Wednesday, May 13, 2020

160,000 i ackumulerad utdelning

Denna vecka har utdelningsmässigt varit trevlig även under rådande Covid-19 katastrof
och idag nåddes en ny 10,000 kronors milstolpe, nämligen 160,000 kr i inkasserade utdelningar (netto). Intrum hade den smakfulla inställningen att dela ut som vanligt och det resulterade i ett antal sköna tusenlappar in på kontot idag!

Finns nu några bolag som har sällat sig till en helt egen typ av lista och kvalité även på svenska börsen. Ska sammanfatta dessa i ett framtida inlägg. Tyvärr sällade sig vår ännu svenska stolthet (som trots massiv slakt av bolaget ändå står rätt starka som en av världens bästa lastbils- och entreprenadmaskinstillverkare) Volvo till den andra skaran och drog idag även in den vanliga utdelningen. Jag orkar knappt längre kommentera denna tragikomiska soppa vad gäller utdelningarna men helt klart är att inflödet har minskat något fruktansvärt. Tro fan att man alltså skulle pricka en depression a'la 1930-talet under FIRE-resan... En sak jag noterat är att som vanligt finns det olika åsikter angående utdelningarnas hända eller inte hända men en sak är ganska klar: de allra flesta som tycker att det är rätt när bolag ställer in aktieutdelningar inte är de som direktäger aktier (de äger säkert aktier de med men då via fonder) och tvärtom. Jag anser fortfarande att om regeringen skall hjälpa till med stödpengar ska alla företag kunna få samma typ av stöd alldeles oavsett hur deras utdelningspolicy ser ut, aktieutdelningen är fortfarande en lön till aktieägare från verksamhetsåret 2019. SKF fick uppenbarligen nog av allt prat och valde att dra tillbaka sin ansökan om stödpengar och såg sen till att dela ut pengar till sina stackars aktieägare (förvissa cirka halverad men ändå ett styrkebesked). Ett annat anrikt företag, ABB, vars rötter och minst 50% av verksamheten kommer från Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ASEA) som gick ihop med Brown, Boveri & Cie  tog ingen notis alls om käbblet med utdelningarna och betalade resolut ut vad de skulle enligt plan.

Vid denna tidpunkt skulle 200,000 kr milstolpen passerats så FIRE resan har tyvärr markant bromsats in av denna förhatliga Covid-19. Det var dock en glädjens stund ändå nu i eftermiddags att efter jobb och andra måsten få sätta mig och bokföra lite utdelningar. Till både min glädje och förvåning konstaterades att ännu en 10,000 kronors milstolpe passerats med råge! Då det gäller att försöka att hitta både styrka, glädje och framtidstro i nuvarande mörker så spaltar jag upp följande fakta att njuta av när jag själv läser mitt inlägg:

 • Drygt 160,000 kronor i ackumulerad utdelning (netto) har inkasserats
 • 54 st utdelningar har bidragit under cirka 4.5 månader av år 2020
 • 38 st bolag har bidragit och betalat utdelningar under dessa cirka 4.5 månader
 • Drygt 32,000 kronor har hittills fångats in i Kalkyls förstärka kollekthåv år 2020

2 comments:

 1. Grattis till sköna pengar! Ja det är bra att några företag gör som vanligt, hos oss har i princip alla där vi förväntar oss lite större pengar valt att inte dela ut eller skjutit på utdelningen. Trist som f-n. Tur man inte ägde Volvo i alla fall.

  Har inte hört att ABB tagit del av svenska permitteringsstödet, det är väl detta som gör att man hamnar i rävsax. Jag är dock inte helt med på tankesättet, är väl inte tillräckligt rödfärgad. Vi tar t.ex. emot barnbidrag från staten även om vi mer än väl kan klara oss själva. Vi har betalat skatt och borde således få någonting tillbaka från dessa skattepengar. Likadant kan man tänka om permitteringsstödet. Volvo har betalat enorma mängder skatt till samhället, men nu när de önskar något tillbaka (som går till deras medarbetare) ställs hårda krav. Som vanligt är det aktieägarna som drar det korta strået.

  Nej, 2020 blir ett förlorat år i Snålgrisarnas räkenskaper. Värdet som ligger runt -22% bryr jag mig inte så mycket om, men de sänkta eller suspenderade utdelningarna slår desto hårdare. Dock är detta urmodern av alla kriser (pandemi, oljekris, nedstängning av världen, allt på någon månad), så lite smärta antar jag man måste vara förberedda på... trist bara att ens portföljbolag tar så mycket stryk. Även under finanskrisen gick folk och handlade och reste.
  Den enda vinnaren är miljön, något att glädjas åt kanske...

  ReplyDelete
 2. Hej Snålgrisen! Ja det är riktigt tuffa tider nu. Utdelningarna som trots allt kommer in glädjer även om de påminner om alla som inte kommer in.

  Som vanligt förstår man inte bakomliggande logik med vissa regeringsbeslut och precis som vanligt lyser orättvisorna och orimligheten igenom.

  Vi får hoppas att det inte bara blir 2020 som blir ett förlorat år...

  ReplyDelete