Saturday, March 9, 2024

Snart skördetid

 Lördagens kväll har infunnit sig och solen mattas allt mer. Som så ofta blev väderprognosen som gavs under fredagen inte korrekt och lördagsvädret blev fantastiskt med frisk luft, sol och lagom vind. Kalkyl bekymrar sig sällan inför kommande dagars väder och lägger noll vikt vid diverse väderprognoser, det var en kollega som förkunnade prognosen för lördagsvädret.

Bloggkollegan Snålgrisen har skivit lite om deklarationen som nu antagligen lämnats över till alla intressenterna, ja alltså både med och utan digitala brevlådor så som Kivra och andra. Med Kivra erhölls deklarationen några dagar tidigare, ja vad nu det ska vara för fördel?... Det mest naturliga vore väl ändå att Skatteverket var första instans att delge deklarationen oavsett digital brevlåda eller inte? 

Mästerexcelarken tillhörande den Kalkylska Pengamaskinen fastslog med hyfsad precision restskatt/kvarskatt för både Herr och Fru Kalkyl. Självklart var det ett bistert besked för Herr och saftig inbetalning måste erläggas... För Fru blev det ett trevligare besked och en fin summa åter. Båda två ingår dock i den Kalkylska hanteringen så totalt sett blev det 1:0 till hemska farbror Staten som vanligt som alltså får in ännu fler skattekronor att slösa bort efter eget godtycke och tyvärr med högst oklar nytta i de flesta fall.

Förinbetalning erlades redan i februari för att undvika ränta på kvarskatt överstigandes 30,000 kr, sådan summa skall av tveksam anledning vara inbetald innan 15/2 om inte ränta skall börja ticka.

Om cirka två veckor är den stora långa väntan över för denna gång och Skördetiden den stora och efterlängtade inleds. Det blir som en ketchupeffekt då även lönen dyker upp om ungefär 2 veckor cirka. Kvarskatten får staten vänta på tills aprillönen har inkasserats... Kämpa vidare och så har snart två veckor till klarats av och det roliga kan börja på riktigt, äntligen!

Det är mycket som sker på det ekonomiska planet nu, uppfriskande och härligt det mesta förutom kvarskatten alltså. Under cirka två dryga månader drar Pengamaskinen in cirka 70% av årstotalen. Då kassakistorna ekar ganska tomma nu blir det en angenäm tid framöver. Går allt i lås kommer två återstående inköp att göras och räntan på ISK kontot hos Avanza åker ner till lägsta nivån som i skrivande stund ligger på 1.99% (mot nu 3.89%). Då räntesänkningen innebär en hel del avbetalning av skulden tillhörande Pengamaskinen kommer räntekostnaderna att sjunka en del. Förvisso knappast till några angenäma nivåer eller summor men likväl helt klart sänkas både mät- och kännbart vilket kommer att bli trevligt. När den stora Skördetiden är över för denna gång återstår en månad innan vi återigen firar midsommar och förhoppningsvis kommer superundret då att äntligen börja sänka styrräntan. Att någon direkt lättnad av vikt för vanliga människor inte är i sikte innan vi skriver september eller oktober är nog tyvärr fallet då tyvärr superundret följer FED trots en väsentlig skillnad mellan Sverige och USA i det mesta... Kalkyl har dragit sig för att utföra en räkneexercis men energin och intresset för att ta itu med den har ökat och kanske den ändå kommer att bli gjord nu i helgen.2 comments:

  1. Har du gjort några kalkyler på hur bra, eller dålig, affär det varit att vara belånad? Det är något jag är nyfiken på även om jag själv inte har några planer. När jag såg i avtalet att man gav Avanza full rätt att förfoga över ens aktier så blev jag negativ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Daniel, slänger ihop några kommentarer i nästa inlägg istället för att svara här.

      Delete