Friday, November 24, 2023

Riskbanken - välavvägd...

 Det svenska superundret med dess rampljustörstande chef har nu aviserat en räntepaus! Helt otroligt faktiskt... Kalkyl och många många fler fick denna gång helt fel, ja egentligen precis som vanligt vad gäller superundret då det i princip alltid lyckas överraska. Denna överraskning tas emot med blandade känslor, Kalkyl hade personligen helst sett ännu en höjning om +25 punkter istället för paus. Glädjen över mer dramatiska och kortare tidspann innan första sänkningen hade varit större. 

Kalkyl skulle verkligen velat höra diskussionerna som förts under den senaste veckan hos superundret. Det var i stort sett fram tills aviseringen som vissa ledamöter talat sig hesa över att ännu en höjning behövs och säkert borde komma också. Superundret har troligtvis blivit hårt åtgångna av diverse stora samhällsinstitutioner och har väl så sakta börjat inse hur illa omtyckta de nu blivit. Att dessutom många röster öppet propagerar för att helt enkelt göra slut på Riskbanken och dess självständighet efter den massiva skada på Sverige och svensk ekonomi som den åsamkat helt på egen hand under en tioårsperiod eller kanske något längre fick nog superundret att sänka garden och helt enkelt fega ur. Kalkyl är hyfsat övertygad om att det är detta som har skett och för att försöka att skönmåla sig själva står inflationsdirektionen tätt tillsammans med armkrokar och påstår att alla var eniga i beslutet. Ett kvalificerat skitsnack så låt er inte luras. En spekulation så kanske helt fel ute men en spekulation som sagt och att beslutet var välavvägt kan Herr Riskbankschef och inflationsdirektionen få övertyga sig själva om, ja om det känns bättre för självkänslan... Att det var väldigt bra med räntepaus det var det men det tycker säkert inte superundret, det är det Kalkyl menar så att ingen missförstår. Räntehöjningspaus borde kommit än tidigare men...

Oavsett vilket, förhoppningsvis sabbar nu inte Black Friday tramset och kommande julhandel allt. Det är tyvärr så att det kanske precis är detta som kommer att ske om vi har otur och i så fall kanske superundret drämmer till med +25 eller +50 punkter i februari eller varför inte redan i januari nu när superundret aviserat än tätare möten?... Men som sagt, förhoppningsvis är en av de allra jävligaste räntehöjningsperioderna någonsin i Sverige över för denna gång:

  • 231123: första räntepausen sen februari 2022...
  • räntehöjningscykeln inleddes 220504 med försiktiga +25 punkter
    • Ingves gnydde nog och undrade vad som var fel med hans 0-ränta...
  • räntehöjningscykeln ifrån helvetet kanske avslutats nu per 231123
    • Superundret gör exakt aldrig någon som helst varken imponerad, glad eller nöjd och denna gång var tongångarna hyfsat hotfulla om att fler räntehöjningar kan komma
    • Det ironiska med dessa hot är hur de framförs: Riskbanken har beredskap för att höja...
      • Beredskap? Är det någon slags stor operation att skruva upp räntan, kräver det ens något alls mer än ett möte följt av några knapptryckningar... Ja just det, de bekymrade minerna måste ju på plats och nästan gång får superundret nog hålla till på Brunkebergstorg igen så att direktsändningen kanske kan fungera...
      • Beredskap är något alla bostadsägare samt företag ständigt tvingas att ha med ett sådant superunder vid rodret vars förda penningpolitik liknar allt utom något relaterat till stabilitet... 
  • på cirka 18 månader höjde superundret styrräntan ifrån 0% till 4.00%
    • +400 punkter fick vi alltså på 18 månader...
    • i en hastighet som bör ha undgått få 
      • +22.2 punkter/mån eller +0.222%/mån!... 
        • +2222 kr/mån per lånad miljon i bruttoränta...
      • +0.717 punkter/dag eller 0.00717%/mån!... 
        • +71.6 kr/dag per lånad miljon i bruttoränta...
    • ingen har hunnit med att ställa om utan tvingats till ett mycket abrupt uppvaknande
    • räntechock benämns cykeln mer korrekt och av väldigt många.
  • superundrets främsta uppgift är att hålla inflationen kring det egenpåhittade målet på 2.0%
    • hur gick detta?
    • hur kan superundret ens våga prata om stabilitet? Vet de ens vad ordet betyder?
    • med 263,000 kr/mån i lön eller vad summan nu korrekt är för superundrets chef vågar man tydligen precis detta... Vilket dåligt skämt. Eller med ett mycket bra äldre svenskt uttryck:
      • osmakligt
  • kronkursen målades under en tid upp som minst lika viktig som inflationsmålet
    • troligtvis har någon påtalat för superundret att kronkursen inte är ett av Riskbankens mål och därav kanske det senaste penningpolitiska mötet blev en räntepaus istället.
    • att räntan knappast påverkat kronkursen står hyfsat klart för de flesta och att den förstärkning som ändå skett kan ha massor med andra orsaker än just räntan.
    • många var det också som talat om att ännu en räntehöjning kanske skulle kunna sänka kronkursen istället eftersom Sverige befinner sig i ett tyvärr ganska utsatt läge med en ekonomi som baserats på superundrets förda penningpolitik under många år (läs extremt låga räntor och extremt höga fastighetspriser).
    • kanske förstod tillslut superundret vad många försökt att påtala under en längre tid, nämligen att superundrets aggressiva räntehöjningar i sig självt leder till än högre inflation!...
Om vi nu för enkelhetens skull utgår ifrån att räntepausen säger att räntehöjningscykeln är avslutad och att nästa cykel istället bör handla om räntesänkning. Tyvärr innebär detta inte någon direkt lättnad eller tröst under överskådligt tid, förhoppningsvis kommer en första sänkning där i april 2024 eller nåt. Det mesta tyder på att ekonomin redan tagit en rejäl skada och att väldigt mycket mer kommer att drabbas hårt i närtid. För lång tid kommer räntekostnaderna att påverka väldigt många väldigt mycket och hårt. Kalkyl har en del i omgivning som trots höga löner går +-0 varje månad... Inget direkt läge att då tala om Kalkyls Pengamaskin och det ännu saftiga månadssparandet.

Vi får, som vanligt, se vad som sker. Något annat kan ingen göra. Vi alla hårt arbetande skvalpar omkring i ankdammen Sverige och se hur vi skall betala allt mer och få allt mindre för de inbetalda skattekronorna som hela tiden ökar betänkligt i antal utan nämnvärd och vettig återkoppling.

Idag, ja ikväll för nu är klockan strax 19. Kalkyl har klarat av nästan alla måsten även för denna dag liksom ni andra nog också har gjort. Grattis till oss alla och bra jobbat återigen! Kalkyl har längtat och längtat efter denna fredag, det beror inte på något speciellt mer än att det är löning och att nästan ännu en slitsam månad är avklarad vilket då betyder att strax är 11/12 månader avklarade av detta katastrofår. Det skrevs 'nästan' eftersom bloggen gick före räkningsbetalandet. Det blir äntligen lite bloggtid, lite penga- och pengamaskinstid ikväll. 

En kollega körde idag sista arbetsdagen i livet, hans sista arbetsfredag någonsin. Det kändes väldigt bra sa han, Kalkyl försöker förstå hur bra det måste kännas när alla problem snabbt fladdrar förbi där nånstans i den gråa hjärnbarkens vindlingar.

Det har funnits massor med uppslag till blogginlägg då dårskaperna i Sverige blir allt fler och allt mer frekventa men stålviljan tog över och inget jobb#2 jobb alls har utförts under hela veckan! Därav något sena svarskommentarer på förra inläggets kommentarer.

Dags för räkningarna... Sen bokföra utdelningar. Ja kanske också lite öl. Får se hur det blir med den saken idag. Jobb#2 har en del att ta itu med när räkningarna betalts.

Mot FIRE - here Kalkyl comes!

  

No comments:

Post a Comment