Wednesday, May 12, 2021

Sverige, Sverige fosterland

Kalkyls Pengamaskin har sedan 2019 jobbat mot ökad exponering mot den stora stygga världen. Trots det redan nedplöjda arbetet står fosterlandet Sverige i en fortsatt stark position:Att jämföras med fördelningen i mars:


Egentligen har det alltså gått åt fel håll, SE har ökat och då summorna är stora är det inte att förringa. Förklaringen är enkel och den beror givetvis på att goda tillfällen uppenbarat sig. Planen är dock att hålla SE på max 80%. Nu är det knappast något att gråta över då svenska bolag historiskt sett gått väldigt bra och lyckligtvis har vi fortfarande en del riktigt fina och rejält stora bolag i som kan kallas svenska eller i alla fall delvis svenska, hm. Investor är ett bolag som verkar för ett långsiktigt och stabilt ägande, ganska likt Berkshire Hathaway i deras agerande och jag är övertygad om att vi alla bör hylla Investor för deras hittills gjorda affärer och långsiktiga äganderoller. Idag forsade det in utdelningspengar från Investor i Kalkyls inslussningsränna och trots stort flöde så höll den!

Då mitt statistikark börjar bli klart så går det numera att studera ganska många olika saker, t.ex.:
 • de 10 största innehaven
 • de 15 största innehaven
 • de 20 största innehaven
 • de 10 innehaven med högst YOC
 • de 10 största utdelarna
och många fler intressanta (eller totalt ointressanta saker beroende på vem man är eller frågar).Då jag gillar att förändra saker så kommer portföljens fördelning enligt Kalkyls branschindelning (vilken används ovan också då 'bygg' ingår):


Det är 'bygg' och 'investment' som jag lagt till till Avanzas branschindelning. Att investment räknas in till finans kan ju vara naturligt utifrån ett sorts perspektiv men ur ett annat blir det något fel tycker jag.

Från en så pass simpel tabell är det lätt att inse att Kalkyls Pengamaskin knappast har ambitionen att nå FIRE via diverse raketer. Tekniksektorn håller sig på en beskedlig nivå, teknik är allt för mig egentligen då jag verkar inom detta område men i strävan mot FIRE håller jag ner denna del. Förvisso har jag något större exponering då några fondinnehav har teknik men ingen större skillnad då denna del är mycket liten. Det kan självklart också anföras att kommunikation i allra högsta grad är teknik så då ökar andelen till ca 11%. Mitt statistikark är mycket intressant och nu då implementationen är klar återstår att börja använda mig av det i större utsträckning, kanske svårare än implementationsfasen?!...

Utdelningarna tickar in i en härlig ström och det är av denna enda anledning jag sitter här framför datorskrället även i kväll och jobbar på med jobb#2. 10 tkr stolparna avverkas i en härlig takt och snart, jag är praktiskt taget redan i mål, nås 350 tkr i totalt ackumulerade nettoutdelningar! Ännu har maj månad något att tillföra under dess återstående 19 dagar och troligtvis stämmer prognosen för maj också. Med Avanzas senaste siffror ser totalen ut att gå över de magiska*10 200 tkr för helåret 2021 (netto)!!!

Börsen fick en förväntad hicka igår men mycket har redan återtagits. Det lär bli skakigt detta år 2021 fast troligtvis på ett annorlunda sätt än 2020. Tiden lär visa hur det går brukar man ju säga och det kommer den förstås att göra även denna gång!...
 

2 comments:

 1. Snygga stats! Jag har ju lagt in Sektor och Bransch (Vad är skillnaden?) på mina innehav tidigare men jag använder det inte direkt även om jag borde. Har också lite problem med att förstå vissa företags klassificering och det är nog därför jag inte använder det. Att lägga till egna branscher som du är såklart en lösning. Samtidigt tycker jag proffsen borde ha koll.

  Valutor är intressant och likväl som man differentierar med branscher och antal bolag kan man differentiera med valuta. Och jag som gillar ökande och stabila utdelningar gillar verkligen amerikanska bolag som sätter värde på detta och kommer fortsatt öka i USD (både andel och summa), nu 29% USD mot under 10% pre-C19.

  200 tkr i nettoutdelningar i år är riktigt bra och placerar dig bland de stora här i vår lilla bloggvärld. Även om det inte är en tävling såklart.

  ReplyDelete
 2. Tack! Sektor o bransch ser jag som samma sak. Proffsen ja... Att investment inte är en egen bransch på Avanza är märkligt för rätt skild verksamhet mot bank och kredit?! Även byggbolag skiljdes inte ut så fick läggas till.

  De stora USA bolagen som lever o dör för utdelningar är fina stabila inslag att äga tycker jag med! Spelar liksom ingen roll men utdelningarna kommer!

  Det kan gå att nå, det ska gå, det kommer att gå! Tävlingen är mot en själv så en vinnare o en förlorare.

  ReplyDelete