Sunday, November 14, 2021

En gång sosse...

 Kalkyl har sedan barnsben tutats in i socialismens famn. Det fanns liksom nästan inget annat... Inte helt sant för en morfar var moderat vilket ledde till diverse utbrott och påhopp samt diskussioner från en hel del av övriga släkten som på den tiden var ganska stor och dessutom, hör och häpna, umgicks... Kalkyls far var sosse ut i fingerspetsarna (jaja, inledningsvis i alla fall och i sista tiden vet Kalkyl inte riktigt vilken partitillhörighet som faktiskt rösten lades på) och dennes far var råsosse o.s.v. 

Idag undrar Kalkyl, sabbar nu ett tilltänkt inlägg men strunt samma, genom att skriva detta:

Garantipension - varför?

När Kalkyl var väldigt ung, nåja rätt ung fortfarande och en del säger jag ser ung ut även om ljuget nog inses av skrivande, jobbade Kalkyls far och farfar med diverse byggprojekt ibland. Ja, inte större sådana utan mer sådana hemmavid och i kategorin hemuppsnyggning o.s.v. Farfar var dock en riktig snickare, en hetlevrad karl som fick den unge Kalkyl att bli alldeles förskräckt när han försökte spika i ett sista spik efter att Aktuellt eller Rapports inledande vinjett ljudit färdigt... Det gick liksom inte att väsnas mera och istället var det sitt ner, ät och håll tyst mottot som tydligen gällde och den tillsägelsen minns en äldre Kalkyl precis lika bra som om den skett igår. Det är nog sådana här tillsägelser som dagens unga i stor utsträckning saknar, de har effekt!

Nå, vi lämnar snickeriandet och återgår till politiken den hemska. Med dessa arbetarbakgrunder och med en faderlig sida som var enorm (invandringsnivå) med 8 barn så förstår ni rötterna. Det var fattigt, det var eländigt och flera av barnen på den sidan slogs ut av diverse problem då självklart föräldrarna (farmor och farfar) inte kunde hålla alla dessa under uppsikt. Kalkyl har färre barn men fy fan vad mycket jobb det är och allt över fyra är nog typ omöjligt att hantera. 

Socialdemokrat var det man skulle vara, Röka, dricka, jobba och sköta sig samt rösta på S. Ja så var det. Sett i backspegeln fattar Kalkyl inget. Det tog några val innan medvetandet vaknade och Kalkyl gjorde en 180 graders vändning.

I själen är Kalkyl en sosse och det av goda skäl vilket under åren lett till diverse häftiga ordväxlingar med både kreti och pleti:

Sosse för att moderaterna alltid ska bete sig som idioter och sälja ut delar av Sverige samt att privatisera allt möjligt som rimligtvis bäst sköts av staten... Det finns faktiskt en hel del saker som vi alla vill ha och bör få när skatten är betald:

 • sjukvård
 • pension
 • barnomsorg
 • kommunikation
 • fungerande rättsväsende
 • ett fungerande samhälle
 • ett tryggt samhälle
(som liten parentes kan här läggas in bilbesiktning... Blev det alls något bättre av privatiseringen?... Idag vet man fan inte vem man ska besiktiga hos och priset, ja det har typ ökat med 100% och det känns mer olustigt än någonsin att åka till bilbesiktning).

Dessa ovanstående är som alla förstår en mycket kraftigt komprimerad lista, den innehåller dock de grunddelar ett välfärdssamhälle kan förväntas ge, Moderaternas problem, eller rättare sagt högerns problem har hittills varit att de naivt tror att privata alternativ alltid ska vara billigare än statliga sådana. Det är denna del av högerpolitiken Kalkyl avskyr och avfärdar som nonsens: självklart kan en privat aktör aldrig vara billigare än en effektiv statlig sådan! Varför? Jo, för den privata kräver vinst... Detta under en förutsättning som idag, tyvärr, känns alldeles världsfrånvarande då idioter och trögtänkta förmågor tycks besitta de flesta poster och därmed inte agerar som en sann FIRE strävare skulle ha gjort (läs: fattar dåliga, dyra och konstiga beslut som oftast är alldeles orimliga och uppåt väggarna samt agerar som om pengar ramlar ner från himlen när helst de behövs).

En annan idioti med högerpolitiken (kanske numera även all politik i Sverige) är att det anses att vissa saker inte är statens angelägenheter och därför skall säljas ut, t.ex. vin och sprit.

Kalkyl värnar om människor och om djur och natur. Alla har ett värde och det är inte bara som idag människan som ras som har ett värde. Vissa har otur, andra skapar sig själva otur och andra lyckas, I ett fint och välfungerande samhälle kan de som lyckats allra bäst ge en del till de som lyckats sämre eller som fötts med sämre förutsättningar. Detta känns för Kalkyl självklart men samtidigt bör det betonas att det finns och ska finnas gränser för hjälpinsatserna vilket talar emot nuvarande S.
 
Som återknytning till rubriken så är hela begreppet 'garantipension' galet. När Kalkyl var ung och förstod att man minsann skulle jobba till 65 års ålder vilket typ betydde cirka 55 års arbetad tid så insågs att pension var något:

 • fint
 • eftersträvansvärt
 • beundransvärt
 • väl värt
Det jobbades till 65 år. Den äldre generationen slängde sig alltid med uttalanden som:

'jag började minsann jobba som 10 åring'
'jag började som springpojke när jag var 9'

o.s.v.

Bla bla. Fint men den äldre generationen verkade inte räkna skolan eller utbildning som ett jobb vilket Kalkyl definitivt gör. Struntar väl i om du börjat som springpojke vid 9 års ålder eller om du börjar som excelnisse vid 25 efter avlagd examen. Jobben av idag kräver sällan gediget handlag med yxa eller spade, kanske något Maggan borde ta och inse då hon redan flera gånger verkar halkat in på märkliga spår... För Kalkyl innebär skolgång efter grundskolan precis lika mycket som att ha börjat jobba efter 9:an, ja eller helt ärligt betyder studier mer och borde alltid värderas mer såvida de innebär ökade och värdefulla kunskaper. Garantipension är ett korkat och riktigt dumt begrepp, självklart ska INGEN åtnjuta gunsten av garantipension. Pension är något man genom hårt, troget och långt arbete samt betalad skatt får som en slags återbetalningl Ha, vadå garantipension? Nej, fy fan, sådant trams ska vi väl ändå inte ha utan:

Pension ska förtjänas!


Utan inbetald skatt ska heller ingen pension betalas ut!
 - självklart, frågor på det?

Att Kalkyl likt en trängd tjur tvingats till ett nytt vägval är inget kul men den inslagna vägen åt höger känns tyvärr ändå bättre än en vänsterväg som havererat i allt väsentligt.
   

  

9 comments:

 1. Min dragning åt det socialistiska vänsterhållet kom som en motreaktion från mina uppväxtförhållanden. Palmehatet som jag växte upp med.

  Sedan är det så mycket som gått åt fel håll nu under många år. Både när det varit borgerliga och socialistiska regeringar.

  Jag har sagt det förr här i ditt kommentarsfält. Tyvärr har jag inga snabba lösningar och inte heller förhoppningar om att det ska bli bättre.

  Men någon annan kan få prova hålla i taktpinnen ett tag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja ofta kommer motreaktioner mellan barn och föräldrar, gäller att se upp med sådant inför framtiden...

   Usch, ja, det är alldeles galet hur mycket som tyvärr gått snett under lång tid men samtidigt alldeles klart att de blir så när självrannsakning och och självkritik helt tycks saknas i de övre leden.

   Jag minns och håller med, tyvärr finns inga snabblösningar och därför är det nog skäl nog att någon annan tar över nu för med S vid styret har många fått nog på riktigt.

   Delete
 2. Här en till som inte nöjd med hur det funkar: https://www.expressen.se/debatt/en-hel-samhallsklass-jobbar-med-nonsens/
  Hade ett privat företag skötts på samma sätt hade det inte blivit långvarigt.

  Jag säger inte att de med låssajobb inte jobbar för det gör de säkert och de anser säker att deras jobb är meningsfullt - men det är bara det att de inte tillför något värde.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå US!

   Eberhard heter mannen, han har skrivit några böcker också, inga jag läst än men ska nog ta och sätta igång. Det var en intressant ledare han skrivit och jag instämmer helt i analysen han gör. Det är ju så att tillslut växer det mesta ur skorna och överblicken tappas vilket till stor del också har skett.

   De jobbar säkert en massa, men vad i hela friden tillför deras arbeten? Samma sak händer på de flesta arbetsplatser när det anställs mer och mer folk som inte jobbar med kärnverksamheten och den typen av personer ängar sig mest åt sin egen karriär och ställer till förtret och extra jobb för de som fortfarande jobbar med kärnuppgifterna.

   Delete
 3. Ja vissa saker förstår jag inte varför de ska privatiseras, t.ex. hemtjänst, vård etc. Det är såklart bra att det finns privata alternativ, men orkar man inte göra ett aktivt val ska samhället välja ett fullgott alternativ till dig, jämför med t.ex pension och AP7. Det är inget dåligt alternativ.

  Garantipension finns väl för alla de som inte har jobbat eller haft sjukpenning. Min morsa har garantipension då hon gick hemma med mig i 13 år, och lönen innan dess (började jobba i fabrik som 14-åring) och lönen därefter (jobbade i farsans HB) räcker inte upp till en vettig pension, och någon tjänstepension har hon inte.

  Vad ska alla importerade människor leva av/göra om garantipension inte finns? Finns ju hur många tanter med huckle som helst som aldrig kommer skaffa ett vettigt jobb/lära sig svenska, antingen får ju deras arbetsföra släktingar betala för dem, eller får samhället ta hand om dem. Gissa vad det blir...

  Alternativet blir ju tältläger/uteliggare och annat som i t.ex. USA. Dit vill jag inte hamna. Sen är det väl "otur" att vi har fått så många utomsocknes att försörja, det var inte riktigt det som systemet var tänkt för när det en gång skapades.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, om man väger in just vinstaspekten borde det vara helt omöjligt att kunna driva något bättre privat och verkligen visar att så också är fallet, t.ex. har detta äntligen uppmärksammats inom både vård och nu skola. Pengarna som borde gå till verksamhetsförbättring plockas istället ut till egna fickor. Rätt självklart egentligen då ett privat vårdhem inte är intresserade av att primärt vårda folk utan de är där för att tjäna pengar och med detta faller privatiseringen pladask vilket jag pläderat för i många år till alla rabiatmoderater, med liten framgång tyvärr.

   Ja, garantipensionen, den finns där för de som inte jobbat och de är t.ex. förtidspensionerade (delvis jobbat), sjuka, och icke anställsningsbara. Pension går man i efter ett långt yrkesliv och därav är begreppet korkat: garantipension.
   Inte går du i pension om du inte jobbat? Det tycker i alla fall inte jag. Så kalla denna stödersättning vid dess rätta namn:

   socialbidrag

   för det är vad det handlar om.

   Håller helt med, systemet var aldrig tänkt att hantera den nutida situation Sverige där andelen som aldrig bidragit med en endaste liten futtig krona till systemet ständigt ökar och dessutom med positiv derivata.

   Jag är så uppgiven och så irrterad och trött på situation Sverige så jag skulle nog gärna se rejäla nedskärningar inom detta socialbidrag (garantipension) där släktingar och familj får betala mer själva. Jag betonar att det alltid finns undantag och jag vill gärna att folk som slagits ut pga sjukdom, skada eller annat självklart ska få pengar men att ALLA ska garanteras en garantipension börjar jag kraftigt ifrågasätta faktiskt, särskilt då denna gunst skrivs om till någon slags jävla rättighet.

   Delete
 4. En stor och omfattande välfärdsstat kan aldrig gå ihop med en oreglerad invandring där de personer som kommer har en förhållandevis låg utbildning och därmed aldrig kan bli konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden i en stat som Sverige. De enkla jobben det pratas om existerar knappt och det är bara i marxistiska stater som regeringen kan skapa jobb. Det blir som mest en skattefinansierad sysselsättning med tveksamt mervärde. Allt för att hålla igång människor och kunna trixa med sysselsättningssiffror och dölja verkliga förhållanden. Självförsörjningsgrad hade varit en bättre måttstock. Viss skuld faller dock på vårt socialistiska arv med starka fackföreningar och för höga minimilöner som ytterligare utestänger invandrare från arbetsmarknaden, eller hänvisar dessa till den gråa/svarta arbetsmarknaden, samtidigt som de kan kvittera ut olika bidrag samtidigt.

  Vidare är jag tveksam till den nuvarande modellen med bidrag som betalas ut via flera olika myndigheter. Den verksamheten borde centraliseras till en myndighet och där kravet bland annat är att infinna sig fysiskt och legitimera sig med hjälp av tex biometri för att undvika bidragsfusk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hejsan Anonymous! Gedigna och intressanta kommentarers svar får invänta Kalkyl vid datorn. Går liksom inte riktigt via Blogger och mobilen att skriva så mycket...

   En mycket bra kommentar du fått ihop tycker jag. Din första mening är en som alla boendes och arbetandes i Sverige borde ta och pränta in i lilla hjärnan - nej det kan aldrig och kommer aldrig i längden att gå ihopa. Tyvärr är vi helt 100% eniga här och det är skrämmande då framtiden ser alltmer dyster ut.

   Precis som jag också skrivit skriver du samma sak om att de enkla jobben inte existerar och det är något nutida journalister borde ta och undersöka lite mera! Du skriver 'skattefinansierad sysselsättning' vilket vi nog kan enas om borde kallas vad det är:

   socialbidrag

   Du har en bra ide om att bidragen borde centraliseras, jag gillar den iden då det med centralisering blir mycket enklare att samköra och bedöma direkta felaktigheter och orimligheter. Att infinna sig fysiskt är helt i min linje:

   INFÖR DET NU

   Bra kommentarer och synpunkter så stort tack för dessa rader!

   Delete
 5. Stora eller oväntade utgifter kan smyga sig på vem som helst. Att få ett personligt lån för oväntade ekonomiska svårigheter kan vara svårt, även utan att dålig kredit tynger dig. Vart kan du vända dig när du behöver ett lån i hela Europa? Svaret är CREDITMUTEL via creditmutelhome@gmail.com!

  När oväntade utgifter dyker upp på din tröskel, låt CREDITMUEL hjälpa dig att hitta skydd. Ett lån från denna fantastiska organisation kan vara lösningen du behöver för att hålla dig från att bli överväldigad när utgifterna i vardagen börjar hopa sig. En perfekt lösning har erbjudits dig idag, ansök om ett lån idag från 3 000 till 5 000 000 euro med en årlig ränta på 5 %. Ta chansen på en gång och kontakta vår snabbsvarspost via creditmutelhome@gmail.com. Vi har alltid öppet.

  Livet kan vara svårt och det är därför vi är här för att minska trycket. Att ta ett lån genom CRREDITMUTEL är supersnabbt och enkelt. Oavsett om det är ett privatlån, billån eller företagslån är vårt mål att vara det bästa onlinelånet i Europa. Upplev ett nytt och bättre sätt att ta ett lån när du kontaktar oss via creditmutelhome@gmail.com.

  ReplyDelete