Monday, May 3, 2021

Måndag

 Måndag avklarad denna majvecka och med det så är den sedvanliga veckospurten igång med målsnöret satt på fredag eftermiddag som vanligt. Ju mer portföljen växer desto mer känner jag hur jag springer. Innan FIRE drogs igång på riktigt funderade jag sällan eller aldrig kring lön eller lönedag medans jag nu under FIRE resan frekvent tänker på dessa, inte bra men så har det blivit och jag ser ingen utsikt till förändring i nuläget. 

I helgen dök en förfärlig artikel upp på Expressen som handlade om någon förestående konferens där fastighetsskatten skall diskuteras. Jag kan milt uttrycka mig så här: där sabbades den lördagskvällen. Jag mår illa av blotta tanken på nya och förändrade skatter, inga lär väl försvinna. Har vi inte ett tillräckligt skattetryck redan i vårt väldigt hårt sargade stackars Sverige? Jag blev väldigt nedstämd efter genomläsning, artikeln är fortfarande inte premiumstämplad av Expressen och kan läsas här vilket är trevligt då vi gratisläsare kläms åt alltmer även i medierna... Några eventuella summor på fastighetsskatter:

 • Nacka: 60 tkr/år
 • Lund/Mölndal: 40 tkr/år
 • Varberg, Jönköping och Västerås: 30 tkr/år
Smaka på siffrorna en stund... Som högst pratar vi om en skatt på 5 tkr/mån, ja per månad...
Om nu detta med S-ledd regering skulle bli verklighet hoppas jag att ALLA villaägare kan anordna en manifestation och bege sig till Rosenbad. 

För egen del blev jag väldigt nedstämd då sådana eventuella summor skulle slå rätt hårt mot en framtida försörjning från portföljen. Kanske FIRE-statusen får levas i en RV (recreational vehicle) istället... Lite drygt med familj i det läget då bara... Antar att S och deras kompisar gör allt de kan för att sabotera drivkraften och kämparglöden hos de som försöker att göra något annorlunda. Även för många andra skulle en sådan fastighetsskatt slå väldigt hårt och dessutom mycket orättvist. Att man ens ska betala någon fastighetsskatt alls är också mycket märkligt, du har ju köpt en bit mark så vad är det du då ska betala skatt på? Jag förstår inte, lika lite som jag förstår varför man ska betala ISK/KF skatt, AF skatt, ränteinkomstskatt o.s.v. Jag förstår inte heller varför några obetänksamma politiker en gång i tiden införde ett ränteavdrag...

Nej, hoppas verkligen inte detta kommer att bli verklighet. Att politikerna, och då särskilt vissa partier gör allt för att dra in mer skatt så att fler andra märkliga steg kan tas i politiken är inte konstigt för saker kostar och då måste någon betala... Förstår politikerna inte när nog är nog? Varför ska Sveriges befolkning betala så stora summor för saker vi egentligen inte har lust att betala för, vilka sakerna är får var och en lista för sig själv men tror definitivt det finns några gemensamma nämnare om listorna skulle samköras. 

Kalkyl stoppar huvudet i sanden och fortsätter oförtrutet att försöka att öka pengamaskinens intjäningsförmåga, det blev ännu ett Tele2 köp idag.
  

8 comments:

 1. Fastighetsskatten var egendomlig. Tänker på min brors svärföräldrar med Lidingö-villa och statstjänstemannapensioner. Blir garanterat mer än Nackas där, kanske 100.000 kr och då blir det tufft även om de har mycket pengar som dock är bundet i fastigheten. Särskilt om en faller ifrån.

  En stuga i skogen för 1 MSEK som jag vill ha kanske det inte blir så stor skillnad för.

  Det enda vi kan göra är som sagt är att stärka våra pengamaskiner, men även där är jag orolig för skattehöjningar på våra ISK-/KF-konton.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oj, 100 tkr/år, det slår hårt mot vem som helst. Fy sjutton, drygt 8 tkr/mån...

   Allt beror på hur den i så fall utformas, kanske antalet träd i omgivningen nu högbeskattas i dessa gröna-vågen tider, eller högre skatt ju renare luft? Helt sjukt alltsammans.

   ISK/KF skatten oroar än mer...

   Hoppas vi kan stå upp i enad front för en gångs skull. Vi måste ta efter fransoserna.

   Delete
  2. Sorry 100' var taget ur luften. Jag har ingen aning om hur såssarna tänkt sig skatten, men det är en villa 15 MSEK-klassen så billigt blir det inte.

   Ränteavdrag - utan ränteavdrag hade jag troligen amorterat lite på lgh och varit mer återhållsam aktiebelåning.

   Delete
  3. Känns som om 100 tkr inte är osannolikt på en sådan kåk...

   Jag hade nog kört på samma sätt även utan -30% i dessa lågräntetider.

   Förresten, inte kommer du klara din FIRE-villa på 1 mkr, eller?

   Delete
  4. Kanske 1 MSEK räcker, men då kan den ha renoveringsbehov. Troligare är 1,2-1,5 MSEK. En nära toppvilla (ej sjötomt) räknar jag med ligger på 2 MSEK men det är jag inte ute efter.

   Du vet att jag funderar på att ta över föräldrahemmet, ett vanligt 1-planshus med källare från 70-talet. Inte min kommun men huset är likt och kostar 895'. Hälften av det (har en bror att lösa ut) blir ingenting: https://www.hemnet.se/bostad/villa-3rum-aseda-uppvidinge-kommun-pilgatan-25-17453007

   Delete
  5. Ja, ett eventuellt övertagande är klart trevligt för dig på många sätt tror jag, både ekonomiskt och med klar historik på fastigheten samt dessutom hyfsat modern. Nog liten risk att bror din vill flytta dit gissar jag.

   Delete
 2. Just fastighetsskatten är en mycket bra skatt för systemet men mycket orättvis mot många medborgare. Det som talar emot dess återinförande är att S måste luta sig mot C för att få igenom den och vad man än tycker om C så tycker C inte om fastighetsskatten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du låter så övertygad att jag ska intala mig att du har helt rätt!

   Delete