Friday, September 1, 2023

Riskbanken - Det börjar dra ihop sig nu...

 Riskbanken eller det svenska superundret har nu härjat runt ett tag. På ynka 14 månader höjdes styrräntan ifrån 0 till nuvarande 3.75%, läs t.e.x Kalkyls inlägg här. Den senaste räntehöjningen som superundret lyckades att leverera var på +25 punkter och kom som en liten semesterpresent till oss alla ifrån superundret! Att kalla framfarten en höjning är snällt sagt, den har varit extrem och egentligen fullständigt omdömeslös och mer kunde med rätta ha förväntats av de högt betalda i dess direktion. En explosion är nog en mer korrekt benämning... Tyvärr lär vi nog få stå ut med minst 2 st ytterligare höjningar om 25 punkter, bäst vore att de drämmer till med +50 punkter den 21/9 så att marknaden kraschar ihop och så att vi därmed kan komma vidare ifrån denna utdragna tortyr. De tror att de ska lyckas att mjuklanda men den mjuklandningen är redan passé enligt de flesta, Sverige är redan i lågkonjunktur och har så varit ett bra tag. 

Förresten Riskbanken, ja du med ditt purfärska och nyväckta "fokus" på kronkursen, ja stärkt sådan får väl antas eller är det kanske precis tvärtom!?:

Men Riskbanken, hur har det egentligen gått?...

För full läsarförståelse kring kritiken som framförs mot superundret hänvisas till ett flertal tidigare inlägg, se här. 

Framförallt handlar kritiken om denna cykel som inleddes 2022-05-04 med +25 punkter. Det var uppvärmningen och helvetet inleddes på riktigt cirka två månader senare med +75 punkter som snabbt följdes av +100 och sen +75 punkter och sen ett antal +50 punkthöjningar...  I ren desperation agerar alltså Sveriges Riskbank... Det är tyvärr inte heller första gången desperationen tar över... Och kanske inte sista gången heller.

Mycket annan kritik handlar om vad som skedde före c19 då, det skattefinansierade och därmed av oss skattebetalare avlönade, superundret kämpade med att få upp ... inflationen (ja skapa högre inflation!?... helt sant, skapa inflation var det viktiga då för superundret, alldeles oklart varför...), en inflation under 2% ansågs fruktansvärd av superundret och den kämpade febrilt på med det ena "verktyget" efter det andra, kronkursen sänktes medvetet, styrräntan sänktes först ända ned till 0% och sen fortsatte sänkningarna ända ner till experimentella och surrealistiska -0.5%. På ren svenska: ner mot fullständigt tokiga och galna minusnivåer...

Tveksamma valutaköp och andra märkligheter tog också vid. Resultatet är det vi idag betalar priset för, regeringen S såg också till att vräka ut miljarder under c19 i märkliga och högst tveksamma stöd, galjonsfiguren Maggan för Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) slussade ut våra inbetalda skatter utan några större tankar bakom, med ett av världens högsta skattetryck är det nog lätt att få en slags hybris inför pengar, det kommer ju bara in fler och fler, mer och mer och ännu mer av det snälla och ytterst kompetenta men ack så naiva ursprungsfolket väl kompletterat av en del mycket kompetenta och hårt arbetande nyinflyttade. Att superundret med sina höga löner inte förstod ett av de enklaste skolboksexemplen i grundläggande ekonomi som säger att när penningmängden ökas ökar inflationen. Det borde inte krävas nobelpris för att förstå att räntehöjningarna borde kommit mycket tidigare och många är de högt skolade ekonomerna som också ifrågasatte varför detta inte skedde. Dåvarande chefen för superundret då var Ingves och han upprepade gång på gång att någon räntehöjning inte var att skönja före första halvåret 2024, dock tillade han listigt att det var en prognos. En prognos som dock upprepas gång på gång trots ifrågasättande får nog ändå anses vara mer än en prognos, dessutom då tiden blev till månader och än fler månader under vilka den återkommande meningen upprepades, stöddigt och självsäkert... På ett sätt har nog ordet prognos fått en markant annorlunda innebörd?! Kraftigt inflöde av kapital och kraftigt sänkta räntor laddade för massiv inflation vilken tillslut kom med besked, märkligt nog blev en del högre ekonomer just överraskade men kanske hade de skippat några viktiga kapitel i någon gammal omodern lärobok, ja en som handlade om ekonomi alltså. Är Kalkyl efterklok, nej knappast då alla ingredienser fanns på plats för vad som komma skulle men i ankdammen simmar vi alla oavsett om vi vill eller inte. Tyvärr skapades även en boprisinflation som heter duga av superundret och understödd av framförallt S, den pågick i många år och nådde sin absoluta kulmen under c19 då alla plötsligt tvingades vara hemma och då plötsligt behövde massor med mer plats. Förvånande för många som menade att det inte gick att förutse... Jaså, inte det? Verkligen! Vilken tur att S inte är vid makten nu och istället sitter en mera återhållsam Svantesson (M) som försöker att ignorera spenderbyxorna a la Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S). Svantesson kritiseras friskt av framförallt vänstersidan som vanligt och självklart vet vänstersidan bäst, eller? Ja,ni vet den där vänstersidan som sällan eller aldrig levererat något som helst för egen maskin eller av egen förmåga...

Att superundret mest agerar härmapa till både FED och ECB kanske är vettigt eller är det precis motsatsen. I stora delar av Europa har årets lönerörelse resulterat i betydligt högre "löneökningar" än motsvarande jämfört med det uttjatade och närmast stötande, "kloka" och därmed inflationsdämpande "märket" i Sverige. Grattis Sveriges löntagare, återigen höll facket vi betalar dyra avgifter till igen medans vår egen Riskbank glider med i FED och ECB:s kölvatten och höjer räntan i takt med de. Kontentan är en större reallönesänkning i Sverige än i övriga Europa (och antagligen USA) då ECB agerar modell för Riskbankens räntehöjningar medans en egen inhemsk och moderat löneökningsmodell antagits i Sverige... 

Det bör återigen betonas att räntehöjningarna inte kritiseras i sak, däremot kritiseras hastigheten (och därmed storlekarna på både 50, 75 och t.o.m 100 punkter) och när de inleddes samt en del övrigt som superundret sysselsatt sig med.

Nu är vi där vi är och hittills har det stora flertalet som gjort sina prognoser haft fel, gång på gång. En högst rimligt fråga att ställa sig är om prognoser har något värde alls... längre... Särskilt då i beaktande av hur väldigt fel i stort sett alla haft.

Det verkar dock som att stormen är på väg med besked, ja detta trots massa snack om att svensk ekonomi är urstark o.s.v.:








Ett litet axplock som nog ändå börjar berätta vad som kan förväntas framöver. Tyvärr är inte superundret klara heller antagligen med sitt fantastiska "räntevapen" som mest framstår som korkat när den största delen av inflationen kan tillskrivas energibrist på ett eller annat sätt, dessutom till allra största delen orsakad av inhemska svenska politiker som borde sysslat med något helt annat än de tyvärr sysslar med och tyvärr dessutom får betalt för att syssla med... Thedéens svar på detta, se SVTs 30 minuter, är förstås det gamla tjatet om att inflationen är bred. Ja tro fan det när energi ingår som en grundkomponent i precis allt... Är det kanske något Riskbanken missat eller undrar över?!

Nåja, blir intressant om cirka tre veckor, den 21/9, att ta del av nästa mysstund med superundret som anförare och ytterligare minst +25 punkter. Notera också att i USA har nyanställningarna nästan halverats nu, runt 170 tusen mot tidigare närmre 300 tusen. Per månad alltså!...

Någon har tydligen räknat på hur stor andel av bolånestocken som skall läggas om under närmsta halvåret cirka och det är tydligen en relativt liten andel, allt skrivande och alla farhågor till trots då alltså. Runt 3.7% om minnet stämmer. 

Att tiderna gått ifrån "fest" till något värre kanske belyses av tisdagens (28/8) DI som hade en tabell över en villaägares årliga kostnad som i förkortad form återges här:


Att saker skulle se värst bra ut framöver känns rätt osannolikt... Borde innebära mindre pengar att njuta av på krogen och på restauranger framöver, vilket verkar ha stuckit i ögonen på ganska många på både Riskbanken och andra ställen...,  men vad i hela friden åstadkommer detta mot energiproblemet som är grundorsaken tillsammans med de massiva c19 stöden? Det enkla svaret är att massor med företag som idag eller fram tills nyligen kunde ge folk arbete och inkomst samt bidraga till statskassans skattekistor kommer att gå i konkurs om de inte redan gjort det. 

2 comments:

  1. Jag ser räntehöjningarna som en återgång till en sund räntepolitik. Det sjuka var de negativa räntorna och den konstgjorda andningen från 2008 och framåt som skapade en massa obalanser och bubblor. (Jag dokumentade regelbundet sådana åsikter på bloggen så det är inte en ny insikt)

    När det gäller konkurser, tänk på att massor av företag hölls under armarna under pandemin så en del av de här konkurserna är en ketchupeffekt när bolag som borde gått i konkurs för två år sedan till slut mött verkligheten.

    Sedan finns det förstås en massa bolag som kommer i kläm av tvärstoppet i byggandet men det tvärstoppet inleddes redan innan räntehöjningarna då inflationen gjorde byggpriser för höga och för oförutsägbara.

    Jag tror du missade det Thedéen sa om tjänsteprisinflationen. Det finns inga energipriser eller råvarupriser som motiverar att konsulter eller frisörer försöker dubbla priserna. Det är för att det händer som han kallar inflationen bred. Det blir inflation eftersom det är inflation, och den cykeln måste stoppas.

    Inflationen är värre än räntorna. Du som har en märkbar mängd sparade pengar måste väl märka hur det svider när de tappar i värde med 1-2% per månad, helt utöver vad som händer med priset på börsen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. (stavfel så återpublicering efter korrigering)

      Hallå Daniel,

      håller med i det mesta du skriver i din kommentar och visst är högre räntor sunt på sikt och all kritik har egentligen förändringshastigheten som gemensam nämnare. Att sedan på detta kraftiga och aggressiva vis jaga inflation som beror på framförallt på massiva c19 stöd, energiproblem samt ett tråkigt krig känns också sådär.

      Har inte missat någonting vad jag vet och saker som Thedéen, Riskbanker och övriga förmågor säger skulle vara någon slags sanning per standard får andra anse, det gör inte jag.
      Att Riskbankens chef uttalar sig som han gjorde med konsulter och frisörer som exempel som försöker att dubbla sina priser och menar att tjänsteprisinflationen inte drivs av energiinflation anser jag vara häpnadsväckande... Detta är ett bra exempel på hur ensidigt Riskbankens agerande i stort är. Alla drabbas av den "breda" inflationen och den breda inflationen bottnar i de tre ovan redan nämna komponenterna. I ett redan tufft läge driver dessutom Riskbanken på inflationen via "räntevapnet", det är enorma extrakostnader som drabbar brett och kraftfullt och många av tjänsteprisökningarna beror på att vinsterna minskar för dem och då ökar de priserna. Självklart är detta delvis något som måste göras för att få bukt med den breda inflationen men sättet som det görs på... När väldigt mycket annat redan drabbat... Går Riskbanken för långt vilket den tyvärr har en hyfsad tendens att göra, ja både ner och upp, blir priset alldeles för högt för Sverige som land och det kommer att ta många år att komma ur den tråkiga situationen. Då är det verkligen struntsamma att de fick ner inflationen till 2% eller 1% eller var den nu hamnar. Ja i alla fall om man räknar brett på kostnaderna... Fast det föreligger förstås liten risk att någon vågar ge sig på ens en uppskattning vilket undvikits i ett flertal andra prekära frågor som Sverige numera har att hantera på daglig basis.

      En hel del bolag borde självklart försatts i konkurs redan under c19 som du skriver, tyvärr är det bidragens lov att bara mata ut pengar utan en bra faktaunderbyggnad och det är idag, anser jag och många med mig, ett av grundproblemen i Sverige.

      Märker absolut inte av att inflationen minskar mitt kapitalvärde och hela FIRE resan handlar om att just undvika detta. Bara för att inflationen ett tag låg på 2%, eller under vilket Riskbanken ansåg synnerligen problematisk (notera även ironin i detta inlägg kring detta faktum) var inte sparkapital säkrat då inlåningsräntorna låg på 0%.

      Nu ser vi väl alla framemot minst +25 punkter till ifrån superundret den 21/9 och så kommer förstås 1 dkk att kosta betydligt mindre än 1.600 sek?! Tyvärr hänger Riskbanken kvar i sin naiva och märkliga förhoppning om att höjd styrränta kommer att stärka kronan som de själva sett till att köra i botten och sänka förtroendet för i utlandet. Finns ett flertal tyngre namn inom valutahandel som gett tumme ner för Riskbankens politik och hittills har de ju haft helt rätt.

      Delete