Den första delen av 5-års jubileumsinlägget, läs här, var av mer filosofisk karaktär och därmed får denna del 2 bli mer numerisk!
Fem år in på resan, ja komihåg att denna inläggsserie stoppar alltså vid 5 år in på FIRE resan vilket blir kring januari 2023.
FIRE resan påbörjades äntligen, den praktiska delen alltså, i januari 2018. Teoretiska studier startades ungefär ett knappt år tidigare och de flummiga ursprungsfunderingarna med tesen om att något måste göras ytterligare nåt år tidigare.
- FIRE resans fem år: 2018-01 till 2023-01
Det fanns runt 700 tkr som startkapital och de första stapplande försöken inleddes med några fondköp. Det var stort, det var läskigt men det kändes bra på något vis. Minnena ifrån dot.com kraschen runt 2002 samt en ytterligare massiv nedgång kring 2008 försökte skjutas undan vilket också lyckades tillslut. På nåt ställe på bloggen listas eller nämns ibland pre-FIRE och den korta tiden avser några år där små utdelningar skramlade in ifrån några bolag som ägdes, bl.a Ericsson.
Så vad har den femåriga FIRE resan hittills lyckats att åstadkomma?
- nettoportföljvärdet ökade från cirka 300,000 kr till cirka 8,000,000 kr
- alltid svårt med exakt vad som avses så förtydligar att ovan summor är exklusive belåning
- +2,567%
- nettoårsutdelningarna ökade från 3,500 kr till 2023 års prognos på 365,000 kr
- ackumulerade nettoutdelningarna hann bli 847,000 kr
- antalet årliga utdelningar ökade från 4 st till 2023 års antal som blir cirka 294 st
- antalet innehav ökade från 4 st till cirka 115 st
- bostaden har fått ökad belåning och uppvisar nu en belåningsgrad på runt 40%
- en omfördelning av pengar har skett vilket önskades
- hävstång på portföljen används försiktigt med cirka 10%
- "The Switch exkl" uppnåddes nån gång i december 2021 då portföljen utgjorde cirka 53%.
- "The switch exkl" betyder den totala förmögenheten exklusive Allmän Tilläggs Pension (ATP) samt Tjänste Pension (TP). IPS finns också vilken räknas in.
En av de allra finaste siffrorna, som resan hittills producerat, för Kalkyl att studera är nettoförmögenheten där bostadens nettovärde (antaget marknadsvärde som Avanza uppger minus lån) plus nettoportföljvärdet och IPS värdet (IPS känns mer som egna pengar än både ATP och TP). Nettoförmögenheten har under den femåriga resans gång ökats med 104% (några få dagar in i februari var den totala ökningen 108%)! Detta innebär alltså en dryg fördubbling av nettoförmögenheten. Det är en siffra som är svår men glädjande att ta in för Kalkyl och den motsvarar ungefär 15% årlig ökning:
- Compound Annual Growth Rate (CAGR) = 15%
Bostaden svarar alltså för en del av detta, IPS för en del och resten är den Kalkylska Pengamaskinen.
Om det leks lite med siffrorna så:
- 8000/300 = 26.7 vilket innebär att CAGR = 93%
Tyvärr är ovan mest en lek med siffror då det förstås är massiva insättningar och inte bara organisk värdeökning men ändå! Ovan bekräftar dock att en bostad knappast bör ha 0 kr i lån vilket var den ursprungliga tesen som förde Kalkyl in på FIRE resan. Ingen Kalkyl veterligen har heller någonsin blivit rik genom att inte ta någon risk alls.
Ett annat sätt att beskriva de stora penseldragen är att istället för att ha en bostad med väldigt låg belåning samt kapital till 0% ränta (som rådde ett tag innan FIRE resan startades) var målet att sätta kapital i arbete och det har genomförts. En annan sak är att sparandet har fått ett mer uttalat både syfte och motivation. Den totala nettoförmögenheten förvaltades väl och ökade med 104% på fem år!
Den långa, mycket jobbiga och ibland hemska FIRE resan har varit just jobbig och krävande. Den har också varit väldigt rolig och givande men ja den har varit jobbig. Turligt nog är intresset för ekonomi och beräkningar stort och det har varit till väldigt stor hjälp under resans gång. Utan bokföring av utdelningar och ständigt filande på Mästerexcelarken hade resan avstannat för längesedan, det är den fulla och fasta övertygelsen.
Att studera bolagen, aktieantalet som ägs, utdelningarna, pengarna, staplar hit och dit och tvinga sig att läsa och hänga med i informationsöverflödet som oftast är hyfsat enkelriktat och dåligt idag trots att alla möjligheter egentligen finns för att så inte borde vara fallet har fungerat och fungerar bra. Att gång på gång inse att makten gör allt de kan för att sabba resan skapar ingen glädje men kämpandet fortgår. Att dag efter dag läsa de allt mer frekventa och fruktansvärda nyheterna om alla illdåd i landet, bedrägerier, utpressning, våldtäkter, hot, terrordåd, sprängningar, dödskjutningar och att dessutom på nära håll ta del av hur landet man vill och försöker att gilla och stödja faller sönder talar knappast för att orken ökar eller för att motivationen skulle ökas. Att nu efter anpassning till en mer normal situation vad gäller lån tvingas ställa om efter superundrets framfarter gör en förbannad. Att se hur elräkningarna gått upp med +100% i snitt på ungefär samma tid som superundret höjt styrräntan ifrån 0% till 3.75% gör en uppgiven... Att sedan dessutom tvingas läsa om hur illa infrastrukturen är i landet där VA avgifter och elnätsavgifter samt sophanteringsavgifter rusat och fortsätter att rusa häller än mer vatten på den redan vattenskadade kvarnen... Att läkare och tandläkare allt oftare inte ens kan grundläggande förståelig svenska gör en ledsen, oroad och uppgiven... Att en byggbransch knappt längre kan bygga vattentäta, fina eller hållbara samt trivselskapande bostäder längre är förvånande och mycket irriterande. In med betong, in med konstigt stora glasytor överallt som ingen egentligen vill ha. Var är de riktiga arkitekterna numera? De som tillsammans med byggarna förr kunde bygga hus vi fortfarande, ja många av oss i alla fall, fortfarande beundrar med både vördnad och respekt? Politiker som ljuger, största partiet i Sverige som Kalkyl döpt om till Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) som en ynka vecka innan förra valet plötsligt ändrade ståndpunkt och påstod sig vara för kärnkraft igen... Politiker som tror att el bara finns i vägguttaget...
Listan stoppar där idag.
Den Kalkylska Pengamaskinen kräver jobb, glädjer, skiner och kämpar på i ur och skur, timme efter timme, dag efter dag. Ägaren likaså och följande tabell över de årliga nettoutdelningarna får belysa detta:
Trots en förfärligt korkat affär i form av SBB som Kalkyl tyvärr gjorde samt en del andra missöden i form av inställda utdelningar i Castellum och Electrolux så bör år 2023 slå 2022 ändå! Haveriet med SBB går dock att till stor del liksom i övriga bolag att koppla till superundret utan större svårigheter och se gärna SVT 30 minuter med Ingves, mannen som tog styrräntan till -50 punkter. En bit in i programmet kryper han till föga och en del kritik av den då förda penningpolitiken undslipper honom!... Intervjuaren (minns ej namnet) får en rejäl eloge både för detta avsnitt samt avsnittet med Thedéen. Att dränka en marknad i billiga pengar är ett bra recept för att just skapa inflation vilket superundret lyckades med. Att de sedan gjorde det mesta de kunde för att hålla kronkursen nere lyckades de också med. Superundret lyckades därmed att se till att skuldsättningen i Sverige skulle slå många rekord då bostadsmarknaden fullständigt siktade mot himlen. Den vanliga människan kan tyvärr inte sätta hela livet på en obestämd pauslängd, livet springer som bekant vidare och med åren tyvärr allt fortare... På 15 månader vände sen superundret spelplanen och tyvärr är inte hela vändningen gjord än... För Kalkyl kom vändningen något tidigare än planen ville och sade, cirka 24 månader tidigare. Det var synd och tråkigt men det är bara att kämpa på precis som vanligt. En fråga som ännu inte ställt och därmed inte heller besvarats är varför i hela friden det ansågs så otroligt problematiskt med en inflation som understeg 2%. Var månne Ingves själv häftigt skuldsatt och därmed önskade att inflationen skulle beta av hans personliga skuldsättning eller vad var det egentligen som ansågs så hotfullt med en inflation under 2%?...
Sedan 5-års jubileumet har nu ytterligare sju månader exekverats och målvittringen är inom räckhåll. Egentligen kan både FI och RE status införlivas men viljan finns inte, inte än. Att uppsägning kan författas vilken sekund som helst är inget Kalkyl tänker på särskilt ofta. Kalkyl behöver jobb#1 och behöver jobba och utveckla sig. När jobb#1 är jobbigt i perioder önskas FIRE medans övriga perioder så gillas jobb#1 mycket, lyckligt lottad kanske?! Det underlättar förstås att jobba med sådant man gillar och är intresserad av. En gång för länge sedan tyckte Kalkyl att nuvarande jobb#1 var en betald utbildning och det kanske det fortfarande är!
Summering av vissa siffror i tabell för ökad läsbarhet:
Mot FIRE - here Kalkyl comes!
Ett väldigt intressant inlägg, jag är otroligt imponerad av att du på ungefär samma tid som oss har i princip dubbla portföljvärdet. Det är en otrolig bedrift! Nu framgår det inte hur mycket som är värdeökning kontra insättning men med "normala" inkomster har värdeökningen varit helt enorm. Jag tänker tillbaka kring alla misstag jag gjorde och den enskilt största värdeförlusten vi har haft de senaste 5 åren var covid, där våra innehav tog extremt lång tid på sig att återhämta sig jämfört med storbolag såsom Microsoft, eller för den delen värdeaktier i allmänhet. Vi satt verkligen på Svarte-Petter här. Sen var riskaptiteten inte heller vad den borde vara under denna tid. Jag är inte känd för att vara den som tar risk, men här kunde man med låga räntor belånat en miljon på huset och gått all in på en globalfond, då kanske 1 miljon hade blivit 2 med lite tur. Annars har börshumöret varit lite upp och ner under dessa år.
ReplyDeleteÄr det några enskilda bolag som har bidragit till denna enorma värdeökning? Jag har haft några sådana, t.ex. Brookfield Renewable, som jag sålde av när de hade ökat kanske 230%, aldrig fel att ta hem en vinst. I övrigt är ju utdelande bolag sällan några kursraketer. I skrivande stund är det nog SEB och Abbvie som ligger där och nosar kring 100%, men det är ju inga fantastiska siffror precis.
Sen tycker jag att du är lite väl försiktig kring vilka bolag du investerar i. Är det utdelningar du är ute efter är BDC-er något du vill ha en slatt av. Utdelningsmaskiner av rang som står tämligen stadiga även under ogynnsamma förhållanden. Nu när räntorna har stigit i USA haglar det extrautdelningar från dessa bolag, då de ofta lånar i fixed och lånar ut i rörlig ränta.
God utveckling på dig! Alltid en fröjd att läsa dina inlägg.
Hallå Snålgrisen! Tackar för alla de uppmuntrande och vänliga kommentarerna du gav och oftast ger!
DeleteJag är väldigt ödmjuk inför vad jag lyckats med. Flit, intresse, möjligheter samt en portion av både tur och otur.
Ligger väl i en högre löneliga utan att tyvärr tillhöra ens det undre toppskiktet och med rejäla sparsummor månadsvis så tickar det förstås på. Under C19 var jag fortfarande i uppbyggnadsstadiet (när lämnar man ens det?). DU och jag har valt delvis olika vägar och många av de högre DA bolagen du investerar i finns inte i min portfölj med några få undantag. BDC:er som du skrivit en del om har jag inga, några REITs finns och kan inte säga att deras utveckling varit speciellt bra.
Jag tar inte mycket risk jag heller, SBB stack ut tyvärr och det gick som det gick... Omfördelningen av kapital är förvisso en risk men så där lagom som i stort sett passar mig till viss del.
Min strategi benämner jag som Utdelningsinvestering med lagom risk eller Värdeinvestering med lagom utdelning! Se strategi sidan.
Det låter mycket intressant med BDC:erna i dessa förhållanden. Jag har läst allt du skrivit om dem men vet ändå sådär mycket känns det som.
Tackar för avslutningsmeningen! Och detsamma förstås!
Tjena Kalkyl,
ReplyDeleteWow, vilken otrolig utveckling du haft under dessa 5år. Det är bara att lyfta på den berömda hatten. Ett riktigt smart drag av dig att "switcha" bundet kapital från din nästan obelånade bostad till din pengamaskin.
WELL DONE!
/Glenn
Hallå Glenn!
DeleteJa känner stor ödmjukhet inför den helt klart och med all rätt. Trots de fina siffrorna är det ändå en del nitar som åkts på men det är väl därför diversifiering är en bra strategi!
Det var superundret som tvingade mig till ett rejält omtag, en riktigt helomvändning för mig och det var tunn is jag gav mig ut på.
Tackar Glenn!
Riktigt fin utveckling! Vi sitter med knappt 25% belåning på huset vilket nog får anses ganska lågt. Trots det så amorterar jag regelbundet nu då jag tycker det känns lite mer motiverande nu när vår bolåneränta nästan når upp till 4%.
ReplyDeleteMed din portföljstorlek hade jag nog amorterat bort hela bolånet. Önskar att jag vore i samma sits :)
DeleteHa d gott
Glenn
Tackar ZS!
Delete25% är klart bättre nu än mina 40%. Superundret gräver i fickorna nu. Det fälls en tår eller två eller i alla fall några djupa tunga suckar varje månadsskifte. Återigen så ingen belackare nu ska få för sig att skriva nåt om att räntorna nu börjar bli normala, självklart börjar de det men den mesta kritiken kring superundret har handlat om derivatan samt alla andra felaktiga grepp de sysslat med i snart 10 års tid.
Jag kör på med amorering precis som du ZS. Inte så kul men nu behövs det helt klart. ISK ska ner på lägsta Ava räntan fortast möjligt så all fokus ligger på denna manöver nu.
Glenn: funderingarna har sysselsatt mig i två månader minst, betala av hela lånet eller i alla fall sänka ner det en bit. Har dock landat i att det nog gör mer ont att missa den uppstuds som kommer nångång. Här gäller det att bita ihop och hålla ut tror jag men visst det är inte superkul med räntorna. Man får ju inte heller glömma att varje gång superundret höjer räntan kommer farbror staten lille att få betala än mer de med och säg vi når 5% låneränta mot kund så blir den i praktiken 3.5% netto.
DeleteDen sak som smärtar än mer på något vis är att inget tak på ISK skatten har klubbats igenom än, detta är för jävligt då de var snabba på att införa både ett golv om 1.25%, en höjning om 0.75% samt en ytterligare på 0.25% (totalt +1.0% mot statslåneräntan...).
Det blir ingen liten summa att betala i skatt och för vad då egentligen?!...
Fick ju till den formuleringen:
Delete"superundret gräver i fickorna nu"
Ja både i sina egna efter fler verktyg samt i våra efter räntepengar...
Jag väljer att skynda långsamt även med amorteringarna just för att jag inte vet om det är så smart istället för att låta pengarna rida på börsvågen. En kompromiss kan vi kalla det.
DeleteJag gör även här precis som du, ligger på ett sätt dubbelgarderad vilket känns förnöjsamt när man har med superundret att göra!
Delete