Sunday, March 10, 2024

Belåning och annat

En del läsare har antagligen pga många inlägg riktade mot det svenska superundret fått för sig att Kalkyl använt sig av hög belåning. Så är inte fallet alls, tvärtom. Superundret eller Riskbanken (inget stavfel) är titeln på den svenska Riksbanken och alla inlägg kring denna best handlar om hur dåligt arbete den bedrivit under sådär en 15 år eller nåt. Bland de värre händelserna med enorm påverkan och därmed kostnad för det svenska folket och dess uppdragsgivare kan listas:

  • nollad eller negativ styrränta under många år...
  • räntehöjningscykeln ifrån helvetet som inleddes 2022-05-04 och sen pågick fram till 2023-09-27 där 400 punkters höjning erhölls i en fruktansvärd hastighet 

Bloggkollegan Daniel Investerar har haft många läsvärda kommentarer kring inläggen om superundret och styrräntan. Till förra inlägget, läs här, ställdes frågan:

Hela anledningen till FIRE var pga extremt låg (kass) styrränta och därav en bostadsbelåning som var för låg samt lite kapital till inlåningsränta som tidvis varit 0%... FIRE resan har gått ut på att bekämpa inflationen samt ge överavkastning. Låg inflation är på ett sätt dålig eller direkt farlig ur ett avkastningsperspektiv då väldigt låg styrränta sänker eller nollställer inlåningsräntan. Hög inflation är dålig av andra anledningar så som högre utlåningsräntor samt prisstegringar. Lagom är som vanligt bäst, var nu lagom är kan diskuteras men oftast anses 2.0% cirka vara bra. Problemet med att sträva efter en inflation som är högre än 0 är att en massa andra tokerier följer med detta resonemang, t.ex. att en viss arbetslöshet alltid är eftersträvansvärt vilket ju för de flesta ter sig relativt korkat och dumt och att man normalt sett ser positiv inflation som att något blir bättre ur ett expansivt synsätt av ekonomierna. 

Nå vi lämnar detta nu och övergår till frågan i förra inlägget.

Belåningssituationen idag är bra (=lagom) och belåningen inom olika delar av den totala ekonomin ligger inom önskat område. På sikt skall ISK till lägsta Avanza räntan vilket som skrivits sker inom kort och är mycket efterlängtat. Därefter skall bostadsbelåningen åter arbetas ned alternativt sker en mer omvälvande förändring genom fysisk flytt som tidigare nämnts. Att betala ränta är egentligen aldrig kul.

Rätt och välavvägd användning av belåning är många överens om att det kan vara en bra sak. Ja helt enkelt att vara ett kraftfullt verktyg. Lika kraftfullt som det är, lika katastrofalt dåligt kan det visa sig vara och bli om det används lättvindigt eller under fel förespeglingar. När FIRE resan inleddes där runt 2018 både fanns och fanns inte belåning med på kartan. Under resans gång har det både exekverats enligt ursprungsplanen men delvis också skett en viss förändring. Då bostaden var för lågt belånad (!) har en del kapital, kapital som var bundet i bostaden, satts i arbete vilket ingick i ursprungsplanen. Då tiderna var gynnsamma togs en del belåning på själva Pengamaskinen vilket alltså avvek ifrån ursprungsplanen som självklart inte kunde ta höjd för de omvälvande makrohändelser som tyvärr inträffade.

Manövreringen och arbetet med Pengamaskinen har gått mycket bra, dock inte utan några tråkiga minor som främst orsakats av yttre påverkan. En lagom belåningen har för Kalkyl hjälpt framfarten en hel del medans kapitalomflyttandet hjälpt än mer. Båda två är kopplade till belåning beroende på hur man vill se det, i äldre inlägg har det skrivits en del om detta också där tankar om att en person A med 0% portföljbelåning sitter med en bostadsbelåning på 80% jämförs med en person B med portföljbelåning på 10% och bostadsbelåning på 50%. Lån är lån. 0% bostadsbelåning på en bostad på kanske säg 1 mkr är kanske perfekt medans mera tveksamt om bostaden är värd 10 mkr?! Allt beror på hur "rik" och riskbenägen man är och alla är olika.

För egen del ligger bostadsbelåningen låg med dagens mått (vilket kanske är lite högt oavsett) men lite för högt för Kalkyl och den ska också ned en bit. Vid fysisk flytt kanske den kan nollas.
Pengamaskinen jobbar idag och historiskt med en försiktig hävstång kring 1.100. Synnerligen låg oavsett nästan vilket börsbolag som studeras, Hufvudstaden som alla säger har synnerligen låg belåning har likväl en belåningsgrad (2023) på 20.9% vilket kan jämställas med en hävstång på 1.265...

När styrräntan skenade iväg på kort tid och ingen kunde parera superundrets framfart vändes mycket upp och ner och därav att många bolag men även många privatpersoner numera sitter i en hyfsat ansträngd situation. Att bedriva penningpolitik på detta vis anses totalt förkastligt av Kalkyl, dock väl medveten om att få alternativ finns även om vissa alternativ funnits och finns vilket vi dock lämnar därhän nu.  

En räkneuppgift som legat och grott i huvudet under en längre tid har nu utförts men det återstår ännu att utvärdera resultaten och bestämma riktningen fram. I bakhuvudet är den redan bestämd sen länge men... siffrorna måste studeras nu när de räknats fram. Det blev dock framräknat några deklarationsrelaterade siffror också och kanske de kommer att diskuteras i nåt kommande inlägg.



6 comments:

  1. Jag har alltid undvikit belåning. Studielån var den enda belåning som jag hade fram till dess att jag övertog (via arv) fastighet med medföljande belåning för 12 år sedan. Har säkert gått miste om mycket hävstång under åren med låga räntor. Men eftersom jag har ett lite annorlunda synsätt där att maximera vinsten är ointressant så spelar det ingen roll för mig. Lite flummigt säkert för de allra flesta, men det funkar för mig :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tror det är ganska klokt att undvika. För egen del har jag gjort likadant större delen av livet, bostadslån enda jag haft tidigare. Numera även en del på Pengamaskinen, men som sagt ganska modest sådan. Med dagens bostadspriser är det nästan ofrånkomligt med bostadslån om man inte har turen att befinna sig väldigt långt utanför städer och kanske det även krävs att det geografiska läget är långt norrut eller/och att man är hyfsad gammal så att man kunnat amortera av.

      Delete
  2. Det är viktigt att se på hela belåningsgraden som du skriver. Många av oss har väl på tillgångssidan bostadens och portföljens marknadsvärde och sedan inte så mycket mer.

    Skuldsidan där vi inte bör ha mer än bolån och portföljbelåning ställs mot marknadsvärdet och vi får belåningsgraden. Resten är eget kapital och är också av intresse.

    I FIRE utan en inkomst tror jag man ska vara mer restriktiv med lån och alltså mindre riskbenägen då det finns mindre möjligheter att parera räntehöjningar eller värdefall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja jag tror en del lurar sig själva genom att separera dem. Båda är lån och risken är fördelad på dem så blir enligt mig mest rätt att titta på helheten.

      Instämmer helt, hade tex aldrig velat ta den ränterisk jag nu gjort i fire. Utan stadigt intickande lön hade jag inte mentalt klarat superundrets framfart även om jag klarat den praktiskt.

      Avskyr att betala ränta...

      Delete
    2. "Avskyr att betala ränta" - det där är lite för enkelt. Jag betalar idag 3,78% (- skatteavdrag) för portföljbelåning och anledningen är såklart att jag hoppas få 2 eller helst 3 gånger så mycket i avkastning på belåningen. Men belåningen är ju tveeggad som vi fått lära oss om vi inte visste det redan innan....

      Delete
    3. Jo håller med och självklart betalas räntan på ett sätt med glädje då avkastningen överstiger kostnaden, haha, men oavsett så trist betala ränta tycker jag. 3.78% är lägre än Avas 3.89!

      Delete