Thursday, September 7, 2023

Riskbanken - det glömda eller omöjliga alternativet?

 Riskbankens räntepolitik slår hårt, ja mycket hårt, mot väldigt många. Räknar vi även in att Riskbanken också ställt till med importerad inflation via en kraschad kronkurs slår det mot än fler. Riskbanken har ju tyvärr gjort det mesta för att just sänka kronkursen med sin politik och Ingves, ja superundrets chef innan Thedéen, vallfärdande i stora vida världen och byggde tyvärr fundamentet för de massiva kapitalutflöden som nu pågått under ett drygt år eller två, att vända den kapitalutflödestrenden kräver att Riskbanken sänker styrräntan då en allt högre styrränta häller vatten på oroskvarnarna utomlands som är övertygade om att den svenska fastighetsmarknaden skall krascha och då även dra med sig de svenska bankerna...

Med den nu förda politiken som är mycket aggressiv, tveksam samt framförallt slår mot endast en del av befolkningen som sitter med köpta bostäder och därmed med alltifrån låga till hyfsat stora lån beroende på hur flådigt boendet är men framförallt beroende på det geografiska läget. Att dela ut någon extra morot till de som valt att spara på miljön och bosatt sig på korta pendlingsavstånd till sina arbeten och fritidsaktiviteter görs förstås inte. Att det mesta blir billigast samhällsmässigt sett när folk bor i större städer eller i nära anslutning till dem ignoreras också även om förstås vissa företag och branscher knorrar om högre kostnader just i den riktningen och på grund därav sedan ett 20-tal år eller nåt.

Förslag till Riskbanken alias superundret:

"Sluta höja räntan och sänk den istället för det räcker nämligen nu Riksbanken och tyvärr har räntehöjningarna och försöken att följa efter FED och ECB inte gått nåt vidare vilket självklart beror på massor av olika saker. Sverigebilden måste förändras och allt kopplat till gängkriminalitet, avrättningar, sprängningar o.s.v måste upphöra, ja redan förra månaden helst. För att trots sänkta räntor inte elda på inflationen då den måste bekämpas så öka istället amorteringskraven:

  •  2% kanske ska bli x% mellan 75-50% belåningsgrad 
  • 1% kanske ska bli y% om lånet överstiger 4.5x bruttoinkomsten
Istället för att plånböckerna dräneras på hyfsat meningslösa räntekostnader och därmed håller nere penningmängden vilket är grundtesen för att sänka inflation så kan räntekostnaderna istället finansiera amortering av skulderna vilket på sikt borde hjälpa både individen och Sverigebilden."

Tyvärr är förslaget ovan alldeles för pragmatiskt och totalt utanför superundrets förmåga och då de inte heller får lägga sig i amorteringskrav o.s.v. så visar ovan förslag på ett enkelt sätt bristerna med en självständig Riskbank. Räntevapnet är inget bra och sprickorna i Sverige blir fler och fler, dag för dag. Självklart borde även Riksdagen agerat i denna fråga. Nordea är mest negativa i sin framtidsprognos och den ser verkligen inget vidare ut. Swedbank ligger inte långt efter medans Danske Bank oväntat tillhör de mera positiva vilket dock ändå inte betyder att det ser särskilt kul ut framöver, tyvärr och beklagligt...

Tittar ni på TV4 så hade enligt obekräftad uppgift (saknar inloggning och tänker ingen heller skaffa någon) Nyhetsmorgon idag torsdag ett inslag om den nuvarande ekonomiska härligheten vi nu åtnjuter förtroende för att få leva och verka i. Kalkyl gissar av uppgifterna som förmedlades att det var professor Bo Rothstein som bl.a. gästade programmet, läs här om Rothstein.

I Sverige har det historisk varit mycket snack, vänstersnack..., om jantelagen, inte tro man är nåt o.s.v. Det är tufft (med betydning att det är något bra, rejält, strävansvärt o.s.v och inte att det är jobbigt) att betala skatt och nu har vi läget där det tydligen ska göra ont att bo också... Sådant här snack fungerar inte längre och få är det nog nuförtiden som tycker att det är kul eller ens givande och vettigt att betala skatt när alla ändå vet hur illa pengarna som betalas in hanteras. Att Riskbanken ser till att det för de flesta med lån gör ont att betala räntor känns också sådär, särskilt om taget i beaktande att superundret själv ställt till en hel del av problemen. 

Scanias gamla VD Leif Östling satte härligt ned foten med sitt:

"Vad fan får jag för pengarna?"    

Att Östling fick det ytterst hett om öronen går väl i precis exakt samma linje som vanligt när en sanning vågar sägas i Sverige lilla?...

No comments:

Post a Comment