Saturday, May 6, 2023

Nyemission Castellum

 Igår meddelades villkoren för den förväntade, men likväl både irriterande och trista, nyemissionen i Castellum. Ja ni vet det där bolaget med 24 års historik av höjd utdelning som av alla ansågs bli den första svenska utdelningsaristokraten...

Så blev det inte och med dunder och brak ställdes t.o.m utdelning in helt... Efter diverse korkade handlingar så som:

  • köpet av norska Entra (till ett rejält överpris)
  • återköp av egna aktier (till rejält hög aktiekurs förstås)
  • en del obligationsaffärer
  • (Riskbanken, det svenska superundret, har självklart en stor del i händelseutvecklingen)
Det blev som det blev och storägaren Arnhult fick tillslut lämna både VD post och sälja väldigt många aktier.

Nej, Castellum gick ifrån att vara en stabil lågriskspelare till att bli något helt annat. Akelius passade förstås på att använda sin välfungerande affärsnäsa och köpte in sig på låg kurs och är nu största ägaren.

Förhoppningsvis kom med Akelius inträde ny sans in i bolaget som tyvärr minskat kraftigt.

Nyemissionen har följande huvudvillkor:
  • 1 teckningsrätt erhålls per ägd aktie
  • 2 teckningsrätter krävs för att köpa en nyemitterad aktie
  • teckningskurs 62 krs vilket motsvarar en rabatt med drygt 50% mot fredagens stängningskurs
Om en aktieägare inte deltager späds innehavets värde ut med cirka 33%... 

Kalkyl kommer att teckna full post och hoppas att denna emission tillsammans med Akelius affärsförmåga kan få Castellum tillbaka till ett bra skick samt att förhoppningsvis kunna starta utdelningarna i första kvartalet nästa år. 

Tack Riskbanken, det svenska superundret, för alla era fantastiska ekonomikunskaper som ni omsatt under 10-15 år med katastrofala konsekvenser för det mesta. 

Ps: är det inte märkligt att det pratas så lite om Riskbankens förlust på cirka 80 mdr 2022?


7 comments:

  1. Hej Kalkyl, jag har legat still i Cast sedan Akelius-affären men ligger "tillräckligt" tungt redan utan att delta i nyemissionen. Undrar om det går att sälja teckningsrätterna så att man inte förlorar på att inte delta pga utspädningen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå US, teoretiskt så kan man ju rädda sig delvis genom att sälja teckningsrätterna men tyvärr är nog det bästa att svälja eländet genom att teckna o köpa fullt ut... I grunden är Castellum fortfarande ett mycket bra bolag med bra innehav så troligtvis är fullt engagemang på sikt bra men förstår exakt hur och vad du tänker för det gör jag med.

      Delete
  2. Överväger hur jag ska göra. Det blir nog teckna fullt även för mig. Har en del extrainflöde av kontanter nu pga att jag plockar ut en massa innestående semesterdagar (90 st). De går dels in i buffertkassa och en andel investeras. Men helst investerar jag såklart i innehav som lämnar utdelning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Det var rejält antal sparade semesterdagar! Känns sådär att sätta in mer pengar i Cast men antagligen det bästa och förhoppningsvis blir det bra.

      Delete
  3. Tycker det har blivit lite omvända världen. Läser på många ställen att man är positiv till nyemissioner (inte bara Castellum). Nyemission ses som ansvarstagande och att man bygger en stabilare grund m.m. Jag ser det precis tvärtom. Du behöver ta in mer kapital för du inte varit ansvarstagande m.m.

    Sedan finns det självklart skillnader på vilken typ av företag men när det kommer till Castellum tycker jag det är konstigt att ett så stort företag inte förberett sig mer inför höjd ränta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med. Alla stora bolag borde definitivt klara sig utan nyemissioner. Det är förstås på ett sätt ansvarstagande att ställa ut nyemmission och ställa in utdelningar.

      Anledningarna till Cast nyemission är nog främst de jag skrev om i inlägget, som vanligt ligger dåliga affärer bakom vilka gjordes när träd växte till himlen.

      Delete