Sunday, February 24, 2019

Dags för inlägg nr 2, måste ju prova sig fram här så att allt verkar fungera...

Lagt upp två rejäla order på Avanza idag söndag med förväntan om att i alla fall den ena och största slår igenom imorgon efter callen. Bytte courtage klass (snälla Avanza, skippa detta trams och följ klassledaren i denna fråga: Nordea. Bara en del pengar Ni tjänar på simpla och ivriga misstag). Courtageförändringen slog igenom direkt även en söndag och sätter courtaget på storordern till 69 kr.

Har under 2018 förlorat minst 1 tkr i onödigt courtage, antagligen mer. Kör normalt numera mini men inte imorgon. Borde kunnat inse hur man navigerar runt courtagetramset genom att före courtageklassförändringen ändrat liggande order lite (höjt inköpspriset) men nu gjorde jag inte det och den ordern ligger på mini courtageklassen, storordern på medium. Suck, bara rent lurendrejeri eller i alla fall småsnålt av Avanza att sko sig lite på detta courtagetrams.

I övrigt kan jag näsan bara rosa Avanza. Synd att jag inte tog tag i Avanza för många år sedan då jag hade chansen, var helt enkelt varken mogen eller intresserad av detta med investering. Jag skaffade ett konto för sådär längesedan men använde det alltså aldrig... Sent ska investeraren vakna alltså! Det är dock väldigt viktigt att poängtera att sparkontosparande har lagt en fantastisk grund för min ekonomiska situation. Jag har sen barnsben benämnts Joakim Von Anka (och kanske hade det varit ett bättre profilnamn än Kalkyl?). Att spara på bankkonto var fram tills för några år sedan ändå ganska bra och i alla fall väldigt tryggt. Svettningarna kan utbryta både när som helst och kraftiga sådana när börsen hickar upp och ner. Nu har jag dock stålsatt mig och nu kör Kalkyl!

Ett ord som klingar i skallen allt som oftast är: Nordea

Har frågat några av mina inspiratörer om de använder Nordea eller inte. En majoritet gör det inte och de som gör det verkar ha en del bekymmer...

Så vad är då grejen med Nordea?
  • Källskattehanteringen på ca 6 veckor hos Nordea kontra 3 år hos Avanza. 
  • En courtageklass på i skrivande stund 0.06% eller max 99 kr
Ett gott råd till Avanza är helt klart att ge samma fördel som Nordea medans tid är! När Nordea vässat sin vad jag förstått utan egen undersökning krångliga/icke fungerande portal lär det bli åka av... Blir helt enkelt intressant att se om Avanza spelar smart eller korkat i detta spel som definitivt kommer att ha en suverän vinnare i längden.

Kalkyl vill gärna se att den är Avanza! Inget emot Nordea men har sen gammalt aktiedepåer i Skandiabanken och Swedbank, har dessutom ett flertal konto i olika nischbanker som då det begav sig slog beprövade bankers inlåningsränta med ca 3% (dvs 3% mot 0% o.s.v., ja i procent räknat Helge och alltså inte procentfördel för då går vi mot oändligheten!). Det är inte smidigt och inte heller är det särskilt kul att tvingas till spridning av sitt innehav. Tror inte att de som idag använder t.ex. Avanza + Nordea hade velat göra så om Avanza alena givit samma villkor och fördelar. Att ha både Avanza + Nordnet känns också sådär. Självklart blir administrationen enklast om en aktör kan ge allt och varför kan inte en vara bäst utav alla? Klart att en faktiskt kan och i min bok borde! Slå alla andra, det är vad spelet går ut på och så vinner man och blir, ja ni vet vad! Finns väl ingen anledning till att använda Google Sheets om Avanza kunde vara bäst på allt?!

Väg bara in Kalkyl's funderingar som dagligen kretsar och flackar kring USA, Kanada och annat trevligt men som inte riktigt kan förlika sig med tanken om att ligga ute med utdelningspengar i flera år. Avanza liksom Nordea vet att de kommer att få igen utdelningspengarna, det finns definitivt inte på kartan att de inte skulle lyckas få tillbaka dem (om så, fixa då detta problem först!) så visa då vägen för Världens Bästa Investeringsbank!!! Kom igen Avanza, hejar på Er och lägger ofta förbättringsförslag till Er så kanske Avanza snart tilldelar Kalkyl några ynka aktier som tack?!

No comments:

Post a Comment