Sunday, September 3, 2023

Ur led

 Ur led är tiden och det är att lysande uttryck, det är kort och koncist. 

Idag efter en natt i tält (kanske är tältandet en förberedelse inför kommande FIRE!?) och totalt under behaglig nyhetstorka i sådär 24h eller mer så fick nyheterna ändå scannas av lite snabbt.

Polisen i 60-års åldern tyckte sig höra att en sten kastades mot hans bostad och går då ut och konfronterar ungdomarna. Polisen anklagas för att ha slagit en ficklampa i huvudet på en av ungdomarna och själv hävdar han självförsvar. Han säger själv att han blev omkullknuffad.

Tingsrätten går på ungdomarnas historia och dömer polisen att betala 11,000 kr i böter i skadestånd. Han slipper dock att betala böterna, istället erhölls avsked ifrån polismyndigheten p.g.a domen. Något åtal mot ungdomarna har inte gjorts.

Inga fler detaljer kring denna historia är kända så alla spekulationer är lika värda. Kan dock för egen del se en del paralleller till Rödeby och där pappan till sin son som trakasserades av ett ungdomsgäng under lång tid, till slut fick nog och som slutade med hagelskott  och dödsfall.

Känns som en ganska sorglig historia där den lilla enskilda människan inte har mycket att sätta emot och att samhället vi betalat skatt till inte hjälper särskilt mycket. Vad fan får vi för pengarna? Polisstationen där Kalkyl bor har öppet kontorstid 08-17 mån-fre... Betyder som tur är inte att Poliser inte finns tillgängliga ibland ändå men det går alltså inte att ringa till lokalstationen, Kalkyl har provat i ett annat ärende och fick efter 25 minuters kötid ge upp. Att försöka lägga ärendet via Polisens webformulär gick inte heller något vidare... Förtroendet för polisen och vårt samhälle sjönk rejält den dagen.

Rättsrötan, säger inte att sådan föreligger här då för lite fakta finns på plats, är både utbredd och skrämmande. Under de senare åren har HD stuckit ut i ett flertal rättsfall och mildrat domarna för många gånger förfärliga brott... Hoppas Herr Strömmer har översynen av hur olika syner i domstolarna väcker frågor om hur pass solid lagen faktiskt är samt hur den appliceras.


6 comments:

  1. Det ack så viktiga samhällskontraktet är tyvärr inte lika värdefullt längre. Laglydiga människor vågar inte stå upp för rättvisa längre då man vet med säkerhet att man får stå själv. Tragiskt och jag ser ingen snar vändning då rötan tyvärr fått lite för bra fäste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej tyvärr är det ju väldigt långt ifrån att vara det, helt otroligt sorgligt hur det har kunnat urholkas så snabbt och så massivt. Mår illa vid tanken faktiskt. Här borde naturligtvis ske en massiv satsning av pragmatiskt karaktär där alla utanförskapsområden kläms åt och där individer som förstör där skickas hem.

      Delete
  2. Man blir definitivt beklämd när man ser i vilken riktning samhället är på väg. Hur samhället ska gå till väga med alla problem som skapats över tid är en relevant fråga. Denna fråga borde nog våra kära folkvalda politiker jobba med och vara lite tydligare och konsekventare i åtgärder. För närvarade speglar samhället rätt väl hur riksbanken fungerar...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedan jag började skriva denna blogg har accelerationen tilltagit betydligt. Tror inte så många numera tycker att Gangstarappen bör spelas i radion längre... Våra folkvalda borde sättas under förmyndare samt ha lönen baserad på ackord och vad som faktiskt åstadkoms istället för som nu alldeles för hög och med massor av extra förmåner som vi skattebetalare inte ens kan drömma om. Ja och dessutom utan att behöva prestera nämnvärt... Fruktansvärt sorgligt är det.

      Delete
  3. Det känns spontant som om det saknas fakta i målet. Ser/hör jag någon som kastar sten springer jag givetvis ut och konfronterar personerna. Har jag inga andra bevis i fickan får det stanna vid en muntlig varning då jag inte såg vem som kastade stenen. Skulle dessa individer däremot känna sig "kränkta" av det hela och börja veva med knytnävar eller knivar går jag därifrån, hur gärna jag än vill smälla till dem. Går inte detta, ja då har man nödvärnsrätt att försvara sig, vilket jag antar en 60-årig polisman inte har några direkta problem med. Blir förvånad att han väljer att slå någon i skallen med en ficklampa (antar man hittade dna på denna), då det finns massvis med bättre tekniker för att avväpna småbus, som en polisman rimligtvis borde känna till.

    Den som är smart sätter vid upprepade trakasserier upp en billig kamera , så får buset göra jobbet åt en. Är man polis och inte den mest hatade på stationen kommer antagligen en förundersökning att inledas på fem röda om man kan påvisa filmbevis på gärningen.

    Med detta sagt borde grundläggande självförsvar vara en obligatorisk del av skolgympan. Speciellt med tanke på hur många fall av våldtäkter där offret ger upp direkt istället för att möblera om gärningsmannens ansikte och/eller könsorgan. Men det gäller som sagt att träna detta lite, så att man inte "fryser", vilket är en ganska vanlig reaktion tyvärr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo absolut, därav skrivet inlägg som det gjordes. Däremot framgår i artikeln att polisen blivit trakaserad under längre tid vid/i sitt hus så att en sten kastades mot huset kan vi nog utgå ifrån att det hände annars hade hen väl inte gått till handgemäng.

      Inte så lätt avväpna ett flertal ligister om man är ensam Snålgrisen... I teorin kanske men inte i praktiken. Vi vet ju varken antal eller ålder heller men lätt har nog inte situationen varit och knappast behaglig heller.

      Blir både förbannad och ledsen när jag läser att polisen fick avsked ifrån sin tjänst, skulle gärna vilja veta betydligt mer om detta ärende. Att det ruttna och i många fall både havererade, tramsiga och stötande rättsväsendet verkar ha dömt till ligisterna fördel förvånar tyvärr inte. Det är mer regel än undantag och när en stackars ung tjej som blivit våldtagen av ett flertal svin får sitta själv med sin advokat under pågående förhandling när svinen och deras kompisar retas, hånar och pratar utrikiska visar tydligt hur illa ställt det är inom rättsväsendet. När HD inte fattar vad en liten flicka menar när hon beskriver fingrar i snippa kan de för min del lika gärna stänga ner HD. Stackars både tjejen och flickan och bra att Strömmer tvingade HD till omtag av rättegången.

      Delete