Saturday, November 13, 2021

boktips 6: Så undviker vi klimatkatastrofen

 Det har blivit dags för boktips #6 då Bill Gates bok "Så undviker vi klimatkatastrofen" i dagarna blev färdigläst. 


Det är en trevlig bok som helhet. Den är hyfsat lättläst och i alla fall de första 150 sidorna manar till fortsatt läsning. Den tappar något där nånstans. Tyvärr får jag säga att mer hade förväntats. Självklart vore det inte rättvist att tro att Gates skulle presentera någon total lösning. Vad han däremot gör är att gå igenom en hel del både tekniker och samarbeten som pågår. Han förespråkar kärnkraft som en mycket stor del av den totala lösningen och det är väl här som mer hade förväntats faktiskt. Kalkyl stämmer in i vad han skriver och det är för de som förstår lite grand om energi att kärnkraft både måste och kommer att behöva bli en mycket stor roll i framtidens energiframställning om jorden överhuvudtaget skall ha en suck av en chans att överleva, ja i alla fall om vi människor som ras ingår i den framtiden. Allt annat är mest galna förhoppningar och inget som kommer att vara genomförbart. Det är viktigt att betona att dagens kärnkraftverk som arbetar utifrån fissionsprincipen inte troligtvis är den framtida kärnkraften utan istället måste den omvända processen som istället handlar om fusion tillgripas. För att komma framåt krävs pengar och forskning, något som Sveriges politiker redan saboterat. Det råder lite olika meningar om det rått förbud eller inte mot forskning på kärnkraft men förbud har rått, DN hade en artikel 2006 som inleddes med "i snart 20 år har det varit förbjudet att forska om kärnkraft i Sverige...". ASEA Atom fortsatte dock utan politikers välsignelse och forskade vidare. ASEA är alltså idag ABB. I ett kommande inlägg ska lite mer skrivas kring detta (om tiden ges). 

I dagsläget är alltså åter forskning tillåten bör tilläggas och ja det är nog ändå i linje med vad vi skattebetalare önskar: 

att forskning på detta högaktuella område tillåts och dessutom kraftigt stöttas med de våra inbetalda skattepengar?!

Så med dessa ord skrivna hade mer ren teknik om just kärnkraft varit något som borde ingått till större del än som nu men Gates med sin mycket positiva inställning till att vi kommer att fixa detta har gjort ett gott stycke arbete med sin bok och läsning rekommenderas!

Betyg: 4/5 

Boktips 5 hittas 

4 comments:

  1. Jag har också läst boken och lärde mig en hel del av den samtidigt som jag också konstaterade att det inte finns någon enkel och bekväm lösning.

    Boken känns rätt riktad mot beslutsfattare, politiker, och för oss andra blir det mer ett sätt att se om de vi väljer snackar skit eller faktiskt vet vad de pratar om.

    Jag hoppas väl också på fusion, men fusion verkar alltid vara redo "Nu + 20 år". De som förespråkar kärnkraft brukar istället prata om nya varianter av fissions-kraftverk som ska vara fysiskaliskt omöjliga att ha en allvarlig olycka i, och som ska producera betydligt ofarligare avfall. Jag är inte insatt i detaljerna, mer än att jag konstaterat att ingen/få verkar hoppa på det så det måste finnas nackdelar också.

    (Håller med om betyget 4/5 - lättläst, lätt att förstå, aningen torr när den pratar om hur politiken kan styra vad som händer)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Daniel!

      Ja då gick mitt betyg helt i din linje!
      Som sagt den är välskriven och intressant men bitvis lite tunn. Gates är en superoptimist får jag tillägga, jag är inte lika säker som honom på att det går att fixa, vill vi ens på riktigt? Hoppas han har rätt!

      Vi kanske skulle skramla ihopa till några ex och skicka till riksdagen för de behöver nog börja läsa lite annan litteratur än twitter- och facebookinlägg...

      Delete
    2. "Fixa" som i att undvika konsekvenser är försent för länge sedan, men varje dag som vi släpper ut mer koldioxid än planeten kan svälja gör problemen värre.

      Mer extremväder, mer missväxt, mer fattigdom, mer spänning mellan folkgrupper, mer inbördeskrig, mer flyktingkatastrofer, fler utrotade djurarter och växter, och så vidare.

      Och det är om vi undviker de där apokalyptiska scenariorna. Skulle den smältande glaciärisen få gulfströmmen att stanna då ligger vi i norra Europa illa till, och skulle istäckena på Grönland och Antarktis snabbsmälta så blir det väldigt väldigt blött. Ju mindre vi gör, desto större risk.

      Delete
    3. Du delar min syn helt Daniel, det förstår jag!
      Just risken med en vändande eller helt avstannad golfström är nog det som många inte förstår eller ens tänkt på. Det går fort i hockey sägs det men lika fort relativt kan det gå med klimatet som vi nu känner det vilket vi delvis redan börjat ana vidden av.

      Det som är en av de allra mest oroande hoten i närtid är miljöflyktingarna och de har redan börjat strömma till Sverige i form av immigranter ifrån Indien. De välutbildade (nåja) indierna lämnar likt lämlar Indien och söker sig mot Europa och USA. Luften är hemskt förorenad i Indien liksom många vattendrag, ja så pass att de Indier med medel väljer att kasta in handduken och redan nu "fly". Att dessutom haft oturen att få en flicka till barn i Indien kan knäcka den bäste och bättre fly än illa fäkta...

      Nej, framtidsutsikterna är mer grumliga och oroande än någonsin förr.

      Delete