Sunday, April 10, 2022

Boktips 10 och en present

 I dagarna anlände ett paket från en av nätbokhandlarna till Kalkyl. Det var en present Kalkyl tänkt ge sig själv så här en liten bit in på FIRE-resan. Den bättre hälften ville dock ge presenten istället och så blev det, det är oftast de allra bästa presenterna de där som du själv valt men som sedan någon annan beslutar sig för att ge dig: du har valt själv och det blir en riktigt fin gåva som dessutom är helt rätt!

Presenten ifråga tangerar självklart definitivt FIRE-resan! Just FIRE-resan har väl seglat upp till att efter kärnlivet (var och en gör väl definitionen vad som där ingår bäst själva) vara nummer 1. Presenten ifråga var inte helt obekant, då hade den inte kommit på tal förstås. Det är väldigt sällan numera som tårna doppas i okända vatten så att säga. Presenten handlar om två stycken böcker, den ena lästes delvis efter ett lån på biblioteket och den heter Investeraren och är skriven av Jonas Bernhardsson. Bernhardsson har skrivit några ytterligare böcker om ekonomi men denna kändes helt rätt. Den tar upp en hel del intressanta saker och sammanfattar på ett bra sätt. En del historiska börskrascher avhandlas och självklart ingår den första Tulipankraschen (som ter så fullständigt jävla osannolik men likväl hände den) i Amsterdam. Det gås igenom fundamental liksom teknisk analys och en hel del annat. Lånetiden på biblioteket räckte inte riktigt till för att läsa ut den då 4-5 böcker brukar läsas parallellt och den blev dessvärre också reserverad vilket omöjliggjorde omlån. Alldeles oavsett omlån eller inte så gillades bokens stil och innehåll samt layout och beslutet togs att införskaffa den. Det har under FIRE-resan lästs många böcker men egentligen har ingen tidigare bok fött tanken om inköp, det har liksom typ räckt att läsa boken ifråga. Bernhardssons bok känns däremot, mycket beroende på både ett flertal föredömligt intressant skrivna kapitel, kändes vettig att äga. Författaren var inte helt okänd tidigare då han bl.a. skrivit en bok med titeln Investerarens uppslagsbok. 

Kalkyls boktips laggar betänkligt och många böcker når aldrig bloggen men de som är extra läsvärda och inriktade mot FIRE eller någon speciell samhällspolitisk gren som intresserar Kalkyl extra mycket når hit.

Åter till presenten, ja den bestod alltså av böckerna Investeraren samt Investera som Mästarna, båda av Bernhardsson. En trevlig present att få vilket gladde Kalkyl mycket. 

Dagen har gått i snickarens tecken och Kalkyl som är mångsysslare av rang har äntligen orkat ta itu med lite heminredningsprojekt. Tyvärr återstår mer än ett att ta itu med men en början i alla fall. Pust, suck och stön, det är mycket att stå i, den saken är glasklar. Både cirkelsåg och sticksåg har begagnats under dagen samt skruvdragare och en del andra verktyg. Projektet är 90% klart och det återstår lite inköp. 

Det laddas inför måndagen och gissningsvis blir det lite affärer under morgondagen. Att veckan är synnerligen välspäckad vad gäller utdelningar är underbart och som vanligt är Inslussningsrännan redo att välkomna massor med sköna slantar precis som vanligt och några 10 tkr milstolpar ska nog kunna bockas av i veckan!2 comments:

 1. Jag insåg att det går att spara en massa pengar på att bygga utemöbler själva. Frun vill ha två riktiga rejäla solstolar (hon var med en bekant på ett "lyxigt" spa, och där hade de riktigt sköna och fina solstolar).

  Vi hittade dessa på nätet och de kostade ca 7000 kr styck. Jag insåg att själva konstruktionen inte är något märkvärdigt, så nu håller jag på att göra en ritning. Det är kul att snickra, men har inte haft tid. Kan man spara så mycket pengar, blir allting extra roligt :) Verktyg som behövs har vi redan, det enda som behöver köpas är dynor och lite virke. Den riktiga solstolen är antagligen byggd i något exklusivt träslag, vi gör den i ek, som blir väldigt fint när det åldras. Annars hade ju furu med en fin gråbets eller järnvitrol varit fint det också. Jag är bättre på att snickra än att måla dock haha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Trevligt projekt Snålgrisen! Ja, det är kul att bygga och skapa saker, det gäller inte bara skapandet av våra Pengamaskiner. Projektet som jag inledde igår är i stort sett klart nu efter ca 2h arbetsinsats idag också. Ursprungsritningen går flera år tillbaka och med facit i hand är det hemskt att konstatera hur tiden bara flyger iväg. Det är inte ens eget fel, det är fel på det liv vi tvingas att leva tror jag.

   Kul att även du orkar med ett och annat projekt! Själv är jag riktigt glad över att detta färdigställda projekt äntligen kom till denna status. Trösten är stor och rymlig då byggandet av Pengamaskinen definitivt kräver sin tribut.

   Delete