Saturday, May 8, 2021

Aktiesplit

 Det blev idag en stor chock vid kontroll av transaktionslistan på Avanza... Tydligen hade jag klantat till mig ordentligt och sålt hela mitt innehav i Swedish Match... Fattade absolut ingenting först men vid kontroll av innehaven så jag att antalet nu var 10 gånger större. Återgick till transaktionslistan och såg då att det för denna aktie fanns en rad med sälj och en rad med split 10:1. Lugnet infann sig igen!

Jag är absolut ingen anhängare av aktiesplittar eller omvända sådana. Jag tycker som Buffét även i detta sammanhang. För mig innebär splittar oavsett riktning att historiken tappas bort och det blir allt knepigare över tid att ha koll på en akties värde (och utdelningar). Visst kan det invändas några fördelar vid en split, aktien blir billigare per styck och fler kan handla den vilket kan leda till att värdet går upp då handeln eventuellt ökas. Det är nog de fördelar jag ser men jag är inte ens säker på att jag verkligen tycker att nackdelarna vägs upp. Att en aktie är för dyr löses lätt genom att spara en månad till så...

Nej, aktiesplit är ett otyg tycker jag.

För min portfölj vet jag i skrivande stund om två splittar, en alltså redan gjord och en som sker den 20/5:

 • Swedish Match 10:1
 • Investor 4:1
Att sitta med splittar i en ISK ger inget merarbete men vid affärer i en AF blir det lätt rörigt när lilla trevliga K4:an ska plitas i och skickas som bilaga till deklarationen...

13 comments:

 1. En sidoeffekt av att Buffett vägrar aktiesplit är att aktien håller på att bli för dyr för att kunna handlas på Nasdaq utan en massa extraarbete. Priset har helt enkelt blivit för högt för att rymmas i datasystemen. Splittar har sina poänger...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo absolut finns ju denna poäng, dock har Investor en bra bit till Berkshire. Vad jag vet har Investor splittrat 4:1 1999 tidigare o nu dags igen. Runt 700 krs är inte så dyrt om man jämför med aktier i USA.

   Delete
 2. Investors split kunde man inte undgå läsa om, men Swedish Matchs hade jag också missat.
  Googlearket visade stort värdefall som jag inte fick ihop med hur det såg ut på Nordnet...Men det var alltså Swedish Match.

  Tycker dock det varit lite jobbigt att inte kunna köpa 1 Investor med 1 kr courtage.

  K4:an måste vara 20 år sedan jag använde.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Använde K4 senast i år när jag deklarerade för 2020. Dock är den inte så krånglig längre då de aktier som jag har på vanligt AK är så gamla att det alltid är schablonmetoden som blir bäst. Men givetvis ska man kontrollera detta, och det tar lite tid. Hyvlade av lite NIBE med GAV på 18kr åt barnen bl.a

   Delete
  2. Hallå Tole! Jo, för äldre innehav blir oftast schablonmetoden bäst och då betydligt enklare. Grattis till en superaffär i NIBE!

   Delete
  3. @US: automatisk uppdatering ac kurserna i ett ark i google sheets gissar jag. Igår var arbetsuppgiften att uppdatera kurserna på innehaven. Kan tyckas trist men det är rätt kul o går fort och på köpet får man mer insyn o inblick i hur innehaven utvecklat sig. Tror jag ligger kvar med manuell uppdatering faktiskt!

   Delete
 3. Jaja, då går det snart att handla med 1 kr courtage igen då. Aldrig gjort detta faktiskt även om jag insett möjligheten.

  Samma för mig med K4 men minnet finns kvar och kan åka på detta igen, då med Ericsson som både splittat x:1 och 1:x. . Ser inte framemot detta om det händer...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har köpt mycket med 1-kr courtage. Tidigare när jag köpte mest svenskt fyllde jag på månadsvis i ett stort antal innehav för < 600 kr/ftg.

   Delete
  2. Har varit inne på att använda 1 kr "metoden" men ändå i stort sett inte blivit av. Vet att MI30 höll på med den en hel del också.

   Delete
 4. Ja det gäller att hålla reda på splittarna. Avanzas larm tar inte hänsyn till splittar så jag fick ett larm om att Swedish Match var väldigt billiga nu. Tur jag kollade först innan jag vrålköpte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, ja det var tur! Nej, rent generellt ett otyg med split oavsett håll men visst vid väldigt höga priser så kanske ok?.

   Delete
 5. Yo Calculus !! Jag måste (som vanligt) vara kärringen mot strömmen. Tycker splitar är positivt eftersom det kan skapa en konstlad ökad likviditet/aktivitet i en högt värderad aktie. Ingenting väsentligt förändras naturligtvis...mer än priset. Men ibland kan även oväsentliga saker ge positiva effekter...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är oftast bra med lite mothugg ju, tråkigt annars. Om jag bortser från problemen med historik vad gäller både värde o utdelning så är en positiv sak med split x:1 att handeln troligtvis ökar något. Mest vi småsparare som påverkars men vi är många så blir nog ändå någon kurspåverkan!

   Delete