I förmiddags, ute i naturen och i solen (!), fanns inga planer på något blogginlägg alls men jobb#2 har liksom jobb#1 en fantastiskt förmåga att se till att hjärnan inte stannar av helt och således blev det även denna lördag tids nog tid för lite arbete, ja det blev två stycken blogginlägg...
Bloggkollegan Utdelningssmålänningen lanserade för längesedan begreppen frihetsdagar och frihetskvot vilka båda är utmärkta mätetal (eller FIRE-pulstal!). Kombineras de med rullande medelvärde över 12 eller 24 månader (även nu tack till Utdelningssmålänningen som dagligen verkar jobba med sådant i en excel-version väsensskild från min gamla men välfungerande version 2003 och fick mig att inse hur pass bra och väsentlig R12 och R24 är) ger de en mycket bra bild över hur verkligheten faktiskt ser ut. tro't eller ej. Självklart gäller att med ärlighet kommer man längst och det är med en förnöjsam suck Kalkyl konstaterar att just begreppet ärlighet ibland fortfarande har en poäng...!
Situationen för min del ser onekligen ganska god ut men året 2021 måste genomlöpas ända in till det bittra (eller ljuva?) slutet innan bilden är helt klar och mer rättvisande. Ibland behövs inte så många ord och nu är ett sådant fall så diagrammen får tala sitt språk. I de utgifter jag använt mig av ingår 'alles totales' och allt inklusive alla onödiga kostnader är inräknade, d.v.s utgifterna som använts är de som mitt leverne kostar just nu och har gjort sedan 12 eller 24 månader tillbaka beroende på diagram.
R12 Frihetsdagarna
Det är kraftiga svängningar, tyvärr, beroende på Covid-19. Glädjande nog ser det mycket hoppfullt ut och per 210401 så levererar Kalkyls Pengamaskin hela 229 frihetsdagar enligt R12.
R24 frihetsdagarna:
Fördelen med R24 är liksom lugnet som infinner sig med stigande ålder, insikten om att tillfälliga vredesutbrott eller kraftiga humörsvängningar inte leder någonvart, och en lugn men stigande och glädjande trend infinner sig. Per 210401 så säger R24 frihetsdagarna att hela 192 dagar är tillgängliga för att spendera exakt hur som helst (i teorin då förstås). R24 frihetskvoten som är något mer abstrakt och mindre greppbar ligger på knappt 0.53. Det finns en besvikelse i denna sammanställning även om den kanske inte varit alldeles uppenbar, en frihetskvot på 0.53 innebär att ganska mycket arbete återstår. Nu är vi förtröstande nog inne i utdelningarnas glada period och troligtvis kommer siffran att öka en hel del till. För att få en mer korrekt bild krävs att helåret 2021 finns bokfört och det är bara att bita ihop och jobba på, det återstår som säkert bekant 8 månader på detta år (jag har redan ansett april som i mål då lönen kommer inom cirka en dryg vecka).
Enligt utdelningsprognosen ska Kalkyls Pengamaskin dra in i stort sett vad vederbörandes leverne kostar under ett år. Det återstår dock att bli bevisat också, teorier är en sak och praktik är en ofta väsensskild sådan...
NOT 1: på grund av diagramritningsbegränsningar så innebär t.ex. 'Nov-2019' egentligen 'Nov-30-2019' eller enklare 'Dec 2019', d.v.s enklast är att lägga på en månad i diagramdatumen på x-axeln.
NOT 2: ibland är det bra med en liten paus och nu efter den insåg jag ju att april månad inte är med i diagrammen och beräkningarna och då den är en fenomenal utdelningsmånad så ordnar nog siffrorna upp sig betänkligt redan när denna april månad kommer till ända!
Nice med sådana grafer :-) På god väg, och snabbare går det med tiden!
ReplyDelete/Arbetsplanen
Hallå AP! Ja det är rätt intressant o nyttigt med lite avstämningar ibland, blir mer på riktigt när diagram eller tabeller tas fram. När april är avklarad så borde det se ön bättre ut.
Delete