Wednesday, September 1, 2021

R12 frihetskvot - kontroll

 Förra gången Kalkyl skrev om R12 frihetskvoten var i maj och det var dags att kontrollera hur statusen ser ut. I maj 2021 slog R12 frihetskvoten över den magiska gränsen på 1.0 (läs här). Kalkyl räknar kallt med att 30% räntesubvention ligger kvar ett litet tag till.

I vilket fall så ser det nu efter sommaren ut så här:


Glädjande nog ligger det fortfarande över 1.0!

Ett annat än roligare sätt att se på frihetskvoten är att istället titta på frihetsdagarna och för både R12 och R24 ser trenden angenäm ut:


 

R12 säger att friheten redan är här då den går över de för frihetsdagarna magiska 365 st till antalet medans det mer konservativa kompistalet R24 har en bit kvar till fullt år med sina 243 st frihetsdagar.

Inför starten av år 2021 vacklade Kalkyl en del fram och tillbaka vad gäller hur hårt sparandet skulle få lov att vara, tillslut bestämdes att det skulle bli ännu ett slitår, hundår eller sparår till. Då FIRE resan inleddes i praktiska termer år 2018 innebär det att när år 2021 avslutas har det klarats av 4 st riktiga sparår. Att detta ger resultat behöver knappast berättas. 

Sparkvoten under år 2021 har hittills sett ut så här:




Plumparna i april och juni är inte roliga att se men de har båda en rimlig förklaring. Varför april sticker ut beror på en växande och numera stöddig pengamaskin så egentligen skall denna plump generera massor med glädje! Låter det knäppt? Ja, det tog lite tid även för Kalkyl att lista ut varför april månad plumpar och varför den plumpen nu egentligen är ren glädje, förklaringen är enkel:

Innan den 3/5 ska restskatt under 30,000 kr vara betald för att undvika räntekostnad, för Kalkyl innebär detta att restskatten betalas kring aprillönen.

ISK/KF effektiv skatt per mkr blev 2020: (1.25%*30% ger 0.375%) 3750 kr/mkr 

(Staten ser oftast till att inte förlora mot sina medborgare, i alla fall mot goda och flitiga sådana (eftersom de är så lätta att hantera) så även om statslåneräntan var -0.09% i snitt blir inte ISK/KF schablonskatten (-0.09+1.0)*0.30 = 0.273% eftersom det finns ett golv på 1.25% i schablonskatt och därmed just nu en effektiv minimiskatt om 0.375%...)

Det blir naturligtvis allt större plump i denna månad så länge portföljen växer i kapitalsumma.

Att ännu en plump kommer så nära inpå en dryg april månad, då statens kistor ska bräddfyllas, i form av juni är olyckligt men tyvärr kan inget göras åt denna plump heller utan Kalkyl kommer att få knyta näven i fickan och betala även framöver. Juni handlar om bostadsförsäkring som är en tung post samt en olycklig ihopklumpning av sådana där essentiella trivialiteter som heter saker som t.ex.: VA, avfall, el

Att veta varför plumparna finns är i alla fall bättre än att se ut som en fågelholk två gånger om året, givetvis kommer både R12 och R24 in väldigt bra för att effektivt smeta ut sådana här plumpar över tid. 

Plumpsammanfattning.

  • apr: ISK skatt till allra största delen och inget att göra något åt
  • jun: bostadsförsäkring samt olycklig ihopklumpning av vardagsräkningar
Det är alltså numera känt att Kalkyl inte flippar ut två gånger varje år och går typ bärsärk med pengarna! Skönt, Kalkyl var nämligen något orolig där för ett tag faktiskt...

En alldeles sista sak att avhandla i detta skriveri handlar om hur de löpande kostnaderna ÖKAT för varje år. I Kalkyls FIRE bok är det något alldeles förfärligt och att barnen växer har fått stå som förklaring. Det är kanske en delförklaring men inte hela sanningen som istället åter berättas genom ISK skattens påverkan på de löpande kostnaderna och som redan sagts så innebär en ökande portföljsumma att ISK skatten ökar (ja självklart gäller detta även för KF skatten men den tas ut 4 ggr/år istället för som ISK skatten som tas 1 gång/år) vilket självklart sätter sina spår i form av en ökad månadskostnad, R12 eller R24 spelar ingen roll.

Skönt, nu är allt förklarat! 

   


7 comments:

  1. Snygga frihetskvoter. Gillar särskilt att Coronan nästan inte räckte till för att ge R24 en dipp utan att det ser ut mer som en utplaning.

    Det är svårt att få utgifterna helt jämnt fördelade över året, men det viktiga är ju som du skriver att veta när de tunga utgifterna hopar sig.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tackar US!

      Och tack vare dig och dina inlägg kring R12/R24 fick Kalkyl upp ögonen för hur bra de är för att just ge den riktiga bilden över tid! Med R12/R24 slipper man bekymra sig om att ha en massa konton eller öronmärkta pengar för olika saker som ska hanteras. Kalkyl har aldrig skött sin ekonomi så och har ingen avsikt att göra så heller men att då ändå kunna få exakt koll på hur saker ser ut över tid är mycket värdefullt!

      Delete
  2. Hur var det nu med definitionen av frihetsdagar/frihetskvot för dig?

    Täljare = utdelningar netto + återbetalning källskatt
    Nämnare = utgifter men vilka utgifter? Faktiska aktuella eller utgifter som du tror du långsiktigt kan och vill leva på?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så här:

      Täljare = utd netto
      Nämnare = alla nuvarande utgifter inkl isk skatt

      F kvoten ser alltså något bättre ut i praktiken då återbet. källskatt idag inte tas med. Får första återbet 2022. Den motsvarar just nu ca halva isk skatten!

      Delete
  3. Känner mig som en grottmänniska som sitter å ritar på en klippvägg när jag läser dina och Utdelningssmålänningens kalkyler. Orkar inte räkna på alla parametrar...det får lov att gå ändå ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag känner att mina ganska noggranna beräkningar kommer av NÖD då jag har relativt små marginaler och en stark vilja att inte jobba "för länge" innan FIRE. Jag är dessutom hellre fri vid 55 år med 20.000 kr/mån än vid 65 år med 35.000 kr/mån.

      Delete
    2. Och det kommer säkert att gå väldigt bra ändå NLI. Överslagsräkning gör du alldeles säkert då o då. För egen del underlättar kalkylerna o väl på plats ges grafer o tabeller gratis, krävs bara en ny inmatning så minimalt med arbete. Att se frihetskvoten/dagarna ger säkerhet och motivation. Att även ha dem i R12/R24 ökar säkerheten betydligt.

      Delete