Saturday, August 14, 2021

Lite statistik

 Så blev det igen lördagskväll och efter bortanatt och en massa körande nu ikväll lockade det att koppla av lite framför excel. Detta inlägg blev ersatt av lite jobbreflektioner. Det är oftast så med skrivandet och det är ganska lätt att slira iväg åt ett annat håll än vad tanken var från början. Detta inlägg har också fått en liten förändring (med enorm betydelse för Kalkyl personligen) då Kalkyls Pengamaskin nu lyckats nå upp till en efterlängtad nivå som från början mest sattes upp för skojs skull:

Kalkyls Pengamaskin ska nu ge 25.03 kr/h VARJE TIMME!!!

I ett tidigare inlägg skrev Kalkyl lite om just 25.0 kr/h och varför det målet sattes upp. 25.03 kr/h VARJE 8760 timmar som året innehåller och detta med start från och med 2022. Det är alltså en prognos som säger att detta mål är uppfyllt och med denna prognos är det så fint att den ska ge denna summa under nästa år utan att behöva ta med någon eventuell utdelningshöjning (och således bör det bli än bättre än prognosen visar) eller köpa en enda aktie till. Dessutom för att fläska till det än mer så är inga fondinnehav heller inräknade (att ge utdelning med 4%). Prognosen visar alltså med mycket stor sannolikhet att de 25.0 kr/h skall kunna erhållas.

Nu över till lite härlig statistik och Kalkyl tillämpar absolut inte devisen som säger:

"Lögn, förbannad lögn och statistik"

Först ut är 25.0 kr/h målet:





Kalkyls Pengamaskins stävar vidare mot att nå 400,000 i ackumulerad nettoutdelning och det återstår alltså 4.34% (eller 17,363 kr). 400,000 ackumulerad nettoutdelning är bara ännu en milstolpe att nå och alla dessa olika milstolpar som nås finns där för att motivera och hålla andan uppe.

På tal om utdelningsmilstolpar (som hittas här) så började Kalkyl tröttna på att räkna hur många 10,000 kronors stolpar som nåtts o.s.v och istället infördes en tabell:


  Observera att tabellen inte ska utläsas som att t.ex. år 2021 hittills innehållit: 17 st 10,000 kronors stolpar + 3 st 50,000 kronors stolpar + 1 st 100,000 stolpe utan istället så här:

under 2021 har (hittills) 17 st 10,000 kronors stolpar nåtts, det går också att säga att 3 st 50,000 kronors stolpar nåtts o.s.v.

Då utdelningar och diverse statistik däromkring gillas av Kalkyl så var det också dags att kontrollera och skapa en översikt på hur många fläskiga månader som finns liksom hur många "koka-soppa-på-en-spik" månader som Kalkyl måste tvinga sig igenom:



Tabellen berättar bl.a. att endast 2 st månader levererar minst 25,000 kr netto samt att 1 st månad levererar över 80,000 kr netto. En avlägsen dröm är givetvis att erhålla minst 25,000 kr VARJE månad men det målet ligger alltså långt, långt borta i nuläget. För ett tag sedan skrevs ett inlägg som hette just 25 tkr/mån som kan läsas här där Kalkyl också påstod att FIRE inträds omedelbart när och om detta mål uppnås.

Statistik är kul om rätt använt så vidare:


Och kvartalsvis ser det ut så här:



Valutaspridningen ser ut så här:





4 comments:

  1. Vad gäller valutaspridningen kan den ju eventuellt kalibreras för de ingående företagens försäljning, som ju kommer påverka vinsten. Det är alltid bra att hedga sig mot dåliga valutasystem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hejsan Redaktionen! Du har en poäng absolut och visst är det som du skriver. Jag tvekade lite på ordvalet när jag skrev 'valutaspridning' just på grund av det skäl du tar upp och kanske hade 'geografisk' spridning varit bättre? Med valutaspridning avser jag främst i vilken valuta utbetalningen görs.

      Delete
  2. Stadigt i rätt riktning !! Vi har lite olika valutafördelning du och jag, vilket medför att mina utdelningar blir mer utjämnade. Egentligen ointressant för mig eftersom jag avser leva av föregående års ackumulerade utdelning.

    Har du funderat över den metoden ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hejsan NLI! Om jag minns rätt så var du kraftigt viktad mot framförallt USA tidigare och låg då på ca 50% USA. Du har undan för undan minskat en del på dollarexponeringen. Jag har inte satt upp något mål kring vart det hela ska sluta men har tillsammans med US diskuterat detta en del, definitivt ska SE inte överskrida 80% när allt är klart.

      Jag gillar din plan skarpt vilket bl.a. beror på att jag har en ungefär likadan plan som din! DU har mer kapital redan klart för FIRE inträde än mig och en mera solid exit. Beroende på hur solid min exit ska bli balanseras av återstående arbetstid och soliditet. Planen är hyfsat solid vilket ger mig cirka 3.5 år till av arbete men kan bli tidigare om jag tröttnar. Jag borde kunna gå i FIRE idag utan problem men vill öka soliditeten en bra bit till, läs Kalkyl och NLI är försiktiga generaler alltså!

      Att leva på år-1. År-1 innebär i sig en utjämning vilket då minskar vikten av att i praktiken nå x kr/mån. Det är dock mest en rolig grej vilket ju styrks av att en månad nu drar in mer än 80 tkr!... Det är ytterst svårt och kostsamt att nå upp till t.ex. 25 tkr/mån VARJE månad och en stor kvot mellan max och min får nog accepteras alldeles oavsett vilken x kr/mån man kommer upp i.

      Delete