiga 30% drogs av från en utdelning och gjorde att målet missades med 160 kr. Jag tar dock nya tag redan i morgon eller senast på torsdag och blåser över mållinjen, en fördröjning på 1-2 dagar kan jag väl stå ut med.
 


4 comments:

 1. Jag har 3,95% DA brutto nu vilket känns ganska högt nu när index är så högt och tänker inte investera för ännu högre.

  Det finns många fina amerikanska bolag mellan 2 o 3 % som jag ratat och troligen kommer köpa framöver. Kryddat med lite mer högutdelande för att inte sänka total DA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå US! Jag är hyfsat nöjd med 3.45% i DA, känns ganska lagom med avseende på risk. Tror utdelningsseglaren skrev att gan ligger mellan 3-4 han med.

   Jag har ju en del sådana USA-papper vilka på sikt kommer att ökas.

   Delete
 2. Själv har jag gjort en ny total översyn av portföljen med avsikt att sänka risk. Har därför sålt av ett antal innehav helt eller delvis, och är nu i princip skuldfri. Superlånet kommer endast att användas vid lite större nedgångar, då det är köpläge. Att ligga belånad och pang sen kommer en kraftig nedgång, det blev för häftigt får Snålgrisens hjärta. Dessutom var utrymmet för belåning kraftigt begränsat, då fårat KF med lite mer skakiga innehav sjönk som en sten.

  Vi tappar ca 10000 kr i utdelningar om året med denna manöver, men med tanke på att vid rejäla nedgångar tappar portföljen 150000 kr om dagen, ja då är detta småpotatis. En bonus är att jag kan sova bättre om natten.

  ReplyDelete
 3. Hallå Snålgrisen! En total genomgång skriver du, trodde du var nöjd med din strategi. Minns inte hur mkt lån du hade men att du bara sänkt utdelningarna med 10 tkr låter ju fint och detta till trots med mera höga DA bolag. Får inte riktigt ihop hur du lyckats med detta, dvs -10 tkr och total översyn. Blir mer nyfiken!

  ReplyDelete