Sunday, December 5, 2021

Sparkvot och frihetsdagar

 Uppföljningen av månadernas sparkvot och frihetsdagar släpar som ofta efter. Dessa två mätetal beror på inkomst, utdelningar och utgifter och kräver manuellt arbete att gå igenom transaktionerna på kontona. Det är knappast sådant arbete som är det allra roligaste att ta itu med och oftast brukar två månader klaras av på samma gång. På grund av mycket annat har det släpat efter men ikväll fanns både tid, motivation samt ork vilket resulterade i att uppgiften utfördes och dessutom kändes den, precis som den faktiskt är, meningsfull och stimulerande!

Det har varit några dryga månader där precis varje månad haft någon icke angenäm överraskning att presentera vilket slagit ner sparkvoten. Förhoppningen är att årets sista månad, december, skall avsluta bättre. Helt super blir den dock inte då det är jul vilket som alltid leder till extra utgifter i form av både extra mat och julklappar... Men januari kanske då?...

Jaja, det är som det är och det är som alltid bara att bita ihop. Trots de extra utgifterna som varit ser ändå det flitiga och strävsamma arbetet ut att ge positivt resultat! Först ut är sparkvoten för 2021 fram till och med november månad:


   När utdelningarna tas med i kalkylen ser det naturligtvis mycket angenämare ut och snittet för årets 11 månader ligger då på hela 0.75 jämfört med 0.63 i snitt utan utdelningarna. Att under 11 månader ha en genomsnittlig sparkvot på 0.63 är riktigt bra och då året varit ett sådant där år som krävt lite extra av olika skäl så känns det ännu bättre att konstatera nämnda siffra. 

Inledningsvis när siffrorna sammanställdes uppstod en besvikelse vad gäller sparkvoten exkl utdelningar och det säger ganska mycket om vilka hårda krav många av oss FIRE strävare ställer på oss själva under resans exekvering. Som vanligt är R12 och R24 intressantare då dessa två metoder ger en stabilare grund för mer omfattande beslut men då deras inneboende natur innebär mindre fluktuationer är de inte värst spännande att beskåda över 11 månaders tidsrymd (notera dock att de alltså går tillbaka 12 respektive 24 månader ändå för varje månads mätetal). Ett betydligt mer spännande och mer lättfattlig mätetal är frihetsdagar (Fdagar i diagrammet) och adderas knorren i form av R12 och R24 blir det självklart än mer spännande (IT):


Den gula linjen är målgången så att säga, 365 frihetsdagar vilket innebär att ALLA ÅRETS dagar kan spenderas utan krav (även detta är ju en kraftig förenkling för även ett hyfsat självspelande piano a la en Pengamaskin kräver lite tid), men klart är att med Fdagar=365 kan jobb#1 inte längre ställa några som helst krav längre!

Den blå linjen för R12 Fdagar är mycket uppmuntrande och den har för Kalkyls fantastiska Pengamaskin redan i maj passerat mållinjen om 365 Fdagar. För den något mer nyanserade och sansade R24 Fdagar linjen jobbar fortfarande Kalkyls fantastiska Pengamaskin på för fullt för att slå över. Är det då så viktigt att även R24 lyckas? Ja och nej, men helt klart ökar det säkerheten en del om den kan så göra då trenden och situationen då kan anses betydligt mer solid än motsvarande prestation av R12:s Fdagar.

Söndagsångesten hålls stången med lite trevligt jobb#2 arbete samt skrivande av detta inlägg. En härlig stund på kvällen i all enkelhet. Det är mycket skönt att konstatera att almanackan visar den 5/12 och att det endast återstår 14 arbetsdagar innan jul. Nedräkningen mot nästa lön har pågått sedan utbetalningen av den senaste, galet men så är det. Det är redan bestämt att ett sista köp för året kommer att ske!


7 comments:

  1. Det ser inte ut att vara så värst långt kvar innan R24 ochså häver sig över mållinjen. Kul att ha en sådan morot hängande framför sig.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, det börjar kännas riktigt bra och diagrammet med Fdagarna var uppmuntrande att studera!

      Delete
  2. Fantastiskt R12 tar fart igen efter att ha legat strax över 365 ett tag.

    Gick tillbaka i dina inlägg och såg att frihetskvoten var med nuvarande kostnadsbas. I FIRE förstår jag om du vill ha högre kostnader. Snart dags att göra motsvarande graf med budgeterade FIRE-kostnader för att se hur nära FIRE du är?

    ReplyDelete
  3. Hallå US! Får utan omsvep erkänna att jag inte har funderat alls på vad kostnaderna inkl roligheter i FIRE kan tänkas kosta och det börjar så sakta bli dags att göra det. Bra fråga du ställde, tack för den!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tog en snabb funderare baserat på din fråga och med 465 fdagar bör det innebära en marginal på 465/365=1.27 så marginal bör finnas på 27% vilket jag anser rätt skapligt.

      Delete
    2. 27% är OK, men det beror på hur du dragit svångremmen nu under uppbyggnaden.

      Det är kul när dagens utgifter täcks av dagens utdelningar.

      Men det blir ett nytt tankesätt att tänka att när utdelningar täcker min tänkta framtida konsumtionsnivå så kan jag sluta arbeta och ta FIRE (om jag vill).

      Delete
    3. Det fina i denna kråksång så att säga är att svångremmen inte dragits åt särskilt mycket, i alla fall tycker inte jag det även om säkert en hel del utanför denna sfär skulle anse att så varit fallet.

      Det snålas egentligen inte in på något alls. Det jag vill ha eller behöver köps in. Det levs lagom gott. Det med +27% borde det finnas utrymme till det som ännu inte belastat kontona: resor. Som tur är restes det en hel del i yngre dagar och helt ärligt är jag inte längre värst intresserad men barnen är säkert. Det som oroar är naturligtvis inflation och kopplad prisstegring på i stort sett allt just nu vilket snabbt kan äta upp marginalen.

      Delete