Monday, September 4, 2023

Riskbanken - indragen självständighet?

 Idag kom svidande kritik mot Sveriges Riskbank alias superundret!... Det har kommit svidande kritik ganska länge mot superundrets framfart, inte alls bara ifrån denna lilla blogg. Senaste Makrorådet från DI var eniga om att Riskbanken borde lyssna på dem. Som sagt, många är namnen som kritiserat och ifrågasatt det svenska superundret men kritiken idag var nog den mest beska som levererats, kanske t.o.m den som på sikt plockar ner superundrets direktion till marken.

Den beska men sakliga och enligt Kalkyl helt adekvata kritiken levererades av Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

Kängan mot Riksbanken: "Ett misslyckande"

På Dagens Nyheter förde professorn sin debatt och går så långt i kritiken att skriva att Centralbankens självständighet borde ifrågasättas.

  • Svaga kronan ökar inflationen 
    • Men det största misslyckandet är den svenska kronan i jämförelse med andra valutor, tycker Rothstein. Från 1999 har den svenska kronan försvagats med cirka 33 procent jämfört med euron.

  • Kan inte svara på varför 
    • Riksbanken har inte kunnat förklara varför den svenska kronan är så svag eller hur centralbanken kan vända utvecklingen. Inte heller har de anlitade experterna kunnat ge svar på tal, menar Rothstein. ”Detta reser frågan om varför Riksbanken alls ska anförtros självständighet, när man enligt egen och ledande ekonomiforskares utsagor saknar säkerställd kunskap om de uppgifter man har att lösa”, skriver professorn.

  • ”Saknar legitimitet” 
    • Riksbankens agerande påverkar de svenska hushållen, menar professorn. Räntehöjningarna fyller de svenska bankernas plånböcker, samtidigt som hushållens kostnader stiger i taket. ”Att ge makten över centrala fördelningsfrågor till en institution som Riksbanken saknar därför såväl demokratisk som epistemisk legitimitet”, skriver han. Därför borde Sverige börja prata om centralbanken ska fråntas sin självständighet, tycker Rothstein. 

Professorn ställer mycket relevanta frågor och ifrågasättanden. Helt i linje med all den kritik som både Kalkyl och andra länge fört fram. I jämförelse med professorn har Kalkyls kritik, trots massiv sådan, varit hyfsat mild.

Några fina klipp ifrån Expressens artikel, Kängan mot Riksbanken: "Ett misslyckande";




Trevligt att läsa och skönt att många är de som tröttnat på att se Thedéens föreställningar som med bekymrad min försöker förklara hur viktigt det är att vi ska få än mer räntesmäll att hantera samtidigt som de flesta om inte redan all prognoser spår en inflation inom eller lägre än gränsen om inte alltför lång tid. För egen del har hans väldigt höga lön, bekostad av oss skattebetalare, sett till att göra honom i stort sett opåverkad av superundrets räntepolitik... Eller läsa om när professionella valutahandlare undslipper sig att superundrets agerande varit kontraproduktivt och idiotiskt. Professor Rothstein slår till Ingves också och framhåller hur den mannen vallfärdade runt i världen och pratade om de höga skuldsättningarna  år efter år samtidigt som han förde penningpolitiken med nollränte- och minusränteperioden... Ingves snack har verkligen satt kronan på plats, d.v.s. där den nu befinner sig. Superundret borde i alla fall kunna svara på varför kronkursen är så svag då de ju själva sett till att sänka den till dessa bottennivåer, krävs dock självinsikt för att kunna göra så vilket uppenbarligen saknas helt.

Att höja räntan de senaste 2-3 gångerna har antagligen varit precis helt fel och någon kronkursförbättring har knappt om ns någon kunnat skönjas mer en några tillfälliga och kortvariga uppgångar. Ska bli verkligt intressant om sådär knappt 3 veckor att se om superundret digesterat lite mer externa klokheter och insikter eller om de hållit hårt för öronen samtidigt som de blundat ännu hårdare och upprepat: den är ju bred och den har ingenting med energiproblemen att göra, ja inflationen alltså och inte integriteten.

Dagen förkunnade annars två ytterligare, ja tre faktiskt, nyheter så om tid finns skall tangenterna dansa lite mera under veckan. 

Har ni tur kan intervjun med professorn höras av de som så önskar, kan verkligen rekommenderas:
se och läs här.


2 comments:

  1. Ja det är mycket som är konstigt med detta. För det första, hur kan Riksbanken agera enligt egna metoder som inte verkar förankrade i evidens? Alla situationer är olika och det finns ju sällan en "silver bullet" som löser det hela lika bra varje gång. Sen, vem utövar tillsyns kring myndighetens agerande? Alla har en chef, vem övervakar Riksbanken. Lite pinsamt att jag har inte har koll på detta, men men. Det är bra att man inte är påverkad av politik, för då hade det antagligen inte blivit några räntehöjningar alls, då politiker är livrädda för att bli impopulära. Men om det inte är politisk styrning, då borde det åtminstone finnas evidensbaserad förankring i metoderna som används. Man kan ju inte bara höja räntan som enda åtgärda och sen tro att det löser alla problem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Snålgrisen!

      Ja det korta svaret är förstås för att de kan och för att ingen ställer de till svars för vad de hittar på oavsett.

      Det finns ingen som övervakar Riskbanken, de är självständiga och grundtanken är förstås god men så som de förvaltat detta förtroende är Rothstein inne på helt korrekt spår: dags att ställa frågan om deras självständighet.

      Evidensbaserad borde förstås deras agerande vara men tyvärr är det inte riktigt så det sett ut under de senaste 10 åren. Nollräntan samt negativ ränta var ett nytt "penningpolitiskt" grepp vars funktion var i stort sett okänd. Att den inte var något bra kan en normalbegåvad insett och många insåg detta och ifrågasatte just detta men då var superundrets dåvarande chef, Ingves, väldigt bitskt och bet ifrån sig. Hur det tyvärr gick lider vi nu av och Ingves hade i vart fall inte rätt vad gäller det ränteexperimentet.

      Valutan lider förstås delvis av en låg ränta men det är tyvärr andra mer djupgående bekymmer som sänkt kronkursen och då sno alla pengarna ifrån den mest produktiva, gissas, delen av befolkningen känns inget vidare.

      Delete