Tuesday, March 12, 2024

Skatteparadiset...

 Då det råder deklarationstider gjordes lite simpel räkneövning, som så ofta i (skatteparadiset?!...) Sverige är resultatet nedslående. I den Kalkylska familjen tjänar Kalkyl mer än Frun.

Pengamaskinen (eller mer korrekt Pengamaskinerna, då Frun har en egen, är ej inräknade) och förhållandena gäller Kalkyl/Fru

  • Inkomst av tjänst: 1.664 eller +66.4% högre bruttolön
  • Kommunal+Statlig skatt: 2.816 eller +181.6% högre total inkomstskatt
Kan ju tilläggas att Frun ej betalar statlig inkomstskatt medans Kalkyl gör (visst är det kul att betala den som ett slags straff för att man kämpat sig uppåt?...).

Ovanstående förhållanden är ändå rätt talade då alltså i detta fallet +66.4% högre bruttolön ger +181.6% inkomstskatt...

I Sverige gäller definitivt inte platt skatt och lika definitivt gäller inte heller endast progressiv skatt utan här gäller både progressiv skatt toppat med statlig inkomstskatt för vissa (numera för allt fler sedan uppindexeringen av skiktgränsen ställdes in år 2023!...)...

Som vanligt chockar deklarationen över hur mycket skatt som faktiskt betalas. Scanias före detta VD har ju som bekant uttryckt saken föredömligt genom sitt:

Vad fan får jag för pengarna?

 
Det mest rättvisa vore förstås platt skatt såsom i äldre tider när man betalade en tioende eller nåt till byn eller staden där man bodde och verkade. Då betalade man efter sin förmåga men exakt samma andel av sin inkomst och inte som idag helt olika andelar av inkomsten. Fastighetsskatten eller som den numera kallas, kommunal fastighetsavgift, är ungefär lika märkligt utformad fast tvärtom. Ju dyrare egendom desto mindre skatteandel behöver betalas då fastighetsavgiften har ett tak på runt 9,250 kr eller nåt (dock kraftigt ökande VARJE år och ökningen 2023-2024 blir 2.6% och landar på 9,525 kr). För en egendom på 100 mkr blir procenten 0.0085% medans den för en normalvilla på 5 mkr blir betydligt högre och landar på 0.185%. Hovet drog det en bit längre och har fram till 2023 inte betalat en endaste krona i fastighetsavgift, rätt eller fel får någon annan bedöma. 

Då detta inlägg kom att relatera till deklarationen så är kommentar på plats: Mästerexcelsarkens uträkning kring kvarskatt för Herr och Fru Kalkyl stämde till 99.9%, det var inget fel på någon tusenlapp som förelåg utan var ett läsfel av Frun i hennes deklaration, uträkningarna stämde på cirka 50 kr när!  

6 comments:

  1. I princip så har Sverige två skattesatser, cirka 30% upp till brytpunkten och cirka 55% över brytpunkten, så jag antar att du lyckades få tre gånger så mycket skatt genom att Fru Kalkyl betalade en bra bit under 30% av sin inkomst i skatt, tack vare grundavdrag och jobbskatteavdrag kanske.

    Så borde de avdragen tas bort så att skatten blir mindre progressiv? Jag tror inte Fru Kalkyl skulle uppskatta det.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korrekt. Jobbskatteavdragen är bland det bästa som hänt alla förvärvsarbetare i rådande situation men jag hade väldigt gärna sett avskaffande och återgång till att betala samma %andel oavsett lön. Enligt mig mest rättvist, enkelt och tydligt.

      Delete
  2. Ja, skattesystemet borde verkligen ses över och förenklas. För oss företagare är det ännu snårigare med 3:12-regler och så vidare i all oändlighet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usch ja, det är ett härke utan dess like med dubbelbeskattningar i flera led och tyvärr hyfsat orättvist totalt sett. Inte egenföretagare, tyvärr, men har förstått att det inte är helt enkelt, långt ifrån... Vad gäller 3:12 även dåligt insatt men förstått det som att de reglerna behölls vilket var önskat och ger nån fördel, eller har jag missförstått?

      Delete
  3. Det finns ett enkelt sätt att slippa marginalskatter, gå ner i arbetstid. Det gjorde jag lagom när jag började tjäna så mycket, har inte ångrat mig en sekund, och numera betalas inga extra skatter ut till den hungriga staten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hade det bara fungerat i praktiken, för mig, så... Visst är det skumt att man ska behöva ta till sådana grepp...

      Delete