I begreppet tid kan läggas och måste läggas många och individuella aspekter. Tid som någon lägger på den eller det känns kanske eller ofta totalt meningslöst för någon annan. Ett stort gissel och problem i dagens moderna liv och leverne är antagligen just att vi alltid eller i alla fall ofta verkar mäta och värdera den tid som läggs på olika saker. Företagen vi arbetar (slavar) på gör allt för att förstärka denna mätning och värdering av tid, troligtvis och gissningsvis är det alldeles fel angreppssätt eller metod som väldigt ofta förr när det kommer just till arbetslivet.
I det gamla Sverige och antagligen i den gamla världen rent generellt mättes inte tiden på det sätt vi tvingas att mäta den idag. I dagens arbetsliv ökar stressen mest hela tiden och i slutändan kommer det summerade resultatet inte att bli ett endaste dugg bättre. I Kalkyls egen bransch har denna upplevelse pågått och visat sitt sanna ansikte i många år redan men likväl är det tråkigt, jobbigt och nedslående att konstatera att galenskapen fortfarande pågår och dessvärre med en positiv derivata. Ett mycket stort problem inom den egna branschen samt gissningsvis inom flera andra är "ledarnas" brist på insyn och förståelse, för dem handlar det mest om att boka lite flera teams/zoom möten och så är problemen adresserade. Vi som fortfarande jobbar på riktigt har för länge sedan genomskådat tillkortakommandena med Scrum och Kanban samt med alla dessa möten rent generellt. Tyvärr är inte våra iakttagelser eller konstaterande varken särskilt välkomna eller ens önskvärda bland "ledarna", de som alltså gör och har gjort en karriär av att mingla. nätverka, boka möten och uppfölja (tracka) hur det går för medarbetarna. Själv gör de förstås i stort sett ingenting alls mer än just skada för de kvalificerade och kompetenta medarbetarna, de sänker deras moral alltså och deras motivation.
Farsoten som accelererar började troligtvis med industrialismen men tyvärr verkar den ha accelererat på senare tid och mängden anställda som gör väldigt lite tangerat till kärnverksamheten inom många branscher ökar och därmed ökar förstås kostnadsmassan också. Nog har många här en mysfarbror/mystant eller en chef som i stort inget vet om de dagliga arbetsuppgifterna och vad de kräver!?...
Med ovan skrivelse i beaktande är det fantastiskt att var en god bit på väg mot FIRE.
I äldre tider gjordes sakerna ganska annorlunda. Dagens arbetsliv är inte särdeles uthålligt och som bevis före denna tes får en del av FIRE-kollegorna stå för då en hel del helt enkelt inte orkat mera och flera stycken som Kalkyl har uppfattat som mycket dugliga, kompetenta och arbetsvilliga har gett vika och kraschat. Det är verkligen ingen bra situation. Kalkyl bävar inför vad som komma skall vad gäller barnen då dagens anställningar till stor del verkar handla om en slags sjuk "alltid redo" förväntan.
Nåja, det blev en del filosoferande och kommentarer mottages med stor tacksamhet!
Idag tillkännagav en kär bloggkollega vid namn NorthernLightsInvestent (NLI enligt Kalkyls förkortning) att bloggen hans går in i en dvala. Hälsoskäl ligger bakom och Kalkyl hoppas på snabb återgång till bra hälsa! Det var ett mycket tråkigt blogginlägg att läsa.
Sen en tid tillbaka har även en annan kär bloggkollega vid namn Utdelningssmålänningen varit väldigt frånvarande. Det sista som lästes av Kalkyl var att US (Kalkyls förkortning) bytte strategi och bytte från utdelningsstrategi till en mer värdeinriktad sådan. Kalkyl hoppas att snart få höra från US igen och hoppas förstås att allt är bra med honom.
Ja, inlägget detta blev både långt och känslosamt. Livet är och blir definitivt inte ofta så som vi små människor tänker oss. Kalkyl har en alldeles (inte hört någon annat säga den än i alla fall) teori om vad våra liv egentligen handlar om...
Jo, förresten, det blev som sagt en del affärer under dagen och kämpandet mot FIRE fortsätter!
Ja det är tråkigt att det ska vara ett sådant stressande hela tiden. Dock är jag inte riktigt med på vad du menar om att Scrum skulle vara boven i dramat? Jag tycker att Scrum som metodik är ett utmärkt sätt att mota Olle vid grind, att lugna ner otåliga chefer och säljare som bara tror det går att trycka in hur mycket features som helst på kortast tid. Teamet har en hastighet som bestäms av teamet själva. Teamet ansvarar för att optimera denna hastighet, men det finns liksom ingen "gaspedal" i form av aggressiva chefer som står utanför dörren och stampar i marken. SKulel sådant hända tar jag som scrum master och förklarar för dessa personer vad som gäller, chef eller inte. En gång blev jag faktiskt "förflyttad" från denna roll när nån chef inte tyckte att mina åsikter passade med dess egna. Jag var inte länge på det stället kan jag tillägga. Personen i fråga var dessutom den som ville införa Scrum, men verkade trots flera utbildningar inte fatta dess innebörd. Agilitet innebär att man inte ska stå fast vid en spec som skrevs för ett halv år sedan, och att det mellan sprintar ska vara möjligt att göra ändringar, att kanske ta bort sådant man gjorde i förra sprinten. Det betyder inte som många tror att det är okej att göra ändringar i själva sprinten, det är i princip tabu, om inte företaget står och faller med ändringen. På flera ställen där man tycker det är stressigt med Scrum, då har man valt för korta sprintar, säg 2 veckor. Då tycker jag det blir en obalans mellan jobbtid och "scrum-tid".
ReplyDeleteMenar inte att varken Scrum eller Kanban ensamma är boven så att säga men att de båda arbetsmetodikerna definitivt skapar merarbete i form av en massa planering, detta gäller särskilt Scrum som drar detta planerande av både uppgifter och deras exekveringstid till absurdum. Det beror självklart också lite på hur man använder scrum. Att båda arbetssätten däremot skapar en massa påtvingade möten, för organisationen helst dagliga sådana, är hemskt jobbigt och dessutom onödigt.
DeleteDet du däremot skriver om gaspedaler och aggressiva chefer håller jag med om.
Alldeles oavsett allt annat har en större del av karriären kunnat klaras av perfekt utan lean och agile nyckelorden som genomsyrar både Scrum och Kanban. Glöm ej heller att Scrum har rötterna från Japanska bilundustrin och löpande band arbetsmoment vilka knappast finns inom varken min eller din bransch om vi ska vara ärliga.
Gick in idag och såg NLIs mycket tråkiga inlägg. Tyckte därefter att jag borde visa livstecken och skrev ett snabbt inlägg.
ReplyDeleteArbetslivet blir allt tuffare och t o m jag som håller till företagens gärdsgårdsserie efter min väggning känner att det börjar bli för tufft.
Hallå US! Det var kul att höra ifrån dig igen! VI är nog väldigt många som tycker att arbetslivet blivit allt tuffare och stressande. En sak som definitivt för egen del upplevs som stressande är de alltför talrika mötena där mer och mer tid behöver läggas på att informera om saker som egentligen borde vara hyfsat välbekanta men som alltså inte är det beroende på hur just rollerna numera fördelas och åt vem.
Delete