Monday, May 8, 2023

Riskbanken och reporänta

 Ingen har knappast kunnat undgå att bergreppet reporänta bytts ut mot ett mer klangvänligt och mindre dramatiskt ord kallat styrränta. Det var absolut inget fel på ordet reporänta även om kanske styrränta mer explicit berättar vad som åsyftas. Det är dock något problematiskt och även Kalkyl gick fel i begreppen och insåg först efter ett tag att styrräntan t.ex. inte är den ränta som används för att bestämma schablonintäkten på ISK/KF kontona. Riskbanken, det svenska undret, har flera olika räntor att leka med och leka gör de ju både uppenbart och beklagligt tyvärr:

  • styrränta (tidigare benämnd reporänta)
  • inlåningsränta
  • utlåningsränta
  • likviditetsfacilitetsränta
Den sistnämnda är rena rama rotvälskan men den heter faktiskt så enligt det svenska undret vars "slogan" kan få vem som helst att skratta efter att ha tagit del av konsekvenserna under de senaste 12 månaderna:


"En stark och säker ekonomi" alltså...

För att ytterligare komplicera och dölja saker är det sedan Riksgälden som utifrån Riskbankens räntor fastslår en Statslåneränta (per 30/11 innevarande år) vilken ligger till grund för ISK/KF schablonintäktsbeloppet som sedan beskattas med underbara 30%...:




Den rådande styrräntan är sedan den andre maj 2023 3.50%.
 
På Wikipedia (som Kalkyl sponsrar VARJE år) kan följande läsas:


Ett hyfsat sunt och inarbetat begrepp i form av reporänta kunde inte längre användas och nu har vi fått styrränta istället. Reporänta hänger ihop med engelskans repurchase som är ursprunget och inarbetat.

Styrräntan har förändrats mycket dramatiskt och med hög fart när Riskbanken tillslut reagerade på konsekvenserna av deras egen förda politik (där t.ex. kronkursen sänkts under flera år för att "importera" inflation vilket ju vi alla nu ser lyckades ypperligt väl!... Jodå, Riskbanken sysslade med att just importera inflation vilket de ju synnerligen väl lyckades med...):




och mer inzoomad:



Det senaste verket, mötet, ifrån de fem genierna i Riskbankens direktion resulterade i:
  • +50 punkters höjning av styrräntan
  • endast 60% ville höja (två ledamöter av de fem reserverade sig mot +50 punkter)  
Intressant, ja eller mera korrekt häpnadsväckande, är att de inte längre är överens och det behövdes bara några få möten med nya chefen innan detta inträffade... Riskbanken, det svenska undret, och övriga dito dansar omkring på en mycket slak lina vilken de själva skapat men som vi skattebetalare får betala dyrt för.

Det senaste pressmeddelandet såg ut så här:


Ett gott råd är dock att inte alls fästa någon som helst vikt eller ens visa något större eller ens något intresse av Riskbankens prognoser eller deras uttalanden. Kanske höjs styrräntan 25 punkter till men antagligen 50. Kanske kommer haveriet inom energipolitiken ifatt igen i höst och än värre höjningar inträffar. Kanske har allt redan börjat gå sönder och tvära sänkningar inleds redan i höst. Vem vet? Ingen antagligen men med 100% säkerhet så vet inte Riskbanken något heller trots att de får betalt för att veta och laga samt för att visa gott omdöme vilket de ju knappast kan beskyllas för att ha visat.





No comments:

Post a Comment