Thursday, May 23, 2019

Äntligen lönedags

Liten uppesittarkväll idag torsdag, betonar dock liten för sömnen var inte särskilt god natten mot idag tyvärr. Vaknade runt 3 snåret och ja sen var det si och så med sömnen fram till uppstigning. Har aldrig behövt speciellt mycket sömn som tur är, behöver den dock när jag behöver den vilket ibland är lite jobbigt när man sitter på möte och liknande. Alltså lite av Skalman här, när sömnklockan ringer då borde man få lov att sova men så fungerar det ju tyvärr inte när man jobbar. Sydliga Europa och säkert en del andra platser vet, eller i alla fall har vetat, hur man ska leva sunt och gott, man tar siesta sådär en 2-3 timmar mellan kanske 13-15 eller nåt. Det låter för Kalkyl underbart behagligt!

Lyssnar på Börspodden, som säkert många andra gör, med stort nöje varje vecka. Tror väl knappast de sitter inne med alla rätt men det är väldigt underhållande och ger en hel del oavsett. Idag gick jag in och kollade in cdlp som de gjort reklam för ett tag nu. 10 par utomordentligt sjyssta kalsingar enligt utsago, tur att jag inte höll ett glas eller kopp i handen för då hade det gått i golvet: 1995 kr för 10 par kalsonger... De må vara hur fantastiska som helst men hallå jag försöker ju spara pengar... Gick fetbort och Kalkyl skyndade sig att agera, dvs stänga ner tabben i webläsaren omedelbart så att han inte lockades till dumheter med 10% rabatt o.s.v. Fy sjutton, de går inte ens att torktumla.

NEj, resoluta handlingar ger bäst effekt. Åkte på en låda gräddbullar, ja gammeldags, för 100 kr för 25 stycken... Bara för att jag stod där och blev blödig och tänkte på alla försäljningsrundor jag själv kämpat mig igenom som liten pys. Men men 4 kr/st för en liten gräddbulle, de jag själv sålde (jo sålt allt möjligt faktiskt) var minst dubbelt så stora och INTE gammaldags men minns de som att de var i princip lika goda och eftersom för små liv ofta är det storleken på glassportionen eller storleken på en bulle eller liknande som vinner så...

Idag, jaja, igår kväll, blev köpstoppet nästan övermäktigt och Kalkyl var på väg mot ett XACT högutdelande inköp men besinnade sig till morgonen, dvs idag, och dessutom trots sömnbrist så pass alert att han efter att ha sett olika x-datum kollade upp det en gång till och såg att x-datum var idag och därmed beseglades ödet: inget köp naturligtvis!!! Klappar mig själv på axeln eftersom jag nu har "undvikit" 2 inköp sedan köpstoppet infördes sista gången.

Löningen bör inkomma imorgon, tror inte det blir först på måndag alltså. Oavsett så kommer en stor summa att avsättas till kreditavbetalningen trots fallande börstemperatur, omx30 idag neråt 1561 vilket är bottennotering sen faktiska resan startades. Har alltså helt förträngt gammal elände som hände BFR (Before Frihets Resan som startades 2018-01 på riktigt även om jag tar in totala utdelningar sen 2015-01).

Det är svårt detta, rätt sugen på att fylla på en del bolag nu när det dippat så jag tar helgen till slutfundering även om det just nu är totalt att svika mitt egna löfte om att betala av på krediten.
Troligtvis kommer börsen att under 2019 gå längre ner än vad som nåddes idag, frågan är när och hur snabbt det sker?

Kalkyl har med stor sannolikhet åkt ur 2.0 mkr klubben och en estimering av portföljvärdet idag med omx30 på 1561 hamnar på 1.965 mkr. Det var kul att tillhöra den ett litet tag i alla fall. Total nergång sedan ATH på portföljen är nu ca -5.3%.

Hur gör ni andra kloka supersparare som också sitter med kredit?
Hur gör ni andra kloka supersparare vad gäller utdelningar som kommit in? Återbetala kredit även med dessa pluringar eller investera eftersom de ju redan är på ISK/KF kontot?

2 comments:

 1. Har själv Avanzakredit och ligger nu på 2% belåning, på grund av att jag sålde Oriflame och fick loss lite deg. Kurserna har dessutom gått upp något vilket har förbättrat låneutrymmet. Är faktiskt lite avvaktande till nya köp, ska avvakta turbulensen någon vecka till.

  Normalt sett försöker jag handla för våra 26" + utdelningarna varje månad, men ibland blir det mer och ibland mindre, beroende på vilka köptillfällen som ges. Det börjar dock bli ont om högutdelare som ingår i superlånet hos Avanza, det är mest bostad och bank, och där är vi redan tjocka.

  Det är billigt att ha lån idag, varför inte utnyttja det. Vi är så pass solida att vi kan snabbt växla över till att amortera som mest 35" i månaden om så skulle behövas, om räntorna överträffar avkastningen på börsen och ränteavdraget är borta. Båda dessa scenarios ser jag dock som osannolika...

  ReplyDelete
 2. Tack för kommentaren Snålgrisen! Grattis till Oriflame förresten, var ju helt osannolikt det som hände.

  Jag håller som vanligt med i det mesta om inte allt du skriver. Jag ligger ju dock en bra bit över dig i belåning med 11%. Möjligt att man borde sätta en fast maxgräns, lutar då åt att 10% är en lagom hävstång. Samtidigt, precis som du skriver, kan även jag snabbt växla över till full avbetalning. Tycker detta är en väldigt svår fråga för mig, alltid känt mig obekväm med lån samtidigt som jag för ca 1 år sedan fattade beslutet att sänka ner min buffert ordentligt, ja i stort sett ner till 0 eftersom det kostar att ha den på ca 0% ränta. Kanske ska ta en medelväg och sänka med 19 tkr (då nere på 200 tkr i kredit) och ta resten, 20 tkr att investera mera för. Om detta görs går kreditprocenten ner till 10% och jag får dessutom möjlighet att handla lite nu med omx30 i 1571. En stor nackdel jag ser med att blint beta av krediten är ju att själva investerandet då går ifrån regelbundenhet till mera oregelbundenhet. Eller kanske mer störande är att helt klart råder ett hyfsat köpläge nu som missas helt om jag bara betalar av.

  ReplyDelete