Sunday, November 19, 2023

Armkrok in i fördärvet?

 Scanias gamle VD Leif Östling och numera ordförande för Kommissionen för skattenytta hade ett debattinlägg i förra lördagens DI med rubriken:

"Politik och näringsliv riskerar att gå armkrok in i fördärvet"

Oftast när Östling uttalar sig instämmer Kalkyl. Han känns som en av de där sista vettiga och som dessutom vågar gå emot strömmen i ankdammen och uttalar sig, oftast i stil med hur Kalkyl själv skulle uttalat sig. 

En läsvärd debattartikel och i korta ordalag går den ut på att riskerna framöver är överhängande och att saker kan gå rejält fel, särskilt lyfts storsatsningarna i norra delarna av landet och då främst med Hybrit och H2 Green Steel. Två jättesatsningar som saknar motstycke och som fullt utbyggda kommer att sluka uppskattningsvis runt 70 TWh, d.v.s ungefär halva Sveriges totala elförbrukning idag... Varifrån elen egentligen ska komma vet ingen men att den kommer att finnas det vet de, bergsäkert dessutom. 

Nyligen blev en rapport färdigställd:

Hybrit och H2 Green Steel – döms ut av forskaren och nationalekonomen Magnus Henrekson i en ny rapport. I rapporten, som har finansierats av flera tunga finansprofiler som Christer Gardell och Carl Bennet, drar projektledaren Henrekson slutsatsen att H2 Green Steel är en ”dålig satsning ur samhällets perspektiv”.

Ett tema dagens "storskaliga satsningar" ofta har är att de kräver väldigt mycket satsningar, med andra ord massor med miljarder, massor med andra stöd i form av diverse subventioner (mark, bostäder o.s.v.). I stort sett aldrig hörs det talas om att bygga industrier och verksamheter så som de som byggt dagens svenska välstånd: genom genomtänkta, långsamma och medvetna satsningar där kunnandet byggs upp allteftersom och då möjliggör uppskalning och därmed förhoppningsvis också en alltmer lukrativ verksamhet. Framtida ABB eller AtlasCopco ska helst byggas på 2-3 år, att både ABB och AtlasCopco tog ungefär 150 år av utveckling för att nå till dagens företag glöms förstås helst bort...

Nej, nej, idag gäller för dagens "ledare" att alla miljarderna helst ska vara på plats innan varken elström, arbetare, bostäder och annat finns på plats. I framtiden kommer det förstås att bli väldigt lyckosamt och lukrativt, ja där på den flotta och färgglada 50-sidiga powerpointpresentationen!...

Östling tar upp att Kommissionen för skattenytta kommit fram till och publicerat rapport om att offentliga upphandlingar kan effektiviseras med omkring 100 mdr! Men ingen vill göra det. De som sköter upphandlingarna har inget för att effektivisera och om de så gör minskas bara deras kommande årsbudget! Detta har Kalkyl sett i praktiken på ett flertal avdelningar och företag, just att om budgeten underskrids bantas kommande års budget... 

Östling tar upp kostnaderna för elproduktion, vindkraftverkspark kostar omkring 60 mdr att uppföra och livslängden är cirka 20 år. En kärnkraftsreaktor kostar ungefär samma, 60 mdr alltså, men har en förväntad livslängd på uppemot 80 år. D.v.s är vindkraft ungefär 4x dyrare än kärnkraft redan efter att endast livslängden tas med i beräkning. De negativa miljökonsekvenserna av kärnkraft är hyfsat kända och förutsatt att ingen härdsmälta inträffar klart hanterbara. Med vindkraft både till lands och till havs finns många okända miljökonsekvenser och dessutom många kända: svårt/omöjligt/icke lönsamt återvinna rotorbladen, växellådshaverier med utbyte i förtid, massor med ton av insekter som dödas och samma med fåglar, buller, ljusfenomen (vandrande skuggor) och till havs vet vi än mindre om påverkan på det marina livet.

Slutklämmen från Östling är:

"Så låt oss inte rusa iväg. Det finns tid för eftertanke; tid att förankra även med dem som vill att alla nya utgiftsökningar skall föregås av en tydlig analys av skattenyttan"

och detta som kontrast till alla rop ifrån näringslivet som vill se mer satsningar ifrån regeringen, som vill se ökad skuldsättning och som vill se riktade stöd till än det ena och än det andra mer eller mindre ömmande området och där allt borde skett redan igår utan konsekvensanalys.

 

10 comments:

  1. Just att ta hänsyn till skattenyttan är något som nästan helt fallit bort enligt mig. Speciellt i kombination med miljönytta per skattekrona. Symbolpolitik är numera mycket viktigare än mer handfast och nyttig politik tyvärr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja det är en hyfsat tragisk situation sen rätt många år just detta med brist på både skattenytta och tjänstemannaansvar. Tyvärr.

      Delete
  2. Man fastnar ofta i debatter där ingen verkar prata fakta Ta kärnkraft t.ex. Visst, inte många har forskat på detta område under de senaste åren då intresset från samhället varit noll och inget, men jag förstår ändå inte varför ett kärnkraftsbygge är så fruktansvärt komplicerat och jättedyrt. Man har ju nyss byggt ett i Finland. SÄkerligen gjorde man en massa fel då det blev både dyrare och tog mycket längre tid, men detta har man ju nu lärt sig, och borde ta lärdom i under de nästkommande byggena? Det är tråligt att det inte finns framtagna ritningar på modulära kärnkraftverk som man kan smälla upp på några få år, då hade vi kommit långt fram. Det som är trist är att allting verkar vara så fruktansvärt komplicerat, och framför allt att man glömmer att diskutera fakta. Vindkraft tar även det 8-10 år att bygga, sen är livslängden ca 15 år innan de ska pensioneras. Varför nämns inte detta i debatten? Från S och MP låter det alltid som att förnyelsebart är näst intill gratis, kan finnas på plats imorrn och helt sakna nackdelar. Det stämmer ju verkligen inte, men ingen från den andra sidan argumenterar ju emot!! Man bara stå där och rabblar sina respektive argument. Har även hört svammel om batterier och annat, men det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket råvaror till batterier för att kunna agera buffert åt det förnyelsebara i Sverige, och då kan man glömma hela världen.

    Den dagen politiker kan diskutera med lite sunt förnuft under vingarna, då blir jag glad. Hittills är det bar Jimmie Åkesson som klarar av detta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Instämmer om Åkesson och det oftast sunda förnuftet i det mesta han uttalar sig om och kring.

      Att bygga ny kärnkraft borde vara än enklare idag men frågan är om det inte är precis tvärtom då allting blivit mycket mer komplicerat inom i princip precis allt... Just utbyggnadstakten
      kring vindkraft är ett område de flesta politiker far omkring i med rejäl portion osanning... Det tar betydligt längre tid än Maggan med flera mest hela tiden ljuger om...

      Brist på vettig motargumentation förvånar rätt ofta tycker jag. Men stolpskott är de flesta inom politiken så kanske ändå inte så förvånande...

      Har också hört tramset och nonsens kring batteribackup och lagring av energi i batterier. Hela iden är så otroligt korkad och naiv att man häpnar. Alla jordens resurser, hittills och framtida skulle ändå inte räcka till mer än för att lagra energi för några 5-15 sekunders tid... Verkligen en fin ide... De som pratar om sådant här har i stort sett noll koll på det mesta inom energiframställning och vilka enorma mängder energi vi faktiskt förbrukar.

      Delete
  3. Det är så mycket som springer iväg nu i alla riktningar. Å så få som verkar stanna upp och tänka efter lite före. Det är samma sak i arbetslivet tycker jag mig se. Snabba genomstressade och framhastade projekt med bristfälliga handlingar som blir alldeles för dyra i slutändan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Typ precis inom allt inkl på jobb#1... Politikerna borde alla tvingas leva ute i samhället som vanligt folk gör, arbeta lite på deras arbeten och bo där de bor osv. Kanske hade de då fått någon slags anknytning till verkligheten innan minnet åter raderats.

      Idag känns det som om väldigt många projekt redan ifrån början har haft fel ansats, fel syfte, fel budget och fel "ledare"...
      Tyvärr.

      Delete
  4. Att det är dyrt att bygga kärnkraft är av samma anledning som det är dyrt att bygga vad som helst. Regler och byråkrati, dåliga upphandlingar, inkompetenta/lata byggare samt räntan. Det är dock inte svårt eller exotiskt med kärnkraft. Just nu pågår bygget av 55 nya kärnkraftsreaktorer runt om i världen, omkring hälften i Kina, som färdigställer en reaktor på i genomsnitt sex år. Visst, nu har kineserna en helt annan arbetsmoral än svenskar, men snacket om 10-20 år för att bygga en reaktor i Sverige handlar till största del om tiden det tar att få igenom det byråkratiska dravlet, hantera överklaganden från miljömuppar, utreda om det finns hotade insekter i området osv, inte själva byggandet.

    För övrigt har inte en vindkraftspark en livslängd på 20 år, däremot behöver man byta ut rotorbladen efter ca 10-15 år. Ett ingrepp som utförs på en dag per vindkraft, så en väldigt simpel process, även om själva rotorbladen inte är gratis. Man behöver såklart också genomföra övrigt underhåll av maskineri osv, men detta gäller alla maskiner människan tillverkar. Resten är betongfundament och en stålstolpe, de har en ganska lång livslängd så att säga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Regler och en del byråkrati behövs självklart men det är nog för mycket och som du skriver för mycket av dåliga upphandlingar, inkompetenta personer som ingår i arbetsstyrkorna på för många ställen osv. Ja 10-20 år känns alltför långt, det mesta om inte allt bör vid detta laget vara känd teknik och då Sveriges reaktorer fungerat ganska bra sen de byggdes talar väl för att ritningarna till största delen redan är gjorda? Sen vill jag betona att all vinst ifrån kärnkraft bör gå till forskning för fission är inte framtidens lösning, det är fusion och det är dit vi måste komma om jorden vi känner ska se något så när ut som den gör idag... Vad gäller utrotningshotade arter osv håller jag inte med dig, detta är enligt mig mycket viktigt att hantera efter bästa förmåga och därmed ställer jag mig extremt tveksam till att nya platser skal få användas för att bygga nya reaktorer. Bygg på befintliga platser, det är inte en slump de byggdes där de byggdes: kylning och när till infrastruktur.

      Livslängden på runt 20 år brukar vara en siffra som det räknas med vad gäller vindkraftverk, självklart kan ju parken i sig leva vidare men att skriva om så att livslängden för ett vindkraftverk blir längre när hela rotorpaketet, troligtvis växellådan och kanske en del elektronik behöver bytas ut känns inte helt adekvat. Vad har större livslängd? Betongfundamentet och stålpelaren vilka är två okritiska (borde vara och krävs bara stenåldersteknik att bygga dem) komponenter medans resten som är själva "kraftverket" behöver helt bytas ut, ja om det nu inte redan skett några gånger vad gäller t.ex. växellådan.

      Så visst lite överslag på 20 årig livslängd men de stora komponenterna i kärnkraftverken snurrar bra mycket längre, förvisso krävs underhåll men knappast totala utbyten av värst många delar. Blir nog svårt slå totalkostnaden kr/kWh som kärnkraftsel ger jämfört med vindkraftproducerad el, ja om inga subventioner får ingå alltså...

      Delete
  5. Angående spendera andras pengar kan jag rekommendera senaste avsnittet "På Djupet" I podden kvartal. 3 norrlandskommuner behöver ca 60 miljarder SEK; Boden, Luleå och Skellefteå. Detta för en ännu obeprövad teknik.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå EI! Tack för podduppslaget om podden Kvartal, avsnittet är
      Djupet26 NOVEMBER 2023
      Det gröna stålet i norr – klimatvinst eller ekonomiskt haveri?
      Blir lyssning ikväll.

      Delete