Friday, May 5, 2023

fredag

 Veckan har varit sådär lång som den ibland bara liksom vill vara. Det har med andra ord varit en hyfsat dryg vecka. Allt är som vanligt relativt och egentligen är en bättre beskrivning att veckan varit ganska bra och mycket har som så ofta blivit gjort. Kalkyls Pengamaskin fortsätter att jobba på utan vare sig några politiska morötter eller bidrag, ägaren får göra allt själv (som vanligt). På makrofronten i vilken Kalkyls likt alla andras Pengamaskiner befinner sig, har det varit minst sagt turbulent. I USA är ännu en bank, den fjärde nu i ordningen, i stora bekymmer tack var en ytterst aggressiv räntehöjningscykel ifrån FED. Både FED, ECB genierna (FED har hittills sänkt tre banker och ECB en) och det svenska undret,  kallat Riskbanken av Kalkyl, är på väg att sänka det mesta där några fastighetsbolag ligger illa till liksom många privatpersoner, höjde sina respektive styrräntor med 25 punkter och smärtgränsen närmar sig eller har redan infunnit sig. Intressant är att det svenska superundret till Riskbank redan hamnat på 3.50% i styrränta medans ECB släpar efter med sina 3.25%... Veckans nyhetsskörd på DI  har varit än mer bedrövlig än vanligt och det är sällan någon vare sig rolig, trevlig eller angenäm läsning - läget är rätt kasst tyvärr. Det som dock sticker ut är den svenska grundpelaren som heter verkstadsindustrin. Den tuffar tappert på och gör väldigt bra ifrån sig generellt! Ingen har väl missat AtlasCopco som är Investors och en av Kalkyls kronjuveler. Det som sänker är framförallt bostadssektorn samt inkassobolaget Intrum. Förhoppningsvis reder även dessa sig så småningom, tålamod krävs dock. 

Några nya innehav har som alldeles för ofta (?) tagits in och med det fräser Kalkyl åt genierna på Riskbanken. Riskbankens tid är ute och Kalkyls är inne, räntesänkning lär stå på kommande agenda även om vi alla antagligen trist nog får stå ut med minst en och kanske även två ytterligare räntehöjningar. 

Tyvärr glömde Kalkyl ta bild på en liten utmärkt sidospalt/artikel som alltid finns på DIs ledarsida, den uttryckte något i stil med:

"ränteexperimentet vi alla tvingas ta del av"

Tyvärr är det ju precis så, att vi alla över stora delar av både Europa och USA (kanske även mer korrekt skriva: stora delar av världen) tvingas ta del av riskbankernas ränteexperiment. Ett miserabelt och i alla hänseenden klandervärt experiment med nollräntor och än lägre (negativa räntor!!!...???) som gick fel och vars negativa konsekvenser dessutom eldades på av naiva och direkt felaktiga C19 stöd iscensatta av inkompetenta politiker... För Sveriges del glöm dock aldrig bort Stefan Ingves mycket stora del i haveriet som inleddes långt innan C19 kom på tal. Kortsikts blogg som Kalkyl länkar till, och läser med stort intresse, har i några inlägg menat och skrivit att Ingves gjorde rätt men där går Kalkyl helt emot denna annars intressanta och läsvärda ekonomikille. Kortsikt är med 100% sannolikhet mer ekonomiutbildad än vad Kalkyl någonsin kommer att bli men Warren Buffet har tillsammans med Charlie Munger (the partner in success) har sagt många saker i stil med att avancerad ekonomiutbildning inte hjälper för att göra bra investeringar. Det spelar liksom inte någon roll huruvida beta-värdet räknas fram till det eller det värdet i någons analys eller att den förväntade avkastningen blir si eller så... Det går idag med verktyg som excel eller google sheets och säkert många fler att göra avancerade "analyser" vilket många aktiva förvaltare sysslar med dagarna i ända. Skriver "analyser" då de, "analyserna" innehåller massor med diverse mer eller mindre korrekta, felaktiga och förhoppningsfulla antaganden. I Kalkyls värld är analys en mer vetenskaplig och matematisk sådan och inom matematiken används "antaganden" endast som startvärden för att, förhoppningsvis och tillslut, nå fram till en 100% korrekt slutsats, att ekonomianalyser sällan når 100% korrekthet är väl redan bevisat (VRB)?!,,, De vill gärna också påtala hur många bolag de intervjuat o.s.v... Fundamental analys handlar om precis vad ordet säger: grundläggande analys. Det har de förträffliga herrarna i Berkshire Hathaway sysslat med i många år. Den som oftast har gått fel i Berkshire är Buffet och misstagen är betydligt fler än fullträffarna men de få fullträffarna räckte och räcker till, det har Buffet sagt själv ödmjuk som han är. Att sitta och fila på framtida förväntade utfall kan vara roligt men om inte den fundamentala övertygelsen finns och sedan visar sig rätt kan dessa kalkylarksövningar lätt skippas och bytas ut mot något bättre tidsfördriv. När läsning görs kring hur vissa saker konstateras kan vem som helst bli tveksam... Teknisk analys är ett helt annat monster och går emot all klassisk ingenjörsvetenskap även om motsatsen ofta hävdas. Självklart går det ibland att få rätt i diverse tekniska analyser men att inte tänka tankar som spåkärring/kristallkula och liknande är rätt svårt... Kalkyl erkänner villigt att inte allting förstås av Kortsikt's inlägg men anser ändå inläggen synnerligen läsvärda, läs Kortsikt's inlägg här.

Nå vi lämnar "analysen", som egentligen inte ens skulle nämnas men som så ofta under skrivlustens inflytande så dyker än det ena efter det andra ämnet upp. 

I veckan som gick dök Kalkyls ekonomiblogg upp på bloggkollegan Aktiepappa's blogg, läs här, under rubriken "Veckans bästa bloggare". Det var riktigt kul att se inlägget +50 punkter listas här, inlägget handlar om Riskbanken - det svenska undret fyllt av genier. Det var nog första inlägget som hamnade i denna topplista och det var både oväntat och glädjande (då än fler då kan få läsa om det svenska undret till Riskbank och den idiotiska politik som lett oss alla in i en mycket dyster, tråkig, jävlig samt deprimerande era).

Kalkyls Pengamaskin maler på och så gör dess ägare, trots motvindar, tråkigheter, elände och annat så kämpas det på! Pengamaskinen den fantastiska har nu markerat att den första nettoutdelningsmiljonen inte var en slump eller en skänk ifrån ovan då den första 50,000 stolpen över miljonen samt ytterligare en 10,000 kronors stolpe nu har bokförts!



 





No comments:

Post a Comment